Verlengen

Een vliegbewijs blijft 5 jaar geldig vanaf de dag dat het examen (een online kennistest) behaald is. Het exploitantnummer blijft 1 jaar geldig. Het verlengen van uw vliegbewijs en het exploitantnummer regelt u bij ons.

Handige links

 • Het vliegbewijs blijft 5 jaar geldig vanaf de dag dat u de online kennistest heeft gehaald.

  1. Voordat u uw vliegbewijs kunt verlengen, moet u eerst opnieuw examen doen bij een erkende Nederlandse vliegschool. Daarna kunt u een nieuw vliegbewijs aanvragen. 
  2. Heeft u het examen met succes afgerond? Dan ontvangt u een mail van de vliegschool. In de mail staat een unieke link waarmee u uw vliegbewijs bij ons aanvraagt.
  3. Via de link in de mail van de vliegschool, logt u in met DigiD en komt u in het aanvraagscherm. Heeft u geen DigiD? Stuur dan een mail naar [email protected] Stuur de link die u van de vliegschool heeft ontvangen mee in de mail. 
  4. U betaalt de kosten met iDeal. Na de betaling ontvangt u van ons het nieuwe vliegbewijs per mail. Voor de categorie A1/A3 ontvangt u een Europees vliegbewijs dat 'bewijs van voltooiing theorie-examen' wordt genoemd. Voor de categorie A2 ontvangt u een Europees vliegbewijs dat 'vaardigheidsbewijs' wordt genoemd. 
  5. Bewaar het vliegbewijs goed. Dit vliegbewijs moet u tijdens de vlucht bij u hebben (uitgeprint of op uw mobiele telefoon).

 • Het exploitantnummer is 1 jaar geldig en geldt voor alle drones waar u eigenaar (exploitant) van bent. De verlenging is dus meteen voor alle drones geregeld.
  U kunt vanaf 6 weken voordat uw exploitantnummer afloopt een verlenging aanvragen.

  Let op: Is uw exploitantnummer verlopen? U kunt dan niet meer verlengen. U moet opnieuw een exploitantnummer aanvragen. Het exploitantnummer is persoonsgebonden. U ontvangt daarom wel weer hetzelfde exploitantnummer.

  Verlengt u op tijd? Volg dan de volgende stappen. 

  1. U verlengt uw exploitantnummer via de knop ‘Exploitantnummer verlengen ’. U logt in met DigiD en betaalt de kosten met iDeal.

   Staat het exploitantnummer op naam van uw bedrijf? Log dan in via de knop 'Verlengen exploitantnummer met eHerkenning'. En houd uw vestigingsnummer bij de hand. Dit vindt u op het uittreksel of de website van de Kamer van Koophandel. U betaalt de kosten met iDeal.

  Heeft u geen DigiD of eHerkenning? Lees dan verder onder het kopje 'Exploitantnummer verlengen zonder DigiD/eHerkenning'.

  2.  Per mail ontvangt u de bevestiging van de verlenging van uw exploitantnummer. Uw exploitantnummer blijft hetzelfde en is weer voor 1 jaar geldig.

 • Wilt u uw exploitantnummer verlengen, maar heeft u geen DigiD of eHerkenning

  1. Stuur een mail naar [email protected] met daarin uw exploitantnummer en vraag om verlenging.
  2. U ontvangt per mail bericht over wat u verder moet doen. De betaling moet u handmatig overboeken.
  3. Houd er rekening mee dat het zeker 10 werkdagen kan duren voordat uw exploitantnummer is verlengd.
  4. U ontvangt per mail bericht dat uw exploitantnummer is verlengd.
   
  • Bewaar uw vliegbewijs goed, dit moet u tijdens het vliegen kunnen laten zien (uitgeprint of op uw mobiele telefoon).
  • Als eigenaar van de drone heeft u een exploitantnummer van ons ontvangen. Een deel van dit nummer moet u aan uw drone vastmaken en als dit mogelijk is inprogrammeren. Het exploitantnummer bestaat uit letters en cijfers. Voorbeeld: ''NLD87astrdge12kc - xyz''.
  1. Alleen het deel vóór het streepje moet goed zichtbaar vastgeplakt worden (bijvoorbeeld met een sticker) aan de buitenkant van de drone. De laatste 3 letters laat u weg, wat voorkomt dat anderen misbruik van uw exploitantnummer kunnen maken.
  2. Heeft u meerdere drones? Het exploitantnummer is voor al uw drones geldig en moet op alle drones vastgemaakt zijn.
  • Jongeren onder de 16 jaar met een vliegbewijs mogen alleen vliegen onder begeleiding van iemand ouder dan 16 jaar met een vliegbewijs.

 • Omschrijving Kosten
  Aanvragen vliegbewijs €10,00
  Omschrijving Kosten
  Aanvragen exploitantnummer €23,00
  Verlengen exploitantnummer €13,00

  Let op: geen geld terug

  U betaalt voor het behandelen van de aanvraag. Zodra u heeft betaald kunt u uw geld niet terugkrijgen. Ook niet als u zelf een fout maakt.

 • Vliegbewijs:
  Het vliegbewijs is 5 jaar geldig vanaf de datum dat u het online theorie-examen heeft gehaald. Na 5 jaar doet u opnieuw examen en vraagt u een nieuw vliegbewijs aan.

  Exploitantnummer:
  Het exploitantnummer is 1 jaar geldig. Zes weken voordat dit afloopt ontvangt u een herinneringsmail. U kunt vanaf dat moment het exploitantnummer verlengen. De afloopdatum blijft dan hetzelfde verlengt met 1 jaar. 
 • Of u de drone moet verzekeren, hangt af van waar en met welke soort drone u vliegt. We raden u sterk aan om u te verzekeren voor lichamelijke of materiële schade aan derden door ongelukken met drones. Controleer of uw aansprakelijkheidsverzekering schade dekt die veroorzaakt wordt door drones.

  Voor particuliere gebruikers met een drone vanaf 20 kilogram is een verzekering verplicht op basis van EU-regelgeving. Kijk voor meer informatie over de verplichtingen en verzekeringen op de website van Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

  Verzekering toevoegen aan uw exploitantgegevens bij de RDW

  Is een verzekering voor u verplicht? Dan moet u deze toevoegen aan de exploitantgegevens die wij hebben vastgelegd. Uw verzekeringsgegevens kunt u ook toevoegen als u niet verplicht bent een verzekering te hebben. 

  Voeg een verzekeringsnummer toe via de knop 'Exploitantgegevens aanpassen'. Staat het exploitantnummer op naam van uw bedrijf? Log dan in met eHerkenning.

 • Voor het vliegen in de open categorie heeft u geen vluchtvergunning nodig. Als u vliegt in de specifieke categorie, dan heeft u wel een vluchtvergunning nodig. Meer informatie over de categorieën of vluchtvergunningen vindt u op de website van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

  Vergunningen toevoegen aan uw exploitantgegevens bij de RDW 

  Heeft u een vluchtvergunning? Dan moet u het nummer van de vluchtvergunning toevoegen aan uw exploitantgegevens die wij hebben vastgelegd. Voeg vergunningen toe via de knop 'Exploitantgegevens aanpassen'. Staat het exploitantnummer op naam van uw bedrijf? Log dan in met eHerkenning.

Heeft deze informatie u geholpen?

niet goed erg goed