Zo wisselt u uw vakbekwaamheidsdocument om:

Let op! Heeft u een kwalificatiekaart uit het Verenigd Koninkrijk? Wissel deze en uw rijbewijs dan voor 29 maart om. Vanaf 29 maart gelden andere voorwaarden i.v.m. de Brexit. Het is dan niet meer mogelijk uw kwalificatiekaart (code 95) bij te laten schrijven op een Nederlands rijbewijs. Meer informatie over de Brexit en de RDW  
 1. Vul het formulier DocumentAanvraag omwisselen buitenlands vakbekwaamheidsdocument voor een Verklaring van Vakbekwaamheid (pdf, 176kb) in.
 2. Stuur het ingevulde formulier samen met het originele vakbekwaamheidsdocument en een originele verklaring van uw buitenlandse werkgever naar:

  RDW Unit Rijbewijzen
  Postbus 9000
  9640 HA Veendam.

 3. Nadat de RDW uw aanvraag heeft behandeld, ontvangt u binnen 10 werkdagen een bevestigingsbrief dat de Verklaring van Vakbekwaamheid (VvV) is geregistreerd. De RDW stuurt deze brief naar het adres waaronder u in de Basisregistratie Personen geregistreerd staat.
 4. U gaat met de brief naar uw gemeente om uw rijbewijs om te wisselen voor een rijbewijs met code vakbekwaamheid.

Voorwaarden voor omwisselen

U kunt alleen een document van vakbekwaamheid omwisselen als:

 • u staat ingeschreven in de Basisregistratie Personen
 • u een Nederlands rijbewijs heeft
 • uw vakbekwaamheidsdocument afgegeven is in een lidstaat van de Europese Unie (EU) of Europese Vrijhandels Associatie (EVA).
 • Uw vakbekwaamheidsdocument afgegeven is in de lidstaat waar de onderneming waarvoor u werkt gevestigd is, of in de lidstaat waar aan u de werkvergunning is afgegeven.

Als u niet aan bovenstaande voorwaarden voldoet, moet u uw vakbekwaamheid opnieuw behalen.

Brexit

Bent u beroepschauffeur en heeft u een kwalificatiekaart (code 95) uit het Verenigd Koninkrijk? Op dit moment kunt u een kwalificatiekaart uit het Verenigd Koninkrijk niet omwisselen, omdat er nog geen duidelijkheid is of er een regeling wordt getroffen om uw kwalificatiekaart (code 95) om te wisselen. Zodra er duidelijkheid is, maken we dat bekend.