Uw vliegbewijs- en exploitantgegevens bekijken

De gegevens van piloten en eigenaren van drones staan bij ons opgeslagen. De gegevens die bij ons van u bekend zijn, kunt u gratis bekijken en waar nodig aanpassen.
  1. Bekijk de gegevens van uw vliegbewijs via de knop 'Gegevens vliegbewijs bekijken' en log in met DigiD.
  2. U ziet dan een overzicht van de gegevens die bij ons bekend zijn.
  3. Wilt u gelijk gegevens aanpassen? Nadat u bent ingelogd, past u via de knop 'Wijzigen' de gewenste gegevens aan. Per mail ontvangt u een bevestiging van ons dat uw gegevens aangepast zijn. De geldigheidsduur van uw vliegbewijs verandert niet.
  4. U kunt uw vliegbewijs ook vinden in de RDW-voertuigapp. Kijk bij Vliegbewijs in de RDW-voertuigapp.
  1. Staat uw exploitantnummer op naam van uw bedrijf? Houd dan uw vestigingsnummer bij de hand. Dit vindt u op het uittreksel of de website van de Kamer van Koophandel.
  2. Bekijk uw gegevens via de knop 'Exploitantgegevens bekijken'. U logt in met DigiD.

        Staat uw exploitantnummer op naam van uw bedrijf? Log dan in met eHerkenning.

  1. Nadat u bent ingelogd, ziet u een overzicht van de gegevens die bij ons bekend zijn.
  2. Wilt u gelijk gegevens aanpassen of bijvoorbeeld een verzekeringsnummer toevoegen? Nadat u bent ingelogd, past u via de knop 'Wijzigen' de gewenste gegevens aan. Per mail ontvangt u een bevestiging van ons dat uw gegevens aangepast zijn. De geldigheidsduur van uw exploitantnummer verandert niet.
 • Vliegbewijs

  Het vliegbewijs is 5 jaar geldig vanaf de datum dat u het online theorie-examen heeft gehaald. Na 5 jaar doet u opnieuw examen en vraagt u een nieuw vliegbewijs aan.

  Exploitantnummer

  Het exploitantnummer is 1 jaar geldig. Zes weken voordat dit afloopt ontvangt u een herinneringsmail. U kunt vanaf dat moment het exploitantnummer verlengen. De afloopdatum blijft dan hetzelfde verlengd met 1 jaar. 
 • U moet het vliegbewijs kunnen laten zien tijdens het vliegen. Dit kan uitgeprint of op uw mobiele telefoon. U kunt het vliegbewijs in onze RDW-voertuigapp laden en bekijken.

  Voorwaarden gebruik app

  • U heeft een Android mobiele telefoon, versie 11.0 of hoger. Het is nog niet mogelijk om de voertuigapp met het vliegbewijs op een iPhone (iOS besturing) te gebruiken.
  • U heeft de (laatste versie van) 'RDW-voertuigapp' op uw telefoon. U kunt deze downloaden en installeren via de Google Playstore op uw mobiel’.
  • U heeft uw persoonlijke ‘wallet’ in de RDW-voertuigapp geactiveerd.

  Zo werkt het

  Als u uw vliegbewijs op de RDW-voertuigapp wilt gebruiken, dan heeft u de DigiD-app nodig waaraan u de ID-check heeft toegevoegd. Een handig stappenplan hiervoor vindt u op de website van DigiD.

  Zo gebruikt u uw vliegbewijs in de RDW-voertuigapp:

  • Open de RDW-voertuigapp op uw (Android) mobiele telefoon.
  • Ga naar ‘wallet’ in de app.
  • Activeer uw wallet als u deze voor het eerst gebruikt en stel een 5-cijferige pincode in. Stel eventueel een biometrische beveiliging in, bijvoorbeeld een vingerafdruk of gezichtsscan.
  • Log in op uw wallet, met de door uzelf gekozen pincode (en eventuele biometrische beveiliging).
  • Log in met DigiD om uw vliegbewijs in de app te plaatsen.
  • Na het inloggen met de DigiD-app is uw vliegbewijs beschikbaar in uw wallet.
 • Of u de drone moet verzekeren, hangt af van waar en met welke soort drone u vliegt. We raden u sterk aan om u te verzekeren voor lichamelijke of materiële schade aan derden door ongelukken met drones. Controleer of uw aansprakelijkheidsverzekering schade dekt die veroorzaakt wordt door drones.

  Voor particuliere gebruikers met een drone vanaf 20 kilogram is een verzekering verplicht op basis van EU-regelgeving. Kijk voor meer informatie over de verplichtingen en verzekeringen op de website van Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

  Verzekering toevoegen aan uw exploitantgegevens bij de RDW

  Is een verzekering voor u verplicht? Dan moet u deze toevoegen aan de exploitantgegevens die wij hebben vastgelegd. Uw verzekeringsgegevens kunt u ook toevoegen als u niet verplicht bent een verzekering te hebben. 

  Voeg een verzekeringsnummer toe via de knop 'Exploitantgegevens aanpassen'. Staat het exploitantnummer op naam van uw bedrijf? Log dan in met eHerkenning.

 • Voor het vliegen in de open categorie heeft u geen vluchtvergunning nodig. Als u vliegt in de specifieke categorie, dan heeft u wel een vluchtvergunning nodig. Meer informatie over de categorieën of vluchtvergunningen vindt u op de website van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

  Vergunningen toevoegen aan uw exploitantgegevens bij de RDW 

  Heeft u een vluchtvergunning? Dan moet u het nummer van de vluchtvergunning toevoegen aan uw exploitantgegevens die wij hebben vastgelegd. Voeg vergunningen toe via de knop 'Exploitantgegevens aanpassen'. Staat het exploitantnummer op naam van uw bedrijf? Log dan in met eHerkenning.

Handige links

Heeft deze informatie u geholpen?

niet goed erg goed