• reliëf op bepaalde plekken
  • een opvallend doorzichtig rond venster (clear window)
  • een hologram die van kleur verandert als je het rijbewijs kantelt

Ook bevat het rijbewijs een chip. Deze is vanaf de buitenkant niet te zien. Op de chip staan dezelfde gegevens als op het rijbewijs. Uitlezen lukt alleen met behulp van de zogenaamde Machine Readable Zone (MRZ) of met de QR-code. De chip is daardoor beveiligd tegen het op afstand uitlezen. De MRZ is een eenregelige cijfer- en/of letterreeks die op de voorkant van het rijbewijs staat. De QR-code is een tweedimensionaal grafisch patroon dat achterop het rijbewijs staat. Opsporingsautoriteiten kunnen dankzij de chip in de toekomst bij controle het rijbewijs sneller en foutloos uitlezen. Lees hier meer over de echtheidskenmerken van het rijbewijs.

Rijbewijs vanaf 26 mei 2018

Een rijbewijs dat vanaf 26 mei 2018 wordt afgegeven is standaard geschikt om in de toekomst te gebruiken om online in te loggen met DigiD op websites van overheid, zorg, pensioenfondsen en verzekeraars. Deze manier van inloggen geeft extra zekerheid over de identiteit van degene die inlogt en maakt het mogelijk zeer vertrouwelijke informatie of gevoelige diensten online aan te bieden. U kunt in de toekomst zelf beslissen of u het rijbewijs wilt gebruiken voor deze manier van inloggen met DigiD. Op de achterkant van het rijbewijs staat een beeldmerk. Hieraan kunt u zien dat het rijbewijs geschikt is om in de toekomst te gebruiken om online in te loggen met DigiD.  

Beeldmerk

Logo EiD

U beslist zelf of u gebruik wilt maken van de inlogfunctie op het rijbewijs. Tot invoering van de wet Digitale Overheid bestaat de mogelijkheid om een rijbewijs aan te vragen zonder de inlogfunctie. DigiD en de RDW zullen u informeren zodra het mogelijk is om in te loggen met DigiD en het rijbewijs.

Oude rijbewijs blijft geldig

Oude rijbewijzen blijven geldig tot de datum die op het rijbewijs staat. Het aanvraagproces en de kosten van een rijbewijs blijven hetzelfde. Meer informatie vindt u op www.rijbewijs.nl.