Het fietsdiefstalregister

In het landelijke fietsdiefstalregister kunt u controleren of een fiets als gestolen staat geregistreerd. Heel handig als u een tweedehandsfiets wilt kopen, of ter controle van de aangifte bij de politie van uw gestolen fiets.

Wat kunt u doen?

Belangrijk: aangiftes sinds 2008

In het register vindt u alleen de aangiftes van na 1 januari 2008. Aangiftes van vóór 1 januari 2008 zijn slechts beperkt verwerkt in het register.

Wel of niet gestolen

Om te controleren of een fiets als gestolen staat geregistreerd heeft u een combinatie van het framenummer en het merk van de fiets nodig. Een andere mogelijkheid is met behulp van het fietschipnummer, ook wel diefstalpreventiechip (dpc) of protagtor. Als de fiets als gestolen staat geregistreerd is het antwoord ja.

Staat de fiets niet als gestolen geregistreerd dan is het antwoord nee. Bij 'nee' kan de fiets echter nog steeds uit diefstal afkomstig zijn. Op dit moment wordt slechts in 15% van de gevallen van fietsdiefstal aangifte gedaan bij de politie. Als er geen aangifte wordt gedaan, is uw fiets niet herkenbaar als gestolen.

Het kan ook zijn dat de aangifte nog niet is verwerkt in het fietsdiefstalregister. De politie heeft maximaal 10 dagen de tijd om te controleren of een aangifte voorzien is van de juiste gegevens zoals framenummer en/of chipnummer. Pas daarna wordt de fiets als gestolen geregistreerd.

Ga naar deze link opent in een nieuw venster 'Fietsdiefstalregister raadplegen' om te controleren of uw fiets als gestolen staat geregistreerd.

Vragen over registratie bij de politie

Voor vragen over een registratie kunt u terecht bij het politiekorps waar u aangifte heeft gedaan. De Nederlandse fietsfabrikanten en de politie voeren gegevens in het register in. De RDW zorgt ervoor dat het register online beschikbaar is.

Fiets gestolen? Doe altijd aangifte

Om het probleem van fietsdiefstal uit de wereld te helpen is het van belang om aangifte te doen. Aangifte doen is altijd zinvol! Op deze manier wordt een fiets herkenbaar als “gestolen” en kunnen de dief, de heler en de fiets worden opgespoord. De politie kan dus pas in actie komen als er aangifte is gedaan.

Als u onverhoopt slachtoffer wordt van fietsdiefstal, doe dan altijd aangifte. Door aangifte te doen maakt u de fiets herkenbaar als gestolen. Bovendien vergroot u de mogelijkheid dat de fiets weer terugkomt. Dit gebeurt vaker dan wordt gedacht. 7 procent van de aangiftes leidt tot terugkeer van de fiets bij de eigenaar. Dus ken uw fiets en zorg dat u de unieke kenmerken van de fiets zoals framenummer, merk of chipnummer kent of op een veilige plek bewaart. Want alleen met deze unieke kenmerken kunt u een volledige aangifte doen en wordt uw fiets als gestolen geregistreerd in het fietsdiefstalregister. Vervolgens kan de politie aan de slag met de opsporing van de fiets en de dief.