Vliegbewijs en exploitantnummer verlengen

Een vliegbewijs blijft 5 jaar geldig vanaf de dag dat het examen (een online kennistest) behaald is. Het exploitantnummer blijft 1 jaar geldig. Het verlengen van uw vliegbewijs en het exploitantnummer regelt u bij ons.
 • Het vliegbewijs blijft 5 jaar geldig vanaf de dag dat u de online kennistest heeft gehaald.

  1. Voordat u uw vliegbewijs kunt verlengen, moet u eerst opnieuw examen doen bij een erkende Nederlandse vliegschool. Daarna kunt u een nieuw vliegbewijs aanvragen. 
  2. Heeft u het examen met succes afgerond? Dan ontvangt u een mail van de vliegschool. In de mail staat een unieke link waarmee u uw vliegbewijs bij ons aanvraagt.
  3. Via de link in de mail van de vliegschool, logt u in met DigiD en komt u in het aanvraagscherm. Heeft u geen DigiD? Lees dan verder onder het kopje 'Vliegbewijs verlengen zonder DigiD'. 
  4. U betaalt de kosten met iDeal. Na de betaling ontvangt u van ons het nieuwe vliegbewijs per mail. Voor de categorie A1/A3 ontvangt u een Europees vliegbewijs dat 'bewijs van voltooiing theorie-examen' wordt genoemd. Voor de categorie A2 ontvangt u een Europees vliegbewijs dat 'vaardigheidsbewijs' wordt genoemd. 
  5. Bewaar het vliegbewijs goed. Dit vliegbewijs moet u tijdens de vlucht bij u hebben (uitgeprint of op uw mobiele telefoon).

 • Wilt u uw vliegbewijs verlengen en heeft u geen DigiD? 

  Dan kunt u uw vliegbewijs verlengen bij 1 van onze keuringsstations of balies. Neem het volgende mee:

  • De e-mail die u van de vliegschool heeft gekregen met de link naar het examen.
  • Een geldig legitimatiebewijs

  U betaalt de kosten voor de verlenging van het vliegbewijs op het keuringsstation of aan de balie. U ontvangt het vliegbewijs daarna direct geprint of per e-mail.

  Kunt u niet naar een van onze keuringsstations of balies? Stuur dan een mail naar [email protected] met uw verzoek om het vliegbewijs te verlengen. Stuur de link mee die u van de vliegschool heeft gekregen.

 • Het exploitantnummer is 1 jaar geldig en geldt voor alle drones waar u eigenaar (exploitant) van bent. De verlenging is dus meteen voor alle drones geregeld.
  U kunt vanaf 6 weken voordat uw exploitantnummer afloopt een verlenging aanvragen.

  Let op: Is uw exploitantnummer verlopen? U kunt dan niet meer verlengen. U moet opnieuw een exploitantnummer aanvragen. Het exploitantnummer is persoonsgebonden. U ontvangt daarom wel weer hetzelfde exploitantnummer. Log in met dezelfde DigiD of e-Herkenning waarmee u uw exploitantnummer heeft aangevraagd. 

  Verlengt u op tijd? Volg dan de volgende stappen. 

  1. U verlengt uw exploitantnummer via de knop ‘Exploitantnummer verlengen ’. U logt in met DigiD en betaalt de kosten met iDeal.

   Staat het exploitantnummer op naam van uw bedrijf? Log dan in via de knop 'Verlengen exploitantnummer met eHerkenning'. En houd uw vestigingsnummer bij de hand. Dit vindt u op het uittreksel of de website van de Kamer van Koophandel. U betaalt de kosten met iDeal.

  Heeft u geen DigiD of eHerkenning? Lees dan verder onder het kopje 'Exploitantnummer verlengen zonder DigiD/eHerkenning'.

  2.  Per mail ontvangt u de bevestiging van de verlenging van uw exploitantnummer. Uw exploitantnummer blijft hetzelfde en is weer voor 1 jaar geldig.

  Let op! Is uw exploitantnummer verlopen? Dan kunt u dit niet verlengen en moet u een nieuwe aanvraag doen.
 • Wilt u uw exploitantnummer verlengen, maar heeft u geen DigiD of eHerkenning

  Dan kunt u het exploitantnummer verlengen bij 1 van onze keuringsstations of balies. Neem het volgende mee:

  • Uw huidige exploitantnummer
  • Een geldig legitimatiebewijs.
  • Als het exploitantnummer op naam staat van een bedrijf; een (kopie) uittreksel van de KvK van maximaal 1 jaar oud. Een uitdraai van internet of KvK-online is niet geldig. Komt iemand anders dan de tekenbevoegde, dan moet er ook een machtiging van de tekenbevoegde bij. Dit mag een eigen opgestelde machtiging zijn, ondertekend door de tekenbevoegde. Hierin moet de tekenbevoegde aangeven wie de verlenging regelt.

  U betaalt de kosten voor het verlengen van het exploitantnummer op het keuringsstation of aan de balie. U ontvangt de bevestiging van de verlenging daarna direct op het keuringsstation. 

  Kunt u niet naar een van onze keuringsstations of balies?

  1. Stuur dan een mail naar [email protected] met daarin uw exploitantnummer en vraag om verlenging.
  2. U ontvangt per mail bericht over wat u verder moet doen. De betaling moet u handmatig overboeken.
  3. Houd er rekening mee dat het zeker 10 werkdagen kan duren voordat uw exploitantnummer is verlengd.
  4. U ontvangt per mail bericht dat uw exploitantnummer is verlengd.
   
  • Bewaar uw vliegbewijs goed, dit moet u tijdens het vliegen kunnen laten zien (uitgeprint of op uw mobiele telefoon). U kunt uw vliegbewijs ook makkelijk en snel vinden in onze RDW-voertuigapp. Kijk voor meer informatie bij Uw gegevens bekijken.
  • Jongeren onder de 16 jaar met een vliegbewijs mogen alleen vliegen onder begeleiding van iemand ouder dan 16 jaar met een vliegbewijs.

 • Omschrijving Kosten
  Aanvragen vliegbewijs €10,00
  Omschrijving Kosten
  Aanvragen exploitantnummer €23,00
  Verlengen exploitantnummer €13,00

  Let op: geen geld terug

  U betaalt voor het behandelen van de aanvraag. Zodra u heeft betaald kunt u uw geld niet terugkrijgen. Ook niet als u zelf een fout maakt.

 • Vliegbewijs

  Het vliegbewijs is 5 jaar geldig vanaf de datum dat u het online theorie-examen heeft gehaald. Na 5 jaar doet u opnieuw examen en vraagt u een nieuw vliegbewijs aan.

  Exploitantnummer

  Het exploitantnummer is 1 jaar geldig. Zes weken voordat dit afloopt ontvangt u een herinneringsmail. U kunt vanaf dat moment het exploitantnummer verlengen. De afloopdatum blijft dan hetzelfde verlengd met 1 jaar. 
 • Of u de drone moet verzekeren, hangt af van waar en met welke soort drone u vliegt. We raden u sterk aan om u te verzekeren voor lichamelijke of materiële schade aan derden door ongelukken met drones. Controleer of uw aansprakelijkheidsverzekering schade dekt die veroorzaakt wordt door drones.

  Voor particuliere gebruikers met een drone vanaf 20 kilogram is een verzekering verplicht op basis van EU-regelgeving. Kijk voor meer informatie over de verplichtingen en verzekeringen op de website van Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

  Verzekering toevoegen aan uw exploitantgegevens bij de RDW

  Is een verzekering voor u verplicht? Dan moet u deze toevoegen aan de exploitantgegevens die wij hebben vastgelegd. Uw verzekeringsgegevens kunt u ook toevoegen als u niet verplicht bent een verzekering te hebben. 

  Voeg een verzekeringsnummer toe via de knop 'Exploitantgegevens aanpassen'. Staat het exploitantnummer op naam van uw bedrijf? Log dan in met eHerkenning.

 • Voor het vliegen in de open categorie heeft u geen vluchtvergunning nodig. Als u vliegt in de specifieke categorie, dan heeft u wel een vluchtvergunning nodig. Meer informatie over de categorieën of vluchtvergunningen vindt u op de website van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

  Vergunningen toevoegen aan uw exploitantgegevens bij de RDW 

  Heeft u een vluchtvergunning? Dan moet u het nummer van de vluchtvergunning toevoegen aan uw exploitantgegevens die wij hebben vastgelegd. Voeg vergunningen toe via de knop 'Exploitantgegevens aanpassen'. Staat het exploitantnummer op naam van uw bedrijf? Log dan in met eHerkenning.

Handige links

Heeft deze informatie u geholpen?

niet goed erg goed