Kampeerauto met Nederlands kenteken uitvoeren
Als u uw kampeerauto met Nederlands kenteken wilt uitvoeren, moet u de registratie van de kampeerauto bij de RDW beëindigen. Dit is belangrijk, want pas na beëindiging van de registratie bent u niet meer aansprakelijk voor de kampeerauto en stoppen de voertuigverplichtingen. U beëindigt de registratie bij de RDW door de kampeerauto aan te melden voor uitvoer.
Wat kunt u doen?
Kampeerauto krijgt buitenlands kenteken
Moet de kampeerauto in het buitenland een kenteken krijgen? Informeer dan in het betreffende land welke documenten er nodig zijn voor invoer in dat land, voordat u de kampeerauto voor uitvoer bij de RDW aanmeldt. Heeft u voor invoer het kentekenbewijs nodig en bent u dit kwijt? dan heeft u nu nog de mogelijkheid om een vervangend kentekenbewijs aan te vragen. Na beëindiging van de registratie kan dit niet meer.
Kampeerauto voor uitvoer aanmelden
Zo meldt u uw kampeerauto aan voor uitvoer :
- U, of iemand anders namens u, gaat naar een RDW-keuringsstation of RDW-balie. Een afspraak maken is niet nodig. Hier vindt u de openingstijden. U kunt ook naar een RDW erkend bedrijf voor export. Zo’n bedrijf herkent u aan het RDW-muurschild plus de erkenningssticker. Informeert u bij het bedrijf naar de openingstijden.
- Neem het volgende mee:
- Het Tenaamstellingsbewijs (Deel 1B) en het Overschrijvingsbewijs of
de kentekencard met de tenaamstellingscode;
Het Overschrijvingsbewijs of tenaamstellingscode mogen ontbreken als
de geregistreerde eigenaar/houder zelf komt;
- Geldig legitimatiebewijs;
- Kentekenplaten (niet nodig als er nooit kentekenplaten zijn gemaakt / afgegeven)
voor de kampeerauto). Als er nooit kentekenplaten zijn gemaakt kunt u de kampeerauto alleen bij een RDW keuringsstation of RDW balie uitvoeren.
- Kopie uittreksel KvK (in geval van rechtspersoon) niet ouder dan 1 jaar;
- Machtiging van de tekenbevoegde (in geval van rechtspersoon en als u
zelf niet de tekenbevoegde bent). - U betaalt de kosten.
Omschrijving 2019 2020 Dienst Export €9,98 €9,98 - De RDW of het RDW erkend bedrijf meldt de kampeerauto af in het kentekenregister en de registratie is direct beëindigd.
- U ontvangt van de medewerker:
- een vrijwaringsbewijs (bewijs dat de registratie is beëindigd);
- het Tenaamstellingsbewijs (Deel 1B) of de kentekencard (waarvan een hoekje is afgeknipt);
- het papieren kentekenbewijs deel II voor uitvoer. Dit kentekenbewijs deel II heeft u samen met de kentekencard of het tenaamstellingsbewijs nodig om de kampeerauto in het
buitenland te registreren. - Met het kentekenbewijs deel II mag u in Nederland nog maximaal 14 dagen op de openbare weg rijden om het voertuig buiten Nederland te brengen, maar niet langer dan de APK geldig is. Voorwaarden hierbij zijn:
- de kampeerauto is verzekerd tijdens deze 14 dagen (of zo lang de APK geldig is);
- u zet het bestaande kenteken met zwarte onuitwisbare cijfers/letters op witte platen. Kartonnen platen zijn niet toegestaan. U kunt ze ook (van tevoren) laten maken bij een erkende kentekenplaatfabrikant (pdf, 879kb). Hiervoor moet u de kentekencard of het kentekenbewijs deel 1A (Voertuigbewijs) laten zien. - Gaat de kampeerauto naar een land buiten de Europese Unie of EVA? Dan moet u ook naar de Douane voor ‘aangifte ten uitvoer’.
- Onder bepaalde voorwaarden kunt u een deel van de betaalde motorrijtuigenbelasting (BPM) terugkrijgen. Neemt u hiervoor eerst contact op met de Belastingdienst .
Het is verstandig dat de persoon die in het buitenland een kenteken wil aanvragen zelf de uitvoer bij de RDW regelt.
Kampeerauto is al in het buitenland
Is de kampeerauto al in het buitenland en heeft u de registratie nog niet beëindigd? Ga dan voor meer informatie naar: ‘Voertuig uitvoeren dat al in het buitenland is’.