Transitokenteken aanvragen

Brengt u een voertuig die niet in Nederland is geregistreerd (zonder Nederlands kenteken) via Nederland naar het buitenland? Dan heeft u een tijdelijk kenteken nodig. U vraagt hiervoor een transitokenteken (doorvoerkenteken) aan.
 • U neemt in alle gevallen mee: 

  Welke documenten u nog meer moet meenemen, hangt af van waar en of uw voertuig eerder geregistreerd is. 

  Voertuig is eerder geregistreerd in EU/EVA

  • Buitenlands kentekenbewijs
  • Buitenlands APK-rapport (als uw voertuig APK-plicht heeft)

  Voertuig is eerder geregistreerd buiten EU/EVA

  • Buitenlands kentekenbewijs
  • Bij voertuigen met een datum eerste toelating van na december 1997:
   • een Certificaat van Overeenkomst (CvO) en
   • een Fabrieksverklaring van Overeenstemming (FvO of BFAB-kaart) of een Individueel Goedkeuringscertificaat (IGC)

  Voertuig is niet eerder geregistreerd

  • een Certificaat van Overeenkomst (CvO) of een Fabrieksverklaring van Overeenstemming (FvO of BFAB-kaart) of een Individueel Goedkeuringscertificaat (IGC)
  1. Maak een keuringsafspraak bij een RDW-keuringsstation via de knop 'Keuringsafspraak maken'. Vraag ook direct een eendagskenteken aan als u rijdend naar de afspraak komt. Woont u niet in Nederland, geef dan een Nederlands adres op. Bijvoorbeeld het adres van het bedrijf dat het vervoer vanuit Nederland voor u regelt.
  2. Neem een geldig legitimatiebewijs mee en de documenten die voor uw voertuig nodig zijn (Zie Documenten die u moet meenemen naar het keuringsstation). 
  3. Betaal de kosten.
  4. Wij beoordelen de documenten. Heeft het voertuig geen geldig APK-rapport uit een ander EU-land? Dan controleren we het voertuig ook op een aantal APK-eisen (alleen als voertuig APK-plicht heeft).
  5. Is uw voertuig voor 12.00 uur goedgekeurd? Dan sturen wij het kentekenbewijs nog dezelfde dag naar u toe. Na 12:00 uur? Dan versturen wij het kentekenbewijs de volgende werkdag. In overleg met het keuringsstation kunt u het kentekenbewijs ook ophalen.
  6. Laat kentekenplaten maken bij een RDW erkende kentekenplaatfabrikant. Neem hiervoor het transitokentekenbewijs mee. U vindt een erkende kentekenplaatfabrikant met de RDW-locatiewijzer.
 • Voor een zwaar voertuig ( boven de 3500 kilo) betaalt u meer. Heeft u geen buitenlands APK-rapport, dan betaalt u ook voor een APK-keuring.

  De kosten zijn:

  Omschrijving Kosten
  Beoordeling goedkeuring 10-14 aspecten voertuig licht €99,00
  Inschrijving Transito €24,10
  Identificatie voertuig zwaar €109,00
  Identificatie voertuig licht €56,50
  Omschrijving Kosten
  Periodieke keuring APK voertuig zwaar €147,00
  Periodieke keuring APK voertuig licht €77,00
 • Het transitokenteken is 14 dagen geldig (vanaf het moment dat het kenteken is afgegeven). Het kenteken is in elk land geldig. Daarnaast kunt u met het kentekenbewijs de auto ook aanmelden in het buitenland. Ook iemand die niet in Nederland woont kan een transitokenteken aanvragen.  
 • Het transitokenteken bestaat uit een combinatie van cijfers en letters, zoals bijvoorbeeld op dit kentekenbewijs.

  Voorbeeld Transitokentekenbewijs

 • Laat u een voertuig zonder Nederlands kenteken bij ons keuren, dan kunt u dit per autoambulance naar het keuringsstation vervoeren. Rijdt u liever zelf met het voertuig naar ons toe? Dan heeft u een eendagskentekenbewijs nodig. U kunt dit kentekenbewijs gratis aanvragen met Digid of met eHerkenning.

  Voorwaarden eendagskenteken

  • Alleen aan te vragen in combinatie met een keuringsafspraak.
  • Alleen geldig op de dag van de keuring.
  • Alleen geldig in Nederland.

  Zo werkt het

  1. U heeft een keuringsafspraak gemaakt. 
  2. U logt via de knop ‘Eendagskentekenbewijs aanvragen’ in met uw DigiD of uw eHerkenning. 
  3. Na het invullen van de gevraagde gegevens ontvangt u per mail een bevestiging van de aanvraag. Daarin vindt u een link naar uw eendagskentekenbewijs en aanvullende informatie. 
  4. Het kenteken moet op kentekenplaten op uw voertuig komen. Deze witte kentekenplaten mag u zelf (van karton bijvoorbeeld) maken. Hierop zet u het kenteken met zwarte stift die niet uit te wissen is. De kentekenplaten moeten ook bij slecht weer leesbaar blijven. 
  5. Op de dag van de keuring mag u met het eendagskenteken vanaf het Nederlandse adres waar het voertuig staat naar het keuringsstation rijden en weer terug.
  6. Uw voertuig moet in Nederland verzekerd zijn op de dag van de keuring en veilig zijn om mee te rijden.
  7. U moet het eendagskentekenbewijs uitgeprint bij u hebben als u op de openbare weg rijdt.
  8. Heeft u het eendagskentekenbewijs met Digid aangevraagd? Dan kunt u (als aanvulling) gebruik maken van de RDW-voertuigapp. Kijk voor meer informatie bij Eendagskentekenbewijs op de RDW-voertuigapp

  Niet online

  Lukt het u niet om het eendagskentekenbewijs online aan te vragen? Dan kunt u het ook aanvragen via onze klantenservice.

Heeft deze informatie u geholpen?