Verlengen vliegbewijs of exploitantnummer van een drone

Een vliegbewijs blijft 5 jaar geldig vanaf de dag dat het examen (een online kennistest) behaald is. Het exploitantnummer blijft 1 jaar geldig. Het verlengen van uw vliegbewijs en het exploitantnummer regelt u bij ons.

Handige links

 • Het vliegbewijs blijft 5 jaar geldig vanaf de dag dat u de online kennistest heeft gehaald.

  1. Voordat u uw vliegbewijs kunt verlengen, moet u eerst opnieuw een online kennistest doen bij een erkende Nederlandse vliegschool. Daarna kunt u een nieuw vliegbewijs aanvragen. 
  2. Nadat u de online kennistest met succes heeft afgerond, ontvangt u van de vliegschool een mail. In de mail van de vliegschool staat een unieke link waarmee u uw vliegbewijs bij ons aanvraagt.
  3. U betaalt de kosten met iDeal. Na de betaling ontvangt u van ons het nieuwe vliegbewijs per mail. Dit is een Europees vliegbewijs dat 'bewijs van voltooiing theorie-examen' wordt genoemd.
  4. Bewaar het vliegbewijs goed. Dit vliegbewijs moet u tijdens de vlucht bij u hebben (uitgeprint of op uw mobiele telefoon).

 • Het exploitantnummer is 1 jaar geldig en geldt voor alle drones waar u eigenaar (exploitant) van bent. De verlenging is dus meteen voor alle drones geregeld.
  U kunt vanaf 6 weken voordat uw exploitantnummer afloopt een verlenging aanvragen.

  1. U verlengt uw exploitantnummer via de knop ‘Exploitantnummer verlengen ’. U logt in met DigiD en betaalt de kosten met iDeal.

   Staat het exploitantnummer op naam van uw bedrijf? Log dan in via de knop 'Verlengen exploitantnummer met eHerkenning'. En houd uw vestigingsnummer bij de hand. Dit vindt u op het uittreksel of de website van de Kamer van Koophandel. U betaalt de kosten met iDeal.

  2. Per mail ontvangt u de bevestiging van de verlenging van uw exploitantnummer. Uw exploitantnummer blijft hetzelfde en is weer voor 1 jaar geldig.
  • Bewaar uw vliegbewijs goed, dit moet u tijdens het vliegen kunnen laten zien (uitgeprint of op uw mobiele telefoon).
  • Als eigenaar van de drone heeft u een exploitantnummer van ons ontvangen. Een deel van dit nummer moet u aan uw drone vastmaken en als dit mogelijk is inprogrammeren. Het exploitantnummer bestaat uit letters en cijfers. Voorbeeld: ''NLD87astrdge12kc - xyz''.
  1. Alleen het deel vóór het streepje moet goed zichtbaar vastgeplakt worden (bijvoorbeeld met een sticker) aan de buitenkant van de drone. De laatste 3 letters laat u weg, wat voorkomt dat anderen misbruik van uw exploitantnummer kunnen maken.
  2. Heeft u meerdere drones? Het exploitantnummer is voor al uw drones geldig en moet op alle drones vastgemaakt zijn.
  • Jongeren onder de 16 jaar met een vliegbewijs mogen alleen vliegen onder begeleiding van iemand ouder dan 16 jaar met een vliegbewijs.

 • Omschrijving Kosten
  Aanvragen vliegbewijs €10,00
  Omschrijving Kosten
  Aanvragen exploitantnummer €23,00
  Verlengen exploitantnummer €13,00
 • Vliegbewijs:
  Het vliegbewijs is 5 jaar geldig vanaf de datum dat u het online theorie-examen heeft gehaald. Na 5 jaar doet u opnieuw examen en vraagt u een nieuw vliegbewijs aan.

  Exploitantnummer:
  Het exploitantnummer is 1 jaar geldig. U ontvangt 6 weken voordat dit afloopt een herinneringsmail.
 • Of u de drone moet verzekeren, hangt af van waar en met welke soort drone u vliegt. We raden u sterk aan om u te verzekeren voor lichamelijke of materiële schade aan derden door ongelukken met drones. Controleer of uw aansprakelijkheidsverzekering schade dekt die veroorzaakt wordt door drones.

  Voor particuliere gebruikers met een drone vanaf 20 kilogram is een verzekering verplicht op basis van EU-regelgeving. Kijk voor meer informatie over de verplichtingen en verzekeringen op de website van Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

  Verzekering toevoegen aan uw exploitantgegevens bij de RDW

  Is een verzekering voor u verplicht? Dan moet u deze toevoegen aan de exploitantgegevens die bij ons zijn vastgelegd. Uw verzekeringsgegevens kunt u ook toevoegen als u niet verzekeringsplichtig bent.

  Voeg een verzekeringsnummer toe via de knop 'Exploitantgegevens aanpassen'. Staat het exploitantnummer op naam van uw bedrijf? Log dan in met eHerkenning.

 • Voor het vliegen in de open categorie heeft u geen vluchtvergunning nodig. Als u vliegt in de specifieke categorie, dan heeft u wel een vluchtvergunning nodig. Meer informatie over vluchtvergunningen? Neem dan contact op met de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

  Vergunningen toevoegen aan uw exploitantgegevens bij de RDW 

  Als u een vluchtvergunning heeft dan moet u het nummer van de vluchtvergunning toevoegen aan uw exploitantgegevens die bij ons zijn vastgelegd. Voeg vergunningen toe via de knop 'Exploitantgegevens aanpassen'. Staat het exploitantnummer op naam van uw bedrijf? Log dan in met eHerkenning.

Heeft de informatie op deze pagina u geholpen?

niet goed erg goed