Waardebepaling fijnstofuitstoot 

In het kentekenregister staat de fijnstofuitstoot die de roetfilter van uw voertuig had bij het verlaten van de fabriek. Die waarde staat in de typegoedkeuring die bij uw voertuig hoort. U vindt de fijnstofgegevens van uw voertuig in de deze link opent in een nieuw vensterRDW Kentekencheck onder Motor & Milieu > Uitstoot onder V5. uitstoot deeltjes (licht of zwaar).    

Geen fijnstofuitstoot geregistreerd 

De RDW heeft de fijnstofuitstoot voor de meeste dieselvoertuigen geregistreerd, maar bij geïmporteerde voertuigen is dit helaas niet altijd het geval. Dit kan komen doordat de RDW de gegevens vanuit het buitenland overneemt en deze gegevens zijn niet altijd compleet. Bij die voertuigen is de waarde van de fijnstofuitstoot niet geregistreerd.   

Verzoek tot wijziging registratie

Is de informatie uit het kentekenregister van de RDW volgens u niet juist of wilt u de ontbrekende fijnstofuitstoot laten registreren? Dan kunt u de RDW een verzoek tot wijziging van de fijnstofuitstoot sturen. Dat kan alleen als u bewijsmateriaal aanlevert bij de RDW.    

Als bewijsmateriaal kunt u het Certificaat van Overeenstemming (CvO) meesturen. U vraagt dit aan bij de importeur of fabrikant. Het CvO is het geboortebewijs van het voertuig. Daarin staan de waarden die de RDW bij toelating van het voertuig heeft overgenomen in het kentekenregister. De aanvraag van zo’n CvO kost mogelijk geld. Ook kan het zijn dat het CvO de gevraagde waarde niet bevat. Vraag hier van te voren goed naar bij uw importeur of fabrikant.   

Bij voertuigen met een bouwjaar van voor 2005 is het aannemelijk dat er geen fijnstofwaarde bekend is. Dit komt omdat er voor deze tijd door de fabrikanten geen roetfilter werden ingebouwd.   

Stuur uw wijzigingsverzoek met de juiste onderbouwing naar:
RDW, unit VRD
t.a.v. wijziging uitstoot deeltjes
Postbus 30 000
9640 RA Veendam.  

De RDW onderzoekt of uw verzoek terecht is. Als dat zo is, past de RDW de fijnstofwaarde in het kentekenregister aan.     

Weet u zeker dat uw voertuig in nieuwstaat (‘af-fabriek’) een roetfilter had en ziet u dat niet terug in de registratie van uw voertuig? Neem dan telefonisch contact op met de klantenservice van de RDW. Onze medewerkers kunnen u adviseren wat uw mogelijkheden zijn.

Achteraf roetfilter ingebouwd

Heeft u in het voertuig een roetfilter (retrofit) ingebouwd nadat het voertuig uit de fabriek is gekomen? Dan heeft dat geen invloed op de waarde van de ‘uitstoot deeltjes’. De ‘uitstoot deeltjes’ is namelijk de waarde die het voertuig had toen het voor de eerste keer op de weg kwam (af-fabriek). In dit geval wijzigt de RDW de waarde niet.