Elektrische fiets of speed pedelec: het verschil en de regels

Er komen steeds meer soorten elektrische fietsen op de markt. Zoals de fatbike, speed pedelec of elektrische ligfiets. Als een fiets niet voldoet aan de kenmerken van een elektrische fiets, dan moet de fiets een kenteken hebben. En gelden de regels voor een snorfiets, brommer of motor. 
 • Kenmerken elektrische fiets of e-bike

  • De fiets heeft een elektrische hulpmotor die ondersteunt bij het trappen.
  • De motor heeft een vermogen van maximaal 250 watt.
  • De ondersteuning stopt als u stopt met trappen en als u sneller gaat dan 25 kilometer per uur.
  • U moet trappen om vooruit te komen.
  • De fiets mag een ‘loophulp’ of ‘walk assist’ hebben. Deze ondersteunt als u met de fiets aan de hand loopt tot 6 kilometer per uur.

  Regels elektrische fiets

  Bij een elektrische fiets gelden dezelfde  verkeersregels als voor een gewone fiets. Verder moet een elektrische fiets voldoen aan de permanente eisen in de Regeling voertuigen. Deze gelden voor alle voertuigen op de openbare weg. 

  Voldoet uw fiets niet?

  Voldoet uw fiets niet aan alle kenmerken van een elektrische fiets? Dan is uw fiets voor de wet een snor-, brom- of motorfiets. En is een kenteken, helm, rijbewijs en verzekering verplicht. 

  Elektrische fiets

   

 • Snellere elektrische fietsen noemen we een speed pedelec of high speed e-bike. Voor de wet is dit een bromfiets.

  Kenmerken speed pedelec

  • De speed pedelec geeft trapondersteuning tot maximaal 45 kilometer per uur. 
  • De ondersteuning stopt als u stopt met trappen.
  • De motor heeft een vermogen van maximaal 4.000 watt. 

  Regels speed pedelec

  Voor speed pedelecs gelden dezelfde regels als voor bromfietsen. Een speed pedelec moet een geel kenteken hebben. Ook moet u 16 jaar zijn, een bromfietsrijbewijs hebben en zijn een helm en WA-verzekering verplicht. Op overheid.nl leest u alle regels voor het gebruik van een speed pedelec.

  Speed pedelec

 • Weten welke regels voor uw fatbike gelden? Controleer dan de kenmerken van de elektrische fiets. Voldoet uw fatbike niet aan de kenmerken van een elektrische fiets? Dan moet de fatbike een kenteken hebben zoals een speed pedelec, bromfiets of motor.

  Als u twijfelt

  Heeft uw fatbike geen kenteken? Dan kunt u bij de fabrikant navragen of uw voertuig een typegoedkeuring heeft. Met het bewijs van de typegoedkeuring, een Certificaat van Overeenstemming, kunt u bij ons een kenteken aanvragen. Zie ook Kenteken aanvragen voor een Nederlandse brommer

  Voldoet uw fatbike niet aan de kenmerken van een elektrische fiets? En heeft uw fatbike geen kenteken of typegoedkeuring? Dan is de fiets verboden op de weg.

  Lees meer over de regels voor het gebruik van een fatbike.

 • Wilt u een speed pedelec of pedelec overschrijven of invoeren? Dit gaat op dezelfde manier als bij brommers. Kijk voor meer informatie op onze brommer-pagina’s:

 • Voertuigcategorie

  Een speed pedelec is volgens de wet een bromfiets op 2 wielen en behoort tot de voertuigcategorie L1e-B. 

  Snelheid aanpassen

  Wilt u de snelheid van uw elektrische fiets of speed pedelec verhogen of verlagen? Als de aanpassing ervoor zorgt dat de fiets in een andere voertuigcategorie valt, moet u het laten keuren. Het keuren gebeurt op een keuringsstation of op ons testcentrum in Lelystad. Meer informatie? Neem contact op met onze klantenservice.

  Technische eisen

  Weten aan welke eisen uw aangepaste voertuig moet voldoen? Check hier de technische eisen.

  Elektrische fietsen hoeven alleen te voldoen aan de permanente eisen uit de Regeling voertuigen. Deze eisen gelden voor alle voertuigen op de openbare weg.

  De weg op zonder goedkeuring

  Gaat u de weg op met een aangepast voertuig zonder dat deze is goedgekeurd? U bent dan niet verzekerd. Ook kan de politie u een boete geven of uw voertuig in beslag nemen.

Heeft deze informatie u geholpen?