Inrichtingseisen volgens de Regeling voertuigen

De Regeling Voertuigen stelt de volgende eisen aan een kampeerwagen:

 • In het voertuig moeten zitplaatsen en een tafel aanwezig zijn. De tafel mag eventueel zijn weg te halen.
 • Er moet een bed aanwezig zijn. Dit bed kunt u eventueel maken met behulp van de zitplaatsen.
 • Er moet een kookgelegenheid aanwezig zijn.
 • Er moeten mogelijkheden zijn om spullen op te bergen.
 • Deze voorzieningen moeten vast in de woonafdeling zijn bevestigd.

Speciaal tarief Motorrijtuigenbelasting

Om te zien of u in aanmerking komt voor het speciale tarief van de Motorrijtuigenbelasting, kijkt u naar de aanvullende inrichtingseisen van de Belastingdienst. U moet zelf een deze link opent in een nieuw vensterverzoek doen bij de Belastingdienst voor dit speciale tarief.

Een voertuig laten registreren als kampeerwagen

Zo laat u een voertuig registreren als kampeerwagen:

 1. Pas het voertuig aan, aan de inrichtingseisen.
 2. Na aanpassing maakt u een keuringsafspraak bij een RDW-keuringsstation. U kiest voor de optie 'wijziging aan het voertuig'.
 3. Neem het complete originele kentekenbewijs mee.
 4. Betaal de kosten. De minimale kosten vindt u bij 'beoordeling minder dan 5 aspecten', de maximale kosten vindt u bij 'beoordeling 10 of meer aspecten'.
  Omschrijving Kosten
  Beoordeling goedkeuring minder dan 5 aspecten voertuig licht €28,50
  Beoordeling goedkeuring 10-14 aspecten voertuig licht €85,50
 5. Een kampeerwagen valt onder de categorie ‘personenauto’. Als u een bedrijfsauto ombouwt naar kampeerwagen, moet deze voldoen aan de eisen voor een personenauto. U moet vaak ook belasting betalen (BPM).
 6. Na afhandeling bij de RDW en de Belastingdienst verstuurt de RDW binnen 5 werkdagen de kentekencard. Heeft u nog een papieren kentekenbewijs, dan ontvangt u een dag later ook de tenaamstellingscode. Heeft u al een kentekencard, dan blijft de tenaamstellingscode die u heeft geldig. Deze moet u dus goed bewaren.
 7. Heeft u nog een kentekenbewijs in uw bezit? Vernietig dit dan.
 8. Als u een ander kenteken krijgt door de wijziging, moet u ook kentekenplaten kopen en het nieuwe kenteken doorgeven aan uw verzekeringsmaatschappij.

Motorrijtuigenbelasting

Een kampeerwagen kan in aanmerking komen voor een speciaal tarief in de motorrijtuigenbelasting. Daarvoor moet het voertuig zijn geregistreerd als kampeerwagen, maar de Belastingdienst stelt nog enkele aanvullende eisen. De RDW adviseert u om bij de Belastingdienst te informeren naar de aanvullende inrichtingseisen. Als de kampeerwagen in aanmerking komt, moet u zelf een deze link opent in een nieuw vensterverzoek doen bij de Belastingdienst voor dit speciale tarief.