Over de APK

De APK (Algemene Periodieke Keuring) is vanaf 1 mei 2021 een wettelijk verplichte keuring voor land- en bosbouwtrekkers die harder gaan dan 40 km/h. Rijden zonder een APK mag niet meer en uitstel is niet mogelijk. Ook niet als uw voertuig bijvoorbeeld stil staat. Het is belangrijk dat u weet of en wanneer uw voertuig gekeurd moet worden. Tijdens de APK keurt de garage het voertuig op verkeersveiligheid, milieu en registratie.

 • Wij sturen u 1 keer, 6 weken voordat de APK afloopt een brief om u aan de keuring te herinneren. U krijgt deze herinnering per post of - als u dat heeft ingesteld - via uw Berichtenbox. Heeft u de brief niet gekregen? Dan blijft u wel  altijd zelf verantwoordelijk om uw voertuig op tijd te laten keuren. Is uw voertuig nog niet eerder APK gekeurd? Dan krijgt u geen brief van ons. 

   

  Voorbeeld APK-herinneringsbrief

  Voorbeeld APK herinneringsbrief

  1. Maak een afspraak met een garage bij u in de buurt (RDW erkend APK-bedrijf). U vindt een erkend APK-bedrijf via de RDW-locatiewijzer. U herkent zo'n bedrijf aan het erkenningsschild met de tekst 'RDW erkend' en een sticker met daarop de tekst 'APK lichte voertuigen', 'APK zware voertuigen' of 'APK Landbouwvoertuigen'.
   Sticker waaraan u een RDW-erkend bedrijf herkend voor APK van lichte voertuigen
   Sticker waaraan u een RDW-erkend bedrijf herkend voor APK van zware voertuigen
   Sticker waaraan u een RDW-erkend bedrijf herkend voor APK van landbouwvoertuigen
  2. U hoeft geen documenten (kentekenbewijs of APK-keuringsrapport) mee te nemen. 
  3. De APK-keurmeester van het bedrijf keurt het voertuig. Lees meer bij 'Keuringseisen APK'.
  4. De kosten van een APK verschillen per bedrijf.
  5. Na de keuring krijgt u een APK-keuringsrapport (ook bij een afkeuring). Krijgt u dit niet vraag er dan om. Op het rapport staat de datum wanneer de APK afloopt. Ook geeft de keurmeester mogelijke reparatie-, afkeur- en adviespunten aan. In Nederland hoeft u het APK-keuringsrapport onderweg niet bij u te hebben. Gaat u naar het buitenland? Neem dan wel het keuringsrapport mee. 

  Controle door ons

  Wij controleren met steekproeven of de APK goed is uitgevoerd. Is uw voertuig voor een steekproef geselecteerd dan bent u verplicht hieraan mee te werken. Onze APK-controleur is er binnen 90 minuten. Daarna voert hij de controle uit. 

  Auto in het buitenland
  Lees meer over de APK in het buitenland op de pagina Auto in het buitenland en APK

 • Verkeersveiligheid, milieu en registratie

  Tijdens de APK keurt de keurmeester uw landbouwvoertuig op allerlei eisen op het gebied van verkeersveiligheid, milieu en registratie:
  • Verkeersveiligheid
   Remmen, wielophanging, schokdempers, banden, stuurinrichting, verlichting en carrosserie.
  • Milieu
   Uitstoot van uitlaatgassen en aanwezigheid van onderdelen als een roetfilter en katalysator.
  • Registratie
   Kilometerstand, voertuigidentificatienummer en de gebruikte brandstof.

  Meer informatie

  De APK-regelgeving staat in de Wegenverkeerswet 1994. Daarnaast vindt u de regelgeving ook op onze website APK-regelgeving. Deze website is bedoeld om APK-keurmeesters te ondersteunen bij het uitvoeren van APK-keuringen. De informatie kan daarom technisch zijn. Heeft u vragen? Neem dan contact op met uw garage. 

 • Het is niet mogelijk om uitstel aan te vragen voor de APK. Iedereen moet zijn voertuig op tijd APK laten keuren. Bent u bijvoorbeeld in het buitenland, staat uw voertuig stil in uw garage of is uw voertuig afgekeurd en moet u dit eerst laten repareren, dan is uitstel dus niet mogelijk. Er zijn geen uitzonderingen. Rijdt u met een voertuig zonder APK dan kunt u een boete krijgen van de politie. 

  Boetes voorkomen: schorsen

  Om boetes te voorkomen, is het mogelijk de APK-verplichting tijdelijk stop te zetten. Dit heet schorsen. (Hiermee zet u ook de verzekeringsplicht en het betalen van motorrijtuigenbelasting stop). Als u uw voertuig bij ons laat schorsen, dan hoeft dit niet meer APK-goedgekeurd te zijn. Maar u mag ook niet meer met het voertuig rijden of dit op de openbare weg zetten.

  Na afloop schorsing weer verplichte APK

  Als de schorsing afloopt, moet uw voertuig weer APK gekeurd zijn. U kunt de schorsing verlengen. Doet u dit niet, dan moet het voertuig uiterlijk APK-goedgekeurd zijn op de einddatum van de schorsing. 

  Rijden naar de garage

  U mag met een (geschorst) voertuig zonder APK rijden naar een garage of RDW-keuringsstation voor de APK. Het voertuig moet u die dag wel WA-verzekeren. U mag alleen rond de afspraaktijd rijden van uw woonadres naar het adres waar u de APK laat doen. Zorg dat u de APK-afspraakbevestiging (met daarop de tijd) bij u heeft. 

 • Laat u een voertuig eerder keuren dan de datum waarop de APK verloopt? En komt het voertuig niet door de keuring? Dan moet de keurmeester de afkeur melden bij ons. U voldoet dan nog wel aan de APK-verplichting, tot de datum dat uw APK verloopt. U krijgt hiervoor geen boete.

  Wel of niet de weg op

  U beoordeelt zelf of het slim is om met een afgekeurd voertuig te rijden. Uw voertuig voldoet niet meer aan de technische eisen. Dit zijn de risico's:

  • De politie kan tijdens een controle constateren dat het voertuig niet aan de technische eisen voldoet en u hiervoor een bekeuring geven.
  • Uw verzekeringsmaatschappij kan besluiten geen schade te vergoeden na een aanrijding of ongeval.
 • Wilt u niet op het laatste moment uw APK regelen? Dat hoeft niet want u kunt uw voertuig al vanaf 2 maanden vóór de APK-vervaldatum opnieuw laten keuren. De APK-datum verschuift dan niet. De nieuwe APK-datum is dan hetzelfde, plus 1 of 2 jaar (afhankelijk van hoe vaak uw voertuig gekeurd moet worden). U hoeft het voertuig de volgende keer dus niet 2 maanden eerder te keuren. Laat u uw voertuig meer dan 2 maanden voor de datum dat de APK verloopt keuren, dan krijgt uw voertuig een nieuwe APK-datum. 

   

Heeft deze informatie u geholpen?