Keuren auto na schade

Heeft u een aanrijding met schade gehad of zijn er technische gebreken aan uw kampeerauto vastgesteld? Dan kan de politie of de verzekeringsmaatschappij in het RDW-kentekenregister laten zetten dat uw kampeerauto niet meer op de openbare weg mag rijden. Deze melding heet ‘Verbod voor rijden op de weg'.
Is dit het geval, dan ontvangt u hierover een brief van ons. Uw voertuig mag niet meer op de openbare weg rijden totdat de schade is gerepareerd en de reparaties door ons zijn goedgekeurd. Hiervoor moet u een schadekeuring bij ons laten doen.               

 • (Link)

  Wat u eerst moet weten

  • U mag niet meer met voertuig rijden, maar het moet nog wel verzekerd en (indien van toepassing) APK goedgekeurd zijn. Ook moet u motorrijtuigenbelasting blijven betalen als uw voertuig belastingplichtig is. 
  • Haal alle beplating aan de onderkant van het voertuig weg, voordat u naar de keuring gaat. 
  • Heeft uw voertuig heel veel schade?  Dan is het verstandig om vóór de keuring de uitlijning te (laten) controleren en zo nodig te (laten) corrigeren.
 • (Link)

  Zo werkt het

  Om weer met het voertuig op de weg te mogen rijden, moet u het voertuig laten repareren en daarna bij ons laten keuren.

  1. Maak een afspraak voor een schadekeuring via de knop Keuringsafspraak maken. Voor een schadekeuring van een (bedrijfs)auto of kampeerauto tot en met 3500 kg kunt u alleen terecht bij de RDW-keuringsstations in Amsterdam, Arnhem, Den Bosch, Elsloo, Veldhoven, Zwijndrecht of Zwolle.  
  2. Op de dag van de keuringsafspraak mag u met uw voertuig op de openbare weg rijden. Dit geldt alleen voor de kortste route van uw huisadres naar het keuringsstation en van het keuringsstation naar uw huisadres.
  3. Uw voertuig wordt gekeurd op technische eisen. Wij controleren bij de schadekeuring of de schade goed (deugdelijk) is gerepareerd. Ook doen we een meting om de maten van de carrosserie te vergelijken met de oorspronkelijke fabrieksgegevens en controleren we de wieluitlijning.
  4. U betaalt de kosten.
  5. Als het voertuig is goedgekeurd, halen wij de zogenoemde 'Wachten op keuren' (WOK)-melding uit het kentekenregister. Als dat gebeurd is, mag u weer met het voertuig rijden, niet eerder. U ontvangt van ons een brief met de bevestiging dat u weer mag rijden. U kunt zelf ook bekijken of de melding uit het register is gehaald met de deze link opent in een nieuw venster RDW-Kentekencheck. Als bij het onderwerp Status van het voertuig bij ‘Verbod voor rijden’ op de weg ‘Nee’ staat, mag u weer rijden.
  6. Het bestaande kentekenbewijs is weer geldig. Is er een aanpassing aan het voertuig gedaan die ervoor zorgt het voertuig niet meer overeenkomt met wat op het kentekenbewijs staat (bijvoorbeeld een andere kleur gekregen)? Dan ontvangt u een nieuw kentekenbewijs van ons.
 • (Link)

  Goed om te weten

  Wij keuren uw voertuig tijdens de keuring niet automatisch voor de APK.

  Wilt u direct een APK-keuring? Geef dit dan duidelijk aan als u de afspraak maakt. Hieraan zijn extra kosten verbonden.

 • (Link)

  Kosten

  De kosten die u op het keuringsstation betaalt, zijn de kosten voor de schadekeuring en voor de heractivering van het kentekenbewijs. Laat u ook een APK doen, dan komen die kosten erbij. 

  (Bedrijfs)auto's en kampeerauto's met een gewicht t/m 3500 kg:  

  Omschrijving Kosten
  Herafgifte/activering KB voertuig licht €67,00
  Schadekeuring voertuig licht €44,50
  Periodieke keuring APK voertuig licht €65,00