(Bedrijfs)auto ombouwen tot kampeerauto
-
- Bent u van plan een (bedrijfs)auto om te bouwen naar een kampeerauto? Schakel dan een ombouwbedrijf in voor advies. Zo’n bedrijf kan u vertellen aan welke eisen u moet voldoen en wat de gevolgen zijn van aanpassingen aan uw voertuig.
- Wij kunnen niet een 'standaardproces van ombouwen tot een kampeerauto' voor u beschrijven en alles benoemen waar u mee te maken krijgt. Iedere situatie is weer anders, vandaar ons advies om een ombouwbedrijf in te schakelen.
- Niet alle voertuigen kunnen op zo'n manier worden aangepast dat ze aan de gestelde eisen voldoen. Als dat inderdaad niet kan, dan kunt u geen kentekenbewijs voor dat voertuig krijgen.
-
Technische eisen
U gaat uw bedrijfsauto of personenauto ombouwen tot een kampeerauto. Een kampeerauto valt onder de categorie Personenauto's (volgens de Regeling voertuigen). Uw kampeerauto moet daarmee voldoen aan de eisen die aan een personenauto zijn gesteld.
Niet alle bedrijfsauto's kunnen aan de eisen van personenauto's voldoen. Let daarop als u een bedrijfsauto koopt om om te bouwen. De eisen waaraan een personenauto moet voldoen, vindt u onder Technische eisen bij keuren in de 'Alternatieve voorschriften'. Houdt u er rekening mee dat dit ingewikkelde eisen zijn. Ons advies is: schakel een ombouwexpert in.
Inrichtingseisen kampeerauto
Er zijn ook specifieke eisen voor de inrichting van een kampeerauto:
- In het voertuig moeten zitplaatsen en een tafel aanwezig zijn. De tafel mag eventueel zijn weg te halen.
- Er moet een bed aanwezig zijn. Dit bed kunt u eventueel maken met behulp van de zitplaatsen.
- Er moet een kookgelegenheid aanwezig zijn.
-
Er moeten mogelijkheden zijn om spullen op te bergen.
Al deze voorzieningen moeten vast in het woongedeelte zijn bevestigd. - Al deze voorzieningen moeten vast in het woongedeelte zijn bevestigd.
Let op! De Belastingdienst stelt meer eisen om in aanmerking te komen voor het speciale tarief Motorrijtuigenbelasting. Voor meer informatie zie: Speciaal tarief motorrijtuigenbelasting.
-
- U maakt via de knop Keuringsafspraak maken een afspraak bij 1 van onze keuringsstations.
- Op de dag van de afspraak gaat u met het voertuig naar het keuringsstation. U neemt het kentekenbewijs en een geldig legitimatiebewijs mee.
- De technische medewerker beoordeelt of uw aanpassingen aan het voertuig aan de eisen voldoen. Soms moet er op eisen getoetst worden die wij niet op het keuringsstation kunnen toetsen. Dan is een aanvullende keuring nodig. Zie Aanvullende keuring.
- Verandert uw voertuig van bedrijfsauto naar personenauto? Dan moet u Belasting van personenauto's en motorrijwielen (bpm) betalen. Dit regelt u via de Belastingdienst.
- Na goedkeuring en eventuele betaling van de BPM ontvangt u het kentekenbewijs met de juiste gegevens binnen 5 werkdagen per post.
Aanvullende keuring
Vaak blijkt tijdens deze keuring dat er nog een extra keuring nodig is. Bijvoorbeeld als u een zitplaats wijzigt of aanbrengt die u tijdens het rijden wilt gebruiken. De zitplaats moet aan eisen voldoen die wij niet op het keuringsstation kunnen testen. Maar ook op het gebied van gordels en remmen zijn soms extra testen nodig.
Als een extra keuring nodig is, dan ontvangt u van de medewerker van het keuringsstation een aanvraagformulier waarmee u hiervoor een afspraak kunt maken.
-
Wijzigingskeuring op het keuringsstation
Omschrijving Kosten Beoordeling goedkeuring 5-9 aspecten voertuig licht €57,00 Aanvullende keuring
Houd er rekening mee dat er vaak nog een extra keuring van het voertuig nodig is. Die brengt ook extra kosten met zich mee. Wij kunnen de kosten hiervoor niet precies van te voren opgeven. Deze zijn namelijk erg afhankelijk van de wijzigingen aan het voertuig. U moet wel rekening houden met een vanafprijs van €550,-
-
Het is mogelijk dat u recht heeft op een speciaal tarief van de motorrijtuigenbelasting. Uw kampeerauto moet dan niet alleen aan de inrichtingseisen voldoen. Maar ook aan de aanvullende eisen van de Belastingdienst.
U moet dit speciale tarief zelf bij de Belastingdienst aanvragen na ontvangst van het nieuwe kentekenbewijs. Neem voor meer informatie hierover contact op met de Belastingdienst.
-
Vraagt u een Nederlands kenteken aan? Dan moet uw voertuig voldoen aan bepaalde technische eisen. De permanente eisen vindt u in hoofdstuk 5 Regeling voertuigen.
Aanvullende eisen voor nieuwere voertuigen
Een voertuig met een datum 1e toelating (DET) vanaf 1 januari 1998 (geen verhuisgoed), moet ook voldoen aan Europese eisen. Deze eisen en informatie over de keuring leest u in de Alternatieve voorschriften.
- Voertuig met DET tussen 1 juli 1998 en 1 juli 2014? Ga naar de Alternatieve voorschriften tot 1 juli 2014 (pdf, 3mb).
- Voertuig met DET tussen 30 juni 2014 en 6 juli 2022? Ga naar de Alternatieve voorschriften van 1 juli 2014 tot 6 juli 2022. (pdf, 1,020kb)
- Voertuig met DET vanaf 6 juli 2022? Ga naar de Alternatieve voorschriften vanaf 6 juli 2022 (pdf, 980kb).
- Past u een voertuig aan naar een voertuig met een maximale constructiesnelheid van 25 km p/u? Bekijk voor deze voertuigcategorie de Alternatieve voorschriften vanaf 1 januari 2021 (pdf, 2mb).