Aanvragen

Vanaf 31 december 2020 zijn er regels bij het vliegen met een drone of een ander onbemand luchtvaartuig, bijvoorbeeld op afstand bestuurbare vliegtuigjes en helikopters. Voor welke drones gelden deze regels? Kijk onder het kopje 'Wat u vooraf moet weten' wat de regels zijn en wat u moet doen.

Handige links

Drone video
 • Voorwaarden aanvragen vliegbewijs:

  • Een vliegbewijs is verplicht als de (speelgoed)drone of het onbemande luchtvaartuig waarmee u vliegt 250 gram of zwaarder is.
  • U kunt het vliegbewijs alleen aanvragen als u een online examen heeft gedaan. Dit examen kunt u doen bij een erkende Nederlandse vliegschool.
  • U bent in het bezit van DigiD en staat ingeschreven (als Nederlands ingezetene) in de Basisregistratie Personen  (BRP). Heeft u geen DigiD? Stuur dan een mail naar [email protected] met daarin uw aanvraag voor een vliegbewijs. Stuur de link mee die u van de vliegschool heeft gekregen. 

  Voorwaarden aanvragen exploitantnummer:

  • Een exploitantnummer is verplicht als u eigenaar (exploitant) bent van een drone of een onbemand luchtvaartuig met een camera of een gewicht van 250 gram of meer. Heeft u een speelgoeddrone ? Dan is een exploitantnummer alleen verplicht als deze 250 gram of zwaarder is. Het maakt daarbij niet uit of de drone wel of geen camera heeft. 
  • U staat ingeschreven (als Nederlands ingezetene) in de Basisregistratie Personen  (BRP) of uw bedrijf is ingeschreven in het handelsregister van de KVK. Heeft u geen DigiD of eHerkenning? Lees dan verder onder het kopje 'Exploitantnummer aanvragen zonder DigiD/eHerkenning. 

  Bent u piloot en ook eigenaar (exploitant) van een drone?
  Dan heeft u naast een vliegbewijs in de meeste gevallen ook een exploitantnummer nodig. Lees dan verder bij ‘zo werkt het aanvragen van uw exploitantnummer'. Vraag uw vliegbewijs aan via het kopje ‘zo werkt het aanvragen van uw vliegbewijs’’. Vraag uw exploitantnummer aan via het kopje ‘zo werkt het aanvragen van uw exploitantnummer’.

 • Een vliegbewijs heeft u nodig als uw drone 250 gram of meer weegt. U kunt bij ons een vliegbewijs aanvragen voor de subcategorie A1/A3 en de subcategorie A2. Meer informatie over subcategorieën vindt u op de website van de Rijksoverheid.

  1. U doet examen bij een erkende Nederlandse vliegschool. Dit kan een examen voor de A1/A3- of A2-subcategorie zijn. 
   Heeft u in het buitenland examen gedaan voor A1/A3 en in Nederland voor de A2-subcategorie? Voeg dan uw buitenlands vliegbewijs A1/A3 toe bij uw aanvraag.       
  2. Heeft u het examen met succes afgerond? Dan ontvangt u een e-mail van de vliegschool. Daarin staat een voor u unieke link waarmee u online uw vliegbewijs bij ons opvraagt.
  3. Via de link in de mail van de vliegschool logt u in met DigiD en komt u in het aanvraagscherm. Als u een buitenlands vliegbewijs A1/A3 heeft, dan kunt u dat hier uploaden. U betaalt de kosten met iDeal. Heeft u geen DigiD? Stuur dan een mail naar [email protected] met uw verzoek voor een vliegbewijs. Stuur de link mee die u van de vliegschool heeft gekregen. 
  4. Na de betaling ontvangt u van ons het vliegbewijs per mail.  
   Voor de subcategorie A1/A3 ontvangt u een Europees vliegbewijs dat ‘bewijs van voltooiing theorie-examen’ wordt genoemd.
   Voor de subcategorie A2 ontvangt u een Europees vliegbewijs dat ‘vaardigheidsbewijs’ wordt genoemd.  
  5. Bewaar het vliegbewijs goed. Dit vliegbewijs moet u tijdens de vlucht bij u hebben (uitgeprint of op uw mobiele telefoon).
  6. Bent u ook eigenaar van een drone? Dan heeft u in de meeste gevallen ook een exploitantnummer nodig. Lees dan verder bij ‘zo werkt het aanvragen van uw exploitantnummer'.  
 • U heeft een exploitantnummer nodig als u eigenaar bent van 1 of meer drones met een camera of een gewicht van 250 gram of meer. Door een exploitantnummer bij ons aan te vragen, staat u als eigenaar (exploitant) bij ons ingeschreven.

  U heeft maar 1 exploitantnummer nodig, ook als u meerdere drones heeft.

  1. U vraagt een exploitantnummer aan via de knop ‘Exploitantnummer aanvragen'. U logt in met DigiD en betaalt de kosten met iDeal.

   Doet u de aanvraag op naam van uw bedrijf? Log dan in met eHerkenning. En houd uw vestigingsnummer bij de hand. Dit vindt u op het uittreksel of de website van de Kamer van Koophandel. U betaalt de kosten met iDeal.

   Heeft u een eenmanszaak of maatschap? Dan kunt u het exploitantnummer alleen op naam van uw persoon aanvragen. 
   Heeft u geen DigiD of eHerkenning? Lees dan verder bij ‘exploitantnummer aanvragen zonder DigiD/eHerkenning’.
  2. Per mail ontvangt u het exploitantnummer. Een deel van het exploitantnummer moet u vastmaken aan de buitenkant van de drone(s). Ga voor meer informatie naar het onderwerp 'En nu verder' op deze pagina. 
  3. Bent u ook piloot van een drone? Dan heeft u vaak ook een vliegbewijs nodig. Lees dan verder bij ‘zo werkt het aanvragen van uw vliegbewijs’.
 • Wilt u een exploitantnummer en heeft u geen DigiD of eHerkenning?

  1. Gebruik dan het formulier Exploitantnummer drones aanvragen (pdf, 69kb).
  2. Op het formulier leest u wat u moet doen en meesturen. 
  3. Heeft u het formulier en de bijlagen teruggestuurd? Dan stuur ik u een betalingsverzoek.
  4. Hebben we uw verzoek goedgekeurd en uw betaling ontvangen? Houd er rekening mee dat het daarna zeker 10 werkdagen kan duren voordat u uw exploitantnummer van ons ontvangt. 
  • Bewaar uw vliegbewijs goed, dit moet u tijdens het vliegen kunnen laten zien (uitgeprint of op uw mobiele telefoon).
  • Als eigenaar van de drone heeft u een exploitantnummer van ons ontvangen. Een deel van dit nummer moet u aan uw drone vastmaken en als dit mogelijk is inprogrammeren. Het exploitantnummer bestaat uit letters en cijfers. Voorbeeld: ''NLD87astrdge12kc - xyz''.
  1. Alleen het deel vóór het streepje moet goed zichtbaar vastgeplakt worden (bijvoorbeeld met een sticker) aan de buitenkant van de drone. De laatste 3 letters laat u weg, wat voorkomt dat anderen misbruik van uw exploitantnummer kunnen maken.
  2. Heeft u meerdere drones? Het exploitantnummer is voor al uw drones geldig en moet op alle drones vastgemaakt zijn.
  • Jongeren onder de 16 jaar met een vliegbewijs mogen alleen vliegen onder begeleiding van iemand ouder dan 16 jaar met een vliegbewijs.

 • Vliegbewijs:
  Het vliegbewijs is 5 jaar geldig vanaf de datum dat u het online theorie-examen heeft gehaald. Na 5 jaar doet u opnieuw examen en vraagt u een nieuw vliegbewijs aan.

  Exploitantnummer:
  Het exploitantnummer is 1 jaar geldig. Zes weken voordat dit afloopt ontvangt u een herinneringsmail. U kunt vanaf dat moment het exploitantnummer verlengen. De afloopdatum blijft dan hetzelfde verlengt met 1 jaar. 
 • Omschrijving Kosten
  Aanvragen vliegbewijs €10,00
  Omschrijving Kosten
  Aanvragen exploitantnummer €23,00
  Verlengen exploitantnummer €13,00

  Let op: geen geld terug

  U betaalt voor het behandelen van de aanvraag. Zodra u heeft betaald kunt u uw geld niet terugkrijgen. Ook niet als u zelf een fout maakt.

 • Of u de drone moet verzekeren, hangt af van waar en met welke soort drone u vliegt. We raden u sterk aan om u te verzekeren voor lichamelijke of materiële schade aan derden door ongelukken met drones. Controleer of uw aansprakelijkheidsverzekering schade dekt die veroorzaakt wordt door drones.

  Voor particuliere gebruikers met een drone vanaf 20 kilogram is een verzekering verplicht op basis van EU-regelgeving. Kijk voor meer informatie over de verplichtingen en verzekeringen op de website van Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

  Verzekering toevoegen aan uw exploitantgegevens bij de RDW

  Is een verzekering voor u verplicht? Dan moet u deze toevoegen aan de exploitantgegevens die wij hebben vastgelegd. Uw verzekeringsgegevens kunt u ook toevoegen als u niet verplicht bent een verzekering te hebben. 

  Voeg een verzekeringsnummer toe via de knop 'Exploitantgegevens aanpassen'. Staat het exploitantnummer op naam van uw bedrijf? Log dan in met eHerkenning.

 • Voor het vliegen in de open categorie heeft u geen vluchtvergunning nodig. Als u vliegt in de specifieke categorie, dan heeft u wel een vluchtvergunning nodig. Meer informatie over de categorieën of vluchtvergunningen vindt u op de website van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

  Vergunningen toevoegen aan uw exploitantgegevens bij de RDW 

  Heeft u een vluchtvergunning? Dan moet u het nummer van de vluchtvergunning toevoegen aan uw exploitantgegevens die wij hebben vastgelegd. Voeg vergunningen toe via de knop 'Exploitantgegevens aanpassen'. Staat het exploitantnummer op naam van uw bedrijf? Log dan in met eHerkenning.

Heeft deze informatie u geholpen?

niet goed erg goed