Voertuigidentificatienummer (land)bouwvoertuig onleesbaar of onvindbaar

Een voertuigidentificatienummer (chassisnummer) is verplicht voor voertuigen die op de openbare weg rijden. Dit nummer moet bij ons bekend zijn om een kentekenbewijs voor het voertuig te kunnen afgeven (registreren). Lees verder wat u moet doen als u het voertuigidentificatienummer (VIN) niet kunt vinden of als dit onleesbaar is.

Weet u wat het VIN is van uw (land)bouwvoertuig? Dan kunt u het direct  deze link opent in een nieuw venster online registreren.

Heeft uw (land)bouwvoertuig een kenteken, maar heeft u toch problemen met een onvindbaar of onleesbaar VIN (chassisnummer)? Lees dan verder bij het kopje '(Land)bouwvoertuig heeft al een kenteken' op deze pagina.

Uitleg over zelfbouw

 • (Link)

  Waar staat het voertuigidentificatienummer (VIN)?

  Het voertuigidentificatienummer (VIN)  is het chassisnummer. Dit nummer geeft het voertuig een unieke identiteit en wordt ook wel ‘de vingerafdruk’ van het voertuig genoemd. Zonder dit nummer kunnen wij géén kentekenbewijs voor uw voertuig afgeven

  Het VIN (chassisnummer) kan op 2 plekken staan:

  1. Op de constructieplaat
   Op de constructieplaat, ook wel het 'typeplaatje', kunt u meestal het VIN vinden. U kunt de constructieplaat herkennen aan het soort gegevens dat daar vaak op staat. Bijvoorbeeld: maximale massa’s in kg, fabrikantnaam, type en motornummer.

   Het VIN op deze constructieplaat wordt ook wel chassisnummer genoemd. Het kan ook andere namen hebben, zoals: productienummer, Schepplernummer, Fahrzeugnummer of serienummer. 
  2. Ingeslagen in het voertuig
   Het VIN hoort ook door de fabrikant te zijn ingeslagen in een vast voertuigdeel. In de meeste gevallen is dit rechtsvoor (niet te verwarren met het motor- of versnellingsbaknummer.) Bij sommige merken staan in de buurt van het ingeslagen VIN in het voertuig nog andere tekens. Deze tekens horen niet bij het VIN.

  Onvindbaar VIN

  Kunt u het VIN of de constructieplaat niet vinden? Neem dan eerst contact op met het landbouwmechanisatiebedrijf of de fabrikant. Zij kunnen u vaak vertellen waar u de constructieplaat kunt vinden. Soms kunt u de plek ook vinden in het instructieboekje van uw voertuig of op websites over dit onderwerp.

  Gids voor vinden van VIN bij bepaalde bouwvoertuigen en trekkers

  Voor hulp bij het vinden van het VIN bij bepaalde bouwvoertuigen, –materieel en trekkers kunt u ook deze gids gebruiken: Document Identificatiegids Werkmaterieel 2021 (pdf, 3mb) (vanaf pagina 15).

  De gids is een uitgave van BMWT, de vereniging van fabrikanten van en handelaren in bouwmachines, magazijninrichtingen, wegenbouwmachines en transportmiddelen, in samenwerking met het Verzekeringsbureau Voertuigencriminaliteit (VbV).

  Geen nummer aanwezig of een onleesbaar VIN

  Is er geen VIN aanwezig of is dit onleesbaar? Dan kunt u bij ons een aanvraag doen voor een identiteitsonderzoek. Hier zijn kosten aan verbonden. Lees verder wat u moet doen onder het kopje 'Dit moet u doen als u geen of een onleesbaar VIN heeft' op deze pagina.

 • (Link)

  Dit moet u doen als het VIN niet vindbaar of leesbaar is

  Is er geen of geen leesbaar VIN-nummer (chassisnummer) op uw voertuig te vinden? Dan kunt u een identiteitsonderzoek bij ons aanvragen. Hier zijn kosten aan verbonden. Een overzicht van de kosten vindt u onder het kopje 'Kosten' op deze pagina.

  Het identiteitsonderzoek is nodig om het VIN te vinden of een VIN te kunnen inslaan. Met dit VIN-nummer kunt u het voertuig registreren (een kentekenbewijs aanvragen). Heeft uw voertuig wel al een kenteken? Lees dan verder onder het kopje '(Land)bouwvoertuig heeft al een kenteken'.

  Stap 1: U vraagt een afspraak voor een identiteitsonderzoek aan

  1. Vraag een afspraak aan via de knop 'Identiteitsonderzoek aanvragen' en vul de gevraagde gegevens in.
  2. We nemen contact met u op voor het maken van een afspraak. Dit doen we binnen 10 werkdagen. Let op: het is druk op dit moment. Het kan langer duren tot we contact met u opnemen.

  Stap 2: Het identiteitsonderzoek

  Het identiteitsonderzoek vindt meestal op een RDW-keuringsstation plaats, maar kan in sommige gevallen ook aan huis gebeuren. Tijdens het onderzoek zal een keurmeester de identiteit van uw voertuig proberen te bepalen. Er kunnen 3 uitkomsten zijn van het identiteitsonderzoek:

  1. Het VIN-nummer wordt gevonden en is ook al ingeslagen in het voertuig. De identiteit is daarmee bepaald en u kunt het voertuig registreren (een kentekenbewijs aanvragen).
  2. De identiteit van het voertuig is bepaald, maar er is geen VIN ingeslagen in het voertuig. De keurmeester zal het VIN-nummer dan alsnog inslaan, waarna u het voertuig kunt registreren.
  3. Het VIN-nummer wordt niet gevonden en de identiteit van het voertuig kan niet bepaald worden door de keurmeester. Dan kunnen we helaas geen VIN-nummer inslaan en daarom ook geen kenteken afgeven. Een voertuig dat op de openbare weg komt, is verplicht een VIN te hebben. 

  De kosten voor het identiteitsonderzoek, het inslaan van het VIN-nummer en het registreren van uw voertuig vindt u onder het kopje 'Kosten' op deze pagina.

  Stap 3: U registreert het voertuig (aanvragen kentekenbewijs)

  Is het VIN-nummer ingeslagen? Dan kunt u het voertuig registreren (een kentekenbewijs aanvragen).

  1. Als het onderzoek aan huis plaatsvindt, kan de keurmeester dit voor u regelen. Bij de bevestiging van de afspraak krijgt u een formulier toegestuurd. Dit formulier geeft u ingevuld aan de keurmeester mee. Vindt het onderzoek bij een RDW keuringsstation plaats? Dan regelt en betaalt u de registratie aan de balie.
  2. Nadat wij uw aanvraag voor het kentekenbewijs hebben goedgekeurd, sturen wij het kentekenbewijs binnen 20 werkdagen op. In afwachting van uw kentekenbewijs kun u gewoon met het voertuig blijven rijden. Let op: het is druk op dit moment. Het toesturen van uw kentekenbewijs kan langer duren.
 • (Link)

  Kosten

  U betaalt in elk geval de kosten voor het identiteitsonderzoek. Vindt het onderzoek aan huis plaats? Dan betaalt u voorrijkosten; deze bedragen € 114,-.

  Als de keurmeester een VIN heeft moeten inslaan of opnieuw heeft moeten inslaan, dan betaalt u kosten voor de inslag.

  Als uw voertuig een VIN heeft (gekregen), kunt u het voertuig registreren. Hiervoor betaalt u ook kosten.

  Dit zijn de kosten per onderdeel:

  Omschrijving Kosten
  Identiteitsonderzoek VIN €44,50
  (her) inslag VIN €44,50
  Omschrijving Kosten
  Voertuig registreren €18,00
  Voertuig registreren dat al een GV kenteken heeft €10,40
 • (Link)

  (Land)bouwvoertuig heeft al een kenteken

  Heeft u een voertuig met een kenteken en heeft dit voertuig een probleem met het VIN-nummer ? Bijvoorbeeld omdat dit nummer ontbreekt of omdat het onleesbaar is (geworden) ?

  Dan kunt u een identiteitsonderzoek aanvragen. Als de keurmeester de identiteit van het voertuig heeft bepaald, kan er alsnog een VIN-nummer worden ingeslagen of opnieuw worden ingeslagen (herinslag).

  Zo vraagt u een afspraak voor een identiteitsonderzoek aan

  1. Vraag een afspraak aan via de knop 'Identiteitsonderzoek aanvragen' en vul de gevraagde gegevens in.
  2. We nemen contact met u op voor het maken van een afspraak. Dit doen we binnen 5 werkdagen. Let op: het is druk op dit moment. Het kan langer duren tot we contact met u opnemen.

  Het identiteitsonderzoek
  Tijdens het identiteitsonderzoek zal een keurmeester de identiteit van uw voertuig proberen te bepalen. Er kunnen 3 uitkomsten zijn van het identiteitsonderzoek:

  1. Het VIN nummer wordt gevonden en is ook al ingeslagen in het voertuig. De identiteit is daarmee bepaald en u kunt het voertuig dan registreren (een kentekenbewijs aanvragen).
  2. De identiteit van het voertuig is bepaald, maar er is geen VIN ingeslagen in het voertuig. De keurmeester zal het VIN-nummer dan alsnog inslaan. Daarna kunt u een kentekenbewijs aanvragen (het voertuig registreren).
  3. Het VIN nummer wordt niet gevonden en de identiteit van het voertuig is niet te bepalen door de keurmeester. Dan kunnen we helaas geen VIN-nummer inslaan. Een voertuig dat op de openbare weg komt is verplicht een VIN te hebben.  

  De kosten voor het identiteitsonderzoek, het inslaan van het VIN-nummer en het registreren van uw voertuig vindt u onder het kopje 'Kosten' op deze pagina.

  Levertijd
  Als het voertuig een VIN heeft, sturen wij u binnen 5 werkdagen een brief met een bevestiging van de aanpassing. U ontvangt geen nieuw kentekenbewijs. Het huidige kentekenbewijs blijft geldig.