Kampeerauto krijgt buitenlands kenteken

Moet de kampeerauto in het buitenland een kenteken krijgen? Informeer dan in het betreffende land welke documenten er nodig zijn voor invoer in dat land, voordat u de kampeerauto voor uitvoer bij de RDW aanmeldt. Heeft u voor invoer het kentekenbewijs nodig en bent u dit kwijt? Dan heeft u nu nog de mogelijkheid om een vervangend kentekenbewijs aan te vragen. Na beëindiging van de registratie kan dit niet meer.

Kampeerauto voor uitvoer aanmelden

Zo meldt u uw kampeerauto aan voor uitvoer :

 1. U, of iemand anders namens u, gaat naar de RDW-balie in Zoetermeer of Veendam. Een afspraak maken is niet nodig. Momenteel kunt u geen uitvoer regelen bij een RDW-keuringsstation of een andere RDW-balie.  U kunt ook naar Documenteen RDW erkend bedrijf voor export (pdf, 1mb). Informeert u vooraf bij het bedrijf of zij voor u export willen regelen.
 2. Neem het volgende mee:
  - Het Tenaamstellingsbewijs (Deel 1B) en het Overschrijvingsbewijs of
    de kentekencard met de tenaamstellingscode;
    Het Overschrijvingsbewijs of tenaamstellingscode mogen ontbreken als
    de geregistreerde eigenaar/houder zelf komt;
  - Geldig legitimatiebewijs;
  - Kentekenplaten (niet nodig als er nooit kentekenplaten zijn gemaakt / afgegeven)
    voor de kampeerauto). Als er nooit kentekenplaten zijn gemaakt kunt u de kampeerauto alleen bij een RDW keuringsstation of RDW balie uitvoeren.
  - Ondertekende uittreksel KvK (in geval van rechtspersoon) niet ouder dan 1 jaar, waarin de tekenbevoegde staat;
  - Machtiging van de tekenbevoegde (in geval van rechtspersoon en als u zelf niet de tekenbevoegde bent).
 3. U betaalt de kosten.
  Omschrijving Kosten
  Dienst Export €9,98
 4. De RDW of het RDW erkend bedrijf meldt de kampeerauto af in het kentekenregister en de registratie is direct beëindigd.
 5. U ontvangt van de medewerker:
  - een vrijwaringsbewijs (bewijs dat de registratie is beëindigd);
  - het Tenaamstellingsbewijs (Deel 1B) of de kentekencard (waarvan een hoekje is afgeknipt);
  - het papieren kentekenbewijs deel II voor uitvoer. Dit kentekenbewijs deel II heeft u samen met de kentekencard of het tenaamstellingsbewijs nodig om de kampeerauto in het      
    buitenland te registreren.
 6. Met het kentekenbewijs deel II mag u in Nederland nog maximaal 14 dagen op de openbare weg rijden om het voertuig buiten Nederland te brengen, maar niet langer dan de APK geldig is. Voorwaarden hierbij zijn:         
  - de kampeerauto is verzekerd tijdens deze 14 dagen (of zo lang de APK geldig is);
  - u zet het bestaande kenteken met zwarte onuitwisbare cijfers/letters op witte platen. Kartonnen platen zijn niet toegestaan. U kunt ze ook (van tevoren) laten maken bij Documenteen erkende kentekenplaatfabrikant (pdf, 173kb). Hiervoor moet u de kentekencard of het kentekenbewijs deel 1A (Voertuigbewijs) laten zien.
 7. Gaat de kampeerauto naar een land buiten de Europese Unie of EVA? Dan moet u ook naar de Douane voor ‘aangifte ten uitvoer’.
 8. Onder bepaalde voorwaarden kunt u een deel van de betaalde motorrijtuigenbelasting (BPM) terugkrijgen. Neemt u hiervoor eerst contact op met de Belastingdienst .

Het is verstandig dat de persoon die in het buitenland een kenteken wil aanvragen zelf de uitvoer bij de RDW regelt.

Kampeerauto is al in het buitenland

Is de kampeerauto al in het buitenland en heeft u de registratie nog niet beëindigd? Ga dan voor meer informatie naar: ‘Voertuig uitvoeren dat al in het buitenland is’.