Over het vliegbewijs en exploitantnummer

Hier leest u welke regels er zijn voor het vliegen met een drone en hoe lang het vliegbewijs en exploitantnummer geldig is. Verder ziet u hoe het vliegbewijs dat Nederland uitgeeft eruit ziet voor drones of andere onbemande luchtvaartuigen. Beide modellen zijn geldig. 

Read about 'Appearance pilot licence' in English.

 • Regels

  • Kijk welke regels er zijn voor het vliegen met een drone en of uw drone verzekerd moet zijn. Op de website van Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) vindt u meer informatie over verzekeringen en vluchtvergunningen.
  • Bewaar uw vliegbewijs goed, dit moet u tijdens het vliegen kunnen laten zien (uitgeprint of op uw mobiele telefoon). U kunt uw vliegbewijs ook makkelijk en snel vinden in onze RDW-voertuigapp. Kijk voor meer informatie bij Uw gegevens bekijken.
  • Jongeren onder de 16 jaar met een vliegbewijs mogen alleen vliegen onder begeleiding van iemand ouder dan 16 jaar met een vliegbewijs.

  Geldigheid

  • Het vliegbewijs is 5 jaar geldig vanaf de datum dat u het online theorie-examen heeft gehaald. Na 5 jaar doet u opnieuw examen en vraagt u een nieuw vliegbewijs aan.
  • Het exploitantnummer is 1 jaar geldig. Zes weken voordat dit afloopt ontvangt u een herinneringsmail. U kunt vanaf dat moment het exploitantnummer verlengen. De afloopdatum blijft dan hetzelfde verlengd met 1 jaar.
 • Sinds 29 november 2021 geven wij een nieuw model vliegbewijs af. Dat model is ook in de Engelse taal gesteld en bevat onder meer een QR-code.

  Door het scannen van de QR-code komt u op een internetpagina waarop alle gegevens op het vliegbewijs nog eens na te lezen zijn. De QR-code is eenvoudig te lezen met een QR-lees-app of de camerafunctie op de mobiele telefoon. 

  voorbeeld vliegbewijs met QR-code 
  1.  Logo Europese Luchtvaartautoriteit: EASA
  2. Land van afgifte: NL (Nederland)
  3. Logo registrerende autoriteit: RDW
  4. Categorie(ën) waarvoor het vliegbewijs geldig is: 'A1/A3' of ' A1/A3 en A2'
  5. Wettelijke naam van het vliegbewijs
  6. Gegevens van piloot (eerste voornaam voluit, overige voornamen alleen een initiaal), documentnummer en datum tot wanneer het vliegbewijs geldig is
  7. QR-code die verwijst naar webpagina met de gegevens die bij het vliegbewijs horen

   Voor dit vliegbewijs is het meest recente voorstel van de EASA (Notice of Proposed Amendment september 2021, NPA-2021) gebruikt. 

 • Tot 29 november 2021 gaf de RDW een vliegbewijs af zonder QR-code. Dit document is opgesteld in de Nederlandse taal en ziet er zo uit:

   pilot licence
  1. Logo Europese Luchtvaartautoriteit: EASA
  2. Land van afgifte: Nederland
  3. Logo registrerende autoriteit: RDW
  4. Categorie(ën) waarvoor het vliegbewijs geldig is: A1/A3 ofA2
  5. Wettelijke naam van het vliegbewijs
  6. Gegevens van piloot, documentnummer en datum tot wanneer het vliegbewijs geldig is

  Dit vliegbewijs voldoet aan de normen uit de EASA-verordening van juli 2020.

Heeft deze informatie u geholpen?