U kunt het kenteken laten overschrijven bij een kentekenloket een RDW-keuringsstation of een RDW-balie (Zoetermeer, Den Bosch of Veendam). Ook kunt u uw voertuig online overschrijven

Voorwaarden voor overschrijven

 • U moet het kenteken zelf op uw naam of uw bedrijfsnaam laten overschrijven. Als u het voertuig op naam van een rechtspersoon wilt zetten, kunt u eventueel iemand machtigen dit voor u te doen. Dit gaat via een eenmalige machtiging.
 • U bent minimaal 18 jaar oud (16 jaar als u een brommer op uw naam wilt overschrijven).
 • U woont in Nederland en bent bij de gemeente ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP).

Overschrijven bij een kentekenloket of RDW-balie

Zo schrijft u een voertuig over:

 1. U vraagt de verkoper van het voertuig:
  - het originele Tenaamstellingsbewijs (Deel IB) en het Overschrijvingsbewijs
  of
  - het kentekenbewijs op creditcardformaat (kentekencard) en de tenaamstellingscode
 2. U neemt de documenten die u nodig heeft mee naar het kentekenloket of RDW-balie. Vergeet niet een geldig legitimatiebewijs mee te nemen.
 3. U betaalt de kosten.
  Omschrijving Kosten
  Tenaamstellen via RDW €10,75
 4. De medewerker zet het voertuig op uw naam en geeft u een tenaamstellingsverslag. Dit is een schriftelijk bewijs van de transactie met de eerste 4 cijfers van de tenaamstellingscode.
  Tip: Omdat de tenaamstellingscode vaak afgedrukt wordt op een soort kassabon, is het handig de cijfers van de tenaamstellingscode goed te bewaren. U kunt de eerste 4 cijfers overschrijven op de brief met het tweede gedeelte van de code. U hoeft de bon dan niet te bewaren.
 5. U krijgt van de medewerker ook een bewijs dat het voertuig niet meer op naam van de verkoper staat. Dit bewijs heet een vrijwaringsbewijs. Het vrijwaringsbewijs geeft u aan de verkoper zodat hij kan aantonen dat hij niet meer verantwoordelijk is voor het voertuig.
 6. Vanaf dit moment bent u aansprakelijk voor de verplichtingen die horen bij het op naam hebben van een voertuig.
 7. De RDW stuurt u de volgende werkdag (is het kenteken vóór 16.00 uur overgeschreven dan nog dezelfde dag) de nieuwe kentekencard en het tweede deel van de tenaamstellingscode. U ontvangt geen tenaamstellingscode als uw voertuig eigendom is van een lease- of financieringsmaatschappij en in het kentekenregister bij het kenteken een zogenaamd verstrekkingsvoorbehoud is geplaatst.
  Het verstrekkingsvoorbehoud bepaalt dat de lease- of financieringsmaatschappij altijd de tenaamstellingscode ontvangt. 

Voorbeeld tenaamstellingsverslag

U ziet een voorbeeld van de bon die u krijgt bij het kentekenloket. voorbeeld van bon die u krijgt bij kentekenloket

Kijk of het voertuig op uw naam staat

Via ‘Mijn RDW’ (inloggen particulier) kunt u na de overschrijving direct bekijken of het voertuig op uw naam staat. Hiervoor heeft u een DigiD-app nodig of DigiD met Sms-controle.

Kentekenbewijs niet ontvangen

Het is afhankelijk van de postbezorging wanneer u het kentekenbewijs en de tenaamstellingscode daadwerkelijk in huis heeft. Heeft u 5 werkdagen na de aanvraag nog geen kentekencard ontvangen? Meld dit dan bij de RDW. Voor meer informatie gaat u naar 'Kentekencard of tenaamstellingscode niet ontvangen'.

Voertuig op bedrijfsnaam eenmanszaak zetten

Heeft u een eenmanszaak? Dan gaat de overschrijving hetzelfde als bij een particulier. Bij deze rechtsvorm kunt u een voertuig alleen op uw eigen naam (als particulier) zetten en niet op naam van uw bedrijf.

Wat heeft u nodig voor het overschrijven van uw voertuig?  

Voertuig op naam zetten zonder rijbewijs

Het overschrijven van een voertuig kunt u doen zonder rijbewijs. Wel heeft u altijd een geldig legitimatiebewijs nodig.

Kentekenbewijs kwijt 

Als de verkoper (een deel van) het kentekenbewijs en/of de tenaamstellingscode kwijt is dan moet hij voordat hij het voertuig aan u kan verkopen eerst een nieuw kentekenbewijs bij de RDW aanvragen of een nieuwe tenaamstellingscode aanvragen.

Voertuig overschrijven op zondag of in de avond

U kunt een auto ook overschrijven op zondag of in de avond. Kies dan voor een kentekenloket bij u in de buurt met de juiste openingstijden. Vind hierdeze link opent in een nieuw venster een kentekenloket van Post NL of een kentekenloket van deze link opent in een nieuw vensterKentekenloket BV bij u in de buurt. Beschikt u over de DigiD-app, dan kunt u het voertuig ook online overschrijven. Hier vindt u meer informatie over het online overschrijven van uw voertuig.

Controleren documentnummer en tenaamstellingscode

Heeft het voertuig dat u koopt of verkoopt een kentekenbewijs op creditcardformaat (kentekencard), dan kunt u via de deze link opent in een nieuw vensterdienst ‘Controleren documentnummer’ gratis controleren of een kentekencard de laatst afgegeven kentekencard bij een voertuig is. Via de deze link opent in een nieuw vensterdienst ‘Controleren documentnummer/tenaamstellingscode’ kunt u gratis controleren of een kentekencard en een tenaamstellingscode bij elkaar horen.

De weg op zonder kentekencard

Heeft u het voertuig op naam gezet, maar de kentekencard nog niet in huis? Dan mag u nu al wel de Nederlandse weg op. De Nederlandse politie kan direct in het kentekenregister kijken voor uw gegevens. U moet 14 dagen na het op naam zetten van het voertuig de kentekencard kunnen tonen. Let op: Zonder kentekencard mag u niet met uw voertuig de weg op in het buitenland.

Voertuig kopen bij een voertuigbedrijf

Als u een voertuig koopt uit de bedrijfsvoorraad van een voertuigbedrijf, dan kunt u het voertuig daar op uw naam laten zetten als dit bedrijf erkend is door de RDW met de zogenoemde bevoegdheid Tenaamstellen voertuigbedrijven. U vindt zo'n erkend bedrijf via de RDW-locatiewijzer. Of een bedrijf erkend is, kunt u zien aan het volgende RDW-erkenningsschild of – de sticker:

Voorbeeld van RDW-erkenningschild

Bedrijf met erkenning Bedrijfsvoorraad

Een bedrijf met alleen de erkenning Bedrijfsvoorraad zet het kenteken voor u op uw naam via een kentekenloket. Daarvoor moet u een machtiging tekenen die het erkende bedrijf invult en afdrukt voor u. U kunt ook zelf naar een kentekenloket gaan. In dat geval krijgt u van de verkoper een zogenoemd tijdelijk documentnummer en een tenaamstellingscode mee.

Meer informatie

Mogelijke combinaties van kentekenbewijzen.