Kenteken kampeerauto overschrijven

Als u een kampeerauto heeft gekocht, dan moet u met hulp van de verkoper het kenteken op uw naam laten zetten. Dat heet overschrijven. 

  • Voorwaarden voor overschrijven

    • U bent minimaal 18 jaar oud (16 jaar als u een brommer wilt overschrijven).
    • U woont in Nederland en bent bij de gemeente ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP).
    • U moet het kenteken zelf op uw naam laten overschrijven.
    • Het kentekenbewijs is compleet. 
      Check dit van te voren bij de verkoper van het voertuig. Als hij namelijk (een deel van) het kentekenbewijs en/of de tenaamstellingscode kwijt is, dan moet hij eerst een nieuw kentekenbewijs of een nieuwe tenaamstellingscode bij ons aanvragen. Eerder kan hij het voertuig niet aan u verkopen. Bij een voertuig met een papieren kentekenbewijs mag het Voertuigbewijs deel I ontbreken. 

    Voertuig op naam van uw bedrijf zetten

    Als u het voertuig op naam van een rechtspersoon wilt zetten, lees dan Kenteken overschrijven op naam van bedrijf. Heeft u een eenmanszaak of maatschap? Dan kunt u het kenteken alleen op naam van uw persoon overschrijven. Dat staat op deze pagina beschreven. 

    Kentekenbewijs en tenaamstellingscode controleren

    Check gratis of de kentekencard van de verkoper inderdaad het laatst afgegeven kentekenbewijs bij het voertuig is en of de kentekencard en de tenaamstellingscode bij elkaar horen. Ga hiervoor naar Kentekencard controleren

    De weg op zonder kentekencard

    U mag direct na overschrijving de weg op, ook al heeft u het kentekenbewijs nog niet. Pas na 14 dagen moet u het kentekenbewijs tonen bij controle. Let op: in het buitenland moet u wel altijd het kentekenbewijs laten zien.
  • Kopen van een particulier of rechtspersoon

     
    1. U gaat naar een kentekenloket, RDW-balie of -keuringsstation. Dit kan zonder afspraak. Bij sommige kentekenloketten kunt u ook op zondag en 's avonds overschrijven.
    2. Neem mee:
      • Kentekencard en de tenaamstellingscode of 
      • Originele Tenaamstellingsbewijs (Deel IB) en Overschrijvingsbewijs
      • Geldig legitimatiebewijs. Een rijbewijs is niet verplicht. Lees hier welke legitimatiemiddelen mogelijk zijn
    3. U krijgt 2 documenten bij het loket:
      • Tenaamstellingsverslag met daarop de 1e 4 cijfers van de tenaamstellingscode. Deze heeft u nodig als u het voertuig weer verkoopt.
      • Vrijwaringsbewijs. Dit is het bewijs dat het voertuig niet meer op naam van de verkoper staat. U geeft dit aan de verkoper. 
    4. Nu staat het voertuig op uw naam en moet u voldoen aan de verplichtingen die daarbij horen.  
    5. U ontvangt het kentekenbewijs en het 2e deel tenaamstellingscode per post:
    Overgeschreven op Kentekenbewijs en 2e deel tenaamstellingscode in huis
    Maandag tot en met vrijdag voor 16.00 uur Binnen 2 werkdagen
    Maandag tot en met donderdag na 16.00 uur Binnen 3 werkdagen
    Vrijdag na 16.00 uur en in het weekend Dinsdag

    Leasevoertuig? De tenaamstellingscode sturen wij naar de leasemaatschappij. De kentekencard ontvangt u van ons óf van de leasemaatschappij.

    Kopen bij een RDW erkend bedrijf

    Koopt u een voertuig bij een door de RDW erkend voertuigbedrijf? Dan regelt dat bedrijf meestal de overschrijving. U hoeft alleen een geldig legitimatiebewijs mee te nemen. Zoek een bedrijf via de RDW-locatiewijzer.

  • Voorwaarden

    • U heeft de kentekencard en tenaamstellingscode van het voertuig dat u wilt overschrijven. Met een papieren kentekenbewijs is online overschrijven niet mogelijk. 
    • U heeft een geldig Nederlands paspoort, Nederlands rijbewijs of Nederlandse identiteitskaart met een chip. Alle paspoorten en identiteitskaarten bevatten een chip. Rijbewijzen uitgegeven na 14 november 2014 bevatten een chip.
    • Uw mobiele telefoon moet een Android smartphone zijn, versie 7.0 of hoger, óf een iPhone model 7 of hoger en iOS versie 13.2. Deze telefoons hebben een zogenoemde NFC-chiplezer. De chiplezer is nodig om een identiteitscheck te kunnen uitvoeren. Zorg bij gebruik dat de lezer is ingeschakeld op uw telefoon. 

    Voldoet u niet aan deze voorwaarden? Online overschrijven is niet mogelijk. Ga naar een loket

    Zo werkt online overschrijven

    1. Eerst doet u als koper een eenmalige identiteitscheck van uw paspoort, rijbewijs of identiteitskaart met de app van DigiD. Dit doet u met een mobiele telefoon. Geen DigiD app? Download deze dan eerst. Gebruikt u de mobiele telefoon van iemand anders? Dan is het van belang dat u de app gebruikt met uw DigiD-gegevens!
    2. Na de eenmalige identiteitscheck, kunt u het voertuig overschrijven. U doet dat via Voertuig overschrijven. U betaalt met iDEAL.
    3. U ontvangt een aantal e-mails na afronding van de online overschrijving:
      • Tweede mail: voertuig is nu pas echt overgeschreven. Dan bent u verantwoordelijk voor de voertuigverplichtingen.
      • Derde e-mail: link naar het vrijwaringsbewijs en het tenaamstellingsverslag met daarop het 1e deel van de tenaamstellingscode. Het tenaamstellingsverslag is voor uzelf. Het vrijwaringsbewijs downloadt u of print u uit en geeft u vervolgens aan de verkoper.
    4. Check met uw DigiD in Mijn RDW of het voertuig op uw naam staat.

    5. U ontvangt het kentekenbewijs en het 2e deel van de tenaamstellingscode per post.
    6. Overgeschreven op Kentekenbewijs en 2e deel tenaamstellingscode in huis
      Maandag tot en met vrijdag voor 16.00 uur Binnen 2 werkdagen
      Maandag tot en met donderdag na 16.00 uur Binnen 3 werkdagen
      Vrijdag na 16.00 uur en in het weekend Dinsdag

      Leasevoertuig? De tenaamstellingscode sturen wij naar de leasemaatschappij. De kentekencard ontvangt u van ons óf van de leasemaatschappij.

  • De kosten voor overschrijving zijn overal gelijk. Het maakt daarbij niet uit of u de overschrijving regelt bij ons of bij een kentekenloket. 
    Omschrijving Tarief 2024 Tarief 2025
    Tenaamstellen via RDW €12,50 €13,10
  • Als u een auto, bedrijfsauto of kampeerauto op uw (bedrijfs)naam heeft staan, dan hoort daar een aantal verplichtingen bij waaraan u moet voldoen.

    1. Verzekering
    2. APK
    3. Motorrijtuigenbelasting
    4. Juiste kentekenplaten

    Verzekering

    Een auto, bedrijfsauto of kampeerauto moet vanaf het moment dat deze op uw naam staat WA verzekerd zijn (volgens de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM)).
    De WA-verzekering kunt u afsluiten bij een verzekeringsmaatschappij. Dit moet wel een verzekeringsmaatschappij zijn die in het verzekeringsregister van de RDW kan registreren. Dit betekent meestal dat het een Nederlandse maatschappij moet zijn.
    De verzekeringsmaatschappij vraagt u bij het afsluiten van de verzekering om de zogenoemde meldcode . Deze code bestaat uit de laatste 4 cijfers van het voertuigidentificatienummer (VIN). De meldcode staat op het tenaamstellingsverslag dat u heeft gekregen toen u het voertuig heeft gekocht en staat ook op de kentekencard.

    APK

    Een auto, bedrijfsauto of kampeerauto moet APK goedgekeurd (Algemene Periodieke Keuring) zijn.

    Motorrijtuigenbelasting

    U moet motorrijtuigenbelasting betalen. Als u een kentekenbewijs op uw naam laat zetten, doet u daarmee tegelijk aangifte voor de motorrijtuigenbelasting. De Belastingdienst stuurt u automatisch een rekening voor de motorrijtuigenbelasting.
    Ga voor meer informatie over de motorrijtuigenbelasting naar de site van de Belastingdienst.

    Heeft u een oldtimer? Dan komt u misschien in aanmerking voor de oldtimerregeling. Dit is een regeling van de Belastingdienst waarbij u geen wegenbelasting betaalt voor het voertuig. Wel moet u blijven voldoen aan de verzekeringsplicht en de APK-plicht. 
    Ga voor meer informatie over de oldtimerregeling naar de site van de Belastingdienst.

    Kentekenplaten

    U moet de juiste kentekenplaten op uw (kampeer-/bedrijfs) auto hebben.

    Stopzetten voertuigverplichtingen

    U kunt de verplichtingen die horen bij het in bezit hebben van een (kampeer-/bedrijfs)auto tijdelijk stopzetten. Dat kan door het voertuig te schorsen, zoals dat heet.

    Boetes na controle van gegevens

    Wij controleren het verzekeringsregister en het keuringsregister dagelijks. Zo kunnen we direct zien of een voertuig is verzekerd en APK-goedgekeurd. Elk voertuig wordt minstens 1 keer per jaar in beide registers gecontroleerd (100 procent controle). Wij voeren deze opsporingstaak uit in opdracht van het Ministerie van Veiligheid en Justitie.
     
    Heeft u uw auto niet verzekerd, dan ontvangt u van het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) in Leeuwarden een boete. Ook als uw auto niet APK-goedgekeurd is, dan krijgt u van het CJIB een boete. De Belastingdienst controleert via het kentekenregister of u voor uw voertuig motorrijtuigenbelasting moet betalen. Heeft u dat niet of niet op tijd gedaan, dan ontvangt u van de Belastingdienst een boete.

    Boetebedrag

    De hoogte van het bedrag van de boete kunt u hier vinden.

  • Kunt u niet wachten tot wij het kentekenbewijs na de overschrijving naar u toe sturen? Bijvoorbeeld omdat u op het punt staat om naar het buitenland op vakantie te gaan? Doe dan een spoedaanvraag voor een kentekenbewijs.

    Wat u eerst moet weten 

    • Een spoedaanvraag is alleen mogelijk bij koop van een voertuig, niet als u het kentekenbewijs kwijt bent. 
    • Een spoedaanvraag is alleen mogelijk op de dag van de overschrijving, of op de eerstvolgende werkdag vóór 11:45. 
    • Voor een spoedaanvraag moet u extra betalen.

    Zo werkt het 

    1. Ga naar een RDW-keuringsstation of naar de RDW in Zoetermeer of Veendam. 
    2. U legitimeert zich met een rijbewijs, paspoort of identiteitskaart.
    3. U kiest of u het kentekenbewijs zelf ophaalt bij de RDW in Veendam, of thuis laat bezorgen per koerier.
    4. U betaalt extra kosten voor de spoedaanvraag. Deze betaalt u bij het indienen van de aanvraag. Dit kan contant of met pin.

    Kosten 

    Omschrijving Tarief 2024 Tarief 2025
    Spoedverzending kentekencard €241,55 €241,55
    Spoedtarief bij afhalen kentekencard in Veendam €61,50 €61,50

    Dezelfde of volgende werkdag klaar

    Als u de aanvraag voor 11.45 uur doet, kunt u het kentekenbewijs dezelfde werkdag ophalen tussen 14.00 en 17.00 uur bij de RDW in Veendam. Of u laat het kentekenbewijs dezelfde werkdag thuisbezorgen.

    Als u de aanvraag na 11.45 uur doet, kunt u het kentekenbewijs de volgende werkdag ophalen tussen 14.00 en 17.00 uur bij de RDW in Veendam. Of u laat het kentekenbewijs de volgende werkdag thuisbezorgen.

Handige links

Heeft deze informatie u geholpen?