(Land)bouwvoertuig invoeren

Koopt u in het buitenland een land- of bosbouwtrekker of getrokken voertuig met registratieplicht (kentekenplicht)? En u wilt daarmee gaan rijden in Nederland? Dan moet u uw voertuig eerst laten keuren. Vraag daarvoor hier een keuringsafspraak bij ons aan. Hoe de keuring verloopt hangt af van het soort voertuig, de datum wanneer het in gebruik is genomen en of het een Europees typegoedgekeurd voertuig is.

Handige link

 • Voertuig zonder Europese typegoedkeuring 

  Een voertuig zonder Europese typegoedkeuring moeten wij eerst uitgebreid keuren. Pas als het is goedgekeurd, kunt u het laten registreren. Wilt u weten aan welke technische eisen uw voertuig moet voldoen? Check de technische eisen van uw voertuig.

  Datum in gebruik genomen of DET

  Heeft het voertuig geen Europese typegoedkeuring? Dan is het belangrijk te weten of het voor het eerst in gebruik genomen is vóór 1 januari 2018 of na 31 december 2017. Met deze datum bepaalt u welke keuringsafspraak u moet aanvragen. 

  De datum waarop het voertuig voor het eerst in gebruik is genomen noemen we de Datum Eerste Toelating (DET). U vindt deze in de originele aankoopnota (of in de bestaande registratie als het voertuig een buitenlands kenteken heeft). 

  Kunt u de datum niet vinden? Ga dan uit van het bouwjaar van het voertuig. Dit vindt u bijvoorbeeld op de constructieplaat (typeplaat), velgen, in de onderdelengids of op internet. Of misschien kan uw leverancier u helpen.

  Voertuig met Europese typegoedkeuring en CvO

  Een Europees typegoedgekeurd voertuig kunt u laten registreren zonder uitgebreide keuring. 

  Geen CvO, wel Europees typegoedkeuringsnummer

  Heeft u geen CvO? Dan is het ook voldoende als het Europese typegoedkeuringsnummer met variant en uitvoering op het buitenlands kentekenbewijs staat.

  Zo herkent u het goedkeuringsnummer op de typeplaat

  Heeft u geen kentekenbewijs waar het Europese typegoedkeuringsnummer op staat? Meestal staat het eerste deel van het nummer ook op de typeplaat van het voertuig. U herkent dit aan de 'e' aan het begin, bijvoorbeeld: 

  • e8*167/2013*00014*01
  • e1*2003/37*0284*08

  Ook kunt u bij de fabrikant van het voertuig navragen of het voertuig een Europees typegoedkeuringsnummer heeft.

  Eerder geregistreerd in het buitenland

  Is het voertuig eerder geregistreerd in het buitenland? Neem dan het volledige buitenlandse kentekenbewijs mee. Als u andere documenten over het voertuig heeft, neem deze dan ook mee.

  Leesbaar chassisnummer

  Het voertuigidentificatienummer (VIN) moet leesbaar zijn. Het VIN is hetzelfde als het chassisnummer. Wij controleren dit nummer. Is er geen VIN aanwezig of is dit onleesbaar? Dan is een identiteitsonderzoek nodig. Hier rekenen wij extra kosten voor. 

  Rijden naar het keuringsstation

  Heeft u een keuringsafspraak bij een keuringsstation? Dan mag u met uw voertuig alleen naar het keuringsstation rijden als het voertuig nog een geldig kenteken heeft, of als u een handelaarskenteken heeft. Anders moet u een eendagskenteken aanvragen of uw voertuig op een trailer of een autoambulance vervoeren.  

  Zelfstandig naar binnen rijden of rollen 

  U moet het voertuig altijd zelfstandig naar binnen kunnen rijden of rollen. Dit mag niet op een aanhangwagen.

 • Zo vraagt u een keuringsafspraak aan voor ongewijzigde land- of bosbouwtrekkers en getrokken voertuigen met Europese typegoedkeuring en Certificaat van Overeenstemming (CvO). 

  1. Zorg dat u alle voertuiggegevens bij de hand heeft.
  2. Klik op de knop ‘Keuringsafspraak aanvragen’. 
  3. Vul daar de gegevens in en upload de bijlagen.
  4. Nadat u op 'Verzenden' hebt geklikt, nemen wij contact met u op voor het maken van een afspraak. Dit doen we binnen 5 werkdagen.
  5. De keuring vindt plaats bij 1 van onze keuringsstations of aan huis (bij uw bedrijf). Wij bespreken de mogelijkheden met u als wij contact opnemen voor het maken van een afspraak. 
  6. Na goedkeuring en registratie sturen wij u binnen 5 werkdagen het nieuwe kentekenbewijs. Een werkdag later versturen een brief met een volledige tenaamstellingscode.
  7. Bent u een erkend bedrijf en schrijft u het voertuig in zonder tenaamstelling? Dan krijgt u van ons een bevestiging van inschrijving (BIN). 
 • Zo vraagt u een keuringsafspraak aan voor land- of bosbouwtrekkers zonder Europese typegoedkeuring en CvO die vóór 1 januari 2018 in gebruik zijn genomen.

  1. Zorg dat u alle voertuiggegevens bij de hand heeft.
  2. Vul het Aanvraagformulier individuele goedkeuring land-of bosbouwtrekker (pdf, 202kb) in. Het geprinte formulier geeft u bij de keuring aan onze technische medewerker.         
  3. Klik op ‘Keuringsafspraak aanvragen’ en vul uw gegevens in.
  4. Wij nemen binnen 5 werkdagen contact op voor het maken van een afspraak.
  5. De keuring vindt plaats bij 1 van onze keuringsstations of aan huis (bij uw bedrijf). Wij bespreken de mogelijkheden met u als wij contact opnemen voor het maken van een afspraak
  6. Na goedkeuring en registratie sturen wij u binnen 5 werkdagen het nieuwe kentekenbewijs. Een werkdag later versturen wij een brief met een volledige tenaamstellingscode.
  7. Bent u een erkend bedrijf en schrijft u het voertuig in zonder tenaamstelling? Dan krijgt u van ons een bevestiging van inschrijving (BIN).
 • Zo vraagt u een keuringsafspraak aan voor trekkers zonder CvO die na 31 december 2017 in gebruik zijn genomen.

  1. Zorg dat u alle voertuiggegevens bij de hand heeft.
  2. Via de knop ‘Keuringsafspraak aanvragen’ komt u op de webpagina voor het aanvragen van een afspraak.
  3. Vul daar de gegevens in en upload documenten die bij de keuring van belang kunnen zijn, bijvoorbeeld documentatie van de fabrikant.  
  4. Nadat u op 'Verstuur' heeft geklikt, nemen wij contact met u op voor het maken van een afspraak. Dit doen we binnen 10 werkdagen.
  5. De keuring vindt plaats bij ons testcentrum in Lelystad of aan huis (bij uw bedrijf). Als u een keuring aan huis wilt, zet uw adres dan in het formulier bij ‘Bezoekadres’. Wij bespreken dan de mogelijkheden met u.
  6. Na goedkeuring en registratie sturen wij u binnen 5 werkdagen het nieuwe kentekenbewijs. Een werkdag later versturen een brief met een volledige tenaamstellingscode.
  7. Bent u een erkend bedrijf en schrijft u het voertuig in zonder tenaamstelling? Dan krijgt u van ons een bevestiging van inschrijving (BIN). 
 • Particulier laat het voertuig keuren

  Legitimeren bij een kentekenloket, RDW-balie, -keuringsstation of aan huis

  U kunt zich als particulier legitimeren met de volgende geldige documenten:

  • Nederlands rijbewijs met daarop uw geboortedatum
  • Nederlands paspoort met daarop uw persoonsnummer (BSN)
  • Nederlandse identiteitskaart met daarop uw persoonsnummer (BSN)

  Legitimeren bij een keuringsstation of balie

  Met de volgende documenten kunt u alleen terecht bij onze keuringsstations of balies:

  • Identiteitskaart of rijbewijs uit een EU- of EVA-land  met daarop uw geboortedatum
  • Diplomatiek paspoort
  • Nederlands reisdocument voor vreemdelingen
  • Nederlands reisdocument voor vluchtelingen
  • Dienstpaspoort
  • Buitenlands paspoort

  Legitimatie zonder Nederlands persoonsnummer (BSN)

  Staat uw Nederlandse persoonsnummer (Burgerservicenummer) niet op uw legitimatiedocument? Dan moet u ook een uittreksel uit de Basisregistratie Personen (BRP) meenemen. Het uittreksel is verkrijgbaar bij uw gemeente en mag niet ouder zijn dan 3 maanden. Vraag wel om een uittreksel met BSN. Gemeenten geven dit niet automatisch af.

  Heeft u een diplomatiek paspoort? Dan mag u ook een verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken overleggen (niet ouder dan 3 maanden) met daarop uw BSN. 

  Rechtspersoon laat het voertuig keuren

  Legitimatie bij kentekenloket, RDW-balie, RDW-keuringsstation of aan huis

  U kunt zich als tekenbevoegde van een bedrijf (rechtspersoon) bij het overschrijven van uw voertuig op bedrijfsnaam legitimeren met de volgende geldige documenten:

  • Nederlands rijbewijs van tekenbevoegde met daarop zijn geboortedatum
  • Nederlands paspoort van tekenbevoegde met daarop zijn persoonsnummer (BSN)
  • Nederlandse identiteitskaart van tekenbevoegde met daarop zijn persoonsnummer (BSN).

  Legitimeren bij een keuringsstation of balie

  Met de volgende documenten mag u zich alleen legitimeren bij onze keuringsstations of balies: 

  • Identiteitskaart of rijbewijs uit een EU- of EVA-land  met daarop uw geboortedatum
  • Diplomatiek paspoort
  • Nederlands reisdocument voor vreemdelingen
  • Nederlands reisdocument voor vluchtelingen
  • Dienstpaspoort
  • Buitenlands paspoort.

  Ook uittreksel Kamer van Koophandel meenemen

  Naast uw legitimatiedocument moet u een (kopie) actueel uittreksel van de Kamer van Koophandel (KvK) overleggen. Het uittreksel mag niet ouder zijn dan 1 jaar en mag géén uittreksel zijn van internet. Op het uittreksel moet de naam van de tekenbevoegde staan.

  Eenmanszaak, maatschap of rederij

  Eenmanszaken, maatschappen en rederijen kunnen een kentekenbewijs alleen op naam van een particuliere eigenaar zetten. U moet zich in dit geval als particulier legitimeren.

  RDW-erkend bedrijf

  Een medewerker van een door ons erkend bedrijf moet naast de genoemde legitimatiemiddelen ook een actuele bedrijfsvoorraadpas overhandigen.   

 • Let op: Gaat het om een individuele goedkeuring van een trekker die in gebruik is genomen na 31 december 2017? Dan geven wij u een inschatting van de kosten als wij contact met u opnemen.

  Kosten voor inschrijven

  • Voertuigcategorieën T, C, R, S met Europese typegoedkeuring of Nederlandse  nationale goedkeuring
  Omschrijving Kosten
  Identificatie voertuig zwaar €96,00
  Inschrijven voertuig in kentekenregister €43,40
  Tenaamstellen via RDW €11,40
  Voorrijkosten keuren aan huis (binnen straal van 225 km vanuit Zoetermeer) €122,00

  Kosten voor individuele beoordeling  

  • Voertuigcategorieën R, S zonder Europese typegoedkeuring of zonder Nederlandse  nationale goedkeuring
  • Voertuigcategorie U
  Omschrijving Kosten
  Identificatie voertuig zwaar €96,00
  Beoordeling goedkeuring 10-14 aspecten voertuig LRV €90,00
  Inschrijven voertuig in kentekenregister €43,40
  Tenaamstellen via RDW €11,40
  Voorrijkosten keuren aan huis (binnen straal van 225 km vanuit Zoetermeer) €122,00
  Omschrijving Kosten
  Controlekeuring €33,00
  Identiteitsonderzoek bij onleesbare/onvindbare VIN €47,00
  (Her) inslag VIN €47,00
  Herinschrijving voertuig zwaar €146,00
  • Na goedkeuring en registratie sturen wij u binnen 5 werkdagen het nieuwe kentekenbewijs.
  • Een werkdag later versturen een brief met een volledige tenaamstellingscode.  
  • Vanaf het moment dat het voertuig op uw naam staat, bent u verantwoordelijk voor de voertuigverplichtingen.  

  Bent u een erkend bedrijf en schrijft u het voertuig in zonder tenaamstelling? Dan krijgt u van ons een bevestiging van inschrijving (BIN). 

Heeft deze informatie u geholpen?

niet goed erg goed