Voertuig­identificatie­nummer (land)bouwvoertuig 

Heeft uw voertuig geen voertuigidentificatienummer (VIN of chassisnummer)? Of is het onleesbaar of onvindbaar? Dan kunt u in deze situaties een afspraak maken voor inslag VIN of identiteitsonderzoek:

 • U heeft in 2021 een registratie voor uw (land)bouwvoertuig aangevraagd.
 • U heeft een brief gehad dat u een identiteitsonderzoek moet laten doen.

Geldt dit niet voor u? Dan moet u het voertuig laten keuren. U kunt dan geen afspraak maken voor identiteitsonderzoek.

 • Heeft u een brief gehad dat u voor uw voertuig een identiteitsonderzoek moet laten doen? Dan kunt u hier een identiteitsonderzoek aanvragen. Heeft u geen brief gehad? Dan moet u het voertuig laten keuren

  Stap 1: U vraagt een afspraak voor een identiteitsonderzoek aan

  1. Vraag een afspraak aan via de knop 'Identiteitsonderzoek aanvragen' en vul de gevraagde gegevens in.
  2. De afspraak is op een van onze keuringsstations of op een centrale locatie bij u in de buurt. Wij overleggen met u de mogelijkheden als wij contact met u opnemen voor het maken van een afspraak.

  Stap 2: Het identiteitsonderzoek

  Tijdens het onderzoek zal een keurmeester de identiteit van uw voertuig proberen te bepalen. Er kunnen 3 uitkomsten zijn van het identiteitsonderzoek:

  1. Het VIN wordt gevonden en is ook al ingeslagen in het voertuig. De identiteit is daarmee bepaald. U betaalt de kosten voor het identiteitsonderzoek VIN. 
  2. De identiteit van het voertuig is bepaald, maar er is geen VIN ingeslagen in het voertuig. De keurmeester zal het VIN dan alsnog inslaan. U betaalt de kosten voor het identiteitsonderzoek VIN en inslag VIN.
  3. Het VIN wordt niet gevonden en de identiteit van het voertuig kan niet bepaald worden door de keurmeester. Dan kunnen we helaas geen VIN inslaan en daarom ook geen kenteken afgeven. U betaalt de kosten voor het identiteitsonderzoek VIN. 

  Gaat het om een aanhangwagen of ander getrokken materieel? Dan kunt u er ook voor kiezen deze niet te registreren. Dat mag als u niet harder rijdt dan 25 km/h. U kunt dan gebruik maken van een witte volgplaat van het trekkende voertuig. Meer hierover leest u op Uitleg over getrokken (land)bouwmaterieel.

Uitleg over zelfbouw

 • Het voertuigidentificatienummer (VIN)  is het chassisnummer. Dit nummer geeft het voertuig een unieke identiteit en wordt ook wel ‘de vingerafdruk’ van het voertuig genoemd. Zonder dit nummer kunnen wij géén kentekenbewijs voor uw voertuig afgeven

  Het VIN (chassisnummer) kan op 2 plekken staan:

  1. Op de constructieplaat
   Op de constructieplaat, ook wel het 'typeplaatje', kunt u meestal het VIN vinden. U kunt de constructieplaat herkennen aan het soort gegevens dat daar vaak op staat. Bijvoorbeeld: maximale massa’s in kg, fabrikantnaam, type en motornummer.

   Het VIN op deze constructieplaat kan ook andere namen hebben, zoals productienummer, Schepplernummer, Fahrzeugnummer of serienummer. 
  2. Ingeslagen in het voertuig
   Het VIN hoort ook door de fabrikant te zijn ingeslagen in een vast voertuigdeel. In de meeste gevallen is dit rechtsvoor (niet te verwarren met het motor- of versnellingsbaknummer.) Bij sommige merken staan in de buurt van het ingeslagen VIN in het voertuig nog andere tekens. Deze tekens horen niet bij het VIN.

  Onvindbaar VIN

  Kunt u het VIN of de constructieplaat niet vinden? Neem dan eerst contact op met het landbouwmechanisatiebedrijf of de fabrikant. Zij kunnen u vaak vertellen waar u de constructieplaat kunt vinden. Soms kunt u de plek ook vinden in het instructieboekje van uw voertuig of op websites over dit onderwerp.

  Gids voor vinden van VIN bij bepaalde bouwvoertuigen en trekkers

  Voor hulp bij het vinden van het VIN bij bepaalde bouwvoertuigen, –materieel en trekkers kunt u ook deze gids gebruiken: Identificatiegids Werkmaterieel 2021 (pdf, 3mb) (vanaf pagina 15).

  De gids is een uitgave van BMWT, de vereniging van fabrikanten van en handelaren in bouwmachines, magazijninrichtingen, wegenbouwmachines en transportmiddelen, in samenwerking met het Verzekeringsbureau Voertuigencriminaliteit (VbV).

 • Heeft uw voertuig al een kentekenbewijs en is er een probleem met het VIN (chassisnummer)? Bijvoorbeeld omdat dit nummer ontbreekt of onleesbaar is (geworden)? Dan kunt u een identiteitsonderzoek aanvragen.

  Als onze keurmeester de identiteit van het voertuig heeft bepaald, kan er alsnog een VIN worden ingeslagen of opnieuw worden ingeslagen (herinslag).

  Zo vraagt u een afspraak voor een identiteitsonderzoek aan

  Vraag een afspraak aan via de knop 'Identiteitsonderzoek aanvragen' en vul de gevraagde gegevens in.

  Het identiteitsonderzoek

  Tijdens het identiteitsonderzoek zal een keurmeester de identiteit van uw voertuig proberen te bepalen. Er kunnen 3 uitkomsten zijn van het identiteitsonderzoek:

  1. Het VIN wordt gevonden en is ook al ingeslagen in het voertuig. De identiteit is daarmee bepaald. 
  2. De identiteit van het voertuig is bepaald, maar er is geen VIN ingeslagen in het voertuig. De keurmeester zal het VIN dan alsnog inslaan. 
  3. Het VIN wordt niet gevonden en de identiteit van het voertuig is niet te bepalen door de keurmeester. Dan kunnen we helaas geen VIN inslaan. 

  De kosten voor het identiteitsonderzoek, het inslaan van het VIN en het registreren van uw voertuig vindt u onder 'Kosten' op deze pagina.

  Levertijd

  Als het voertuig een VIN heeft, sturen wij u binnen 5 werkdagen een brief met een bevestiging van de aanpassing. U ontvangt geen nieuw kentekenbewijs. Het huidige kentekenbewijs blijft geldig.

 • U betaalt in elk geval de kosten voor het identiteitsonderzoek. Vindt het onderzoek aan huis plaats? Dan betaalt u voorrijkosten. Deze zijn € 114,00. 

  Als de keurmeester een VIN heeft moeten inslaan of opnieuw heeft moeten inslaan, dan betaalt u kosten voor de inslag.

  Als uw voertuig een VIN heeft (gekregen), kunnen wij het registreren. U betaalt dan ook de kosten voor het registreren.

  Dit zijn de kosten per onderdeel:

  Omschrijving Kosten
  Identiteitsonderzoek bij onleesbare/onvindbare VIN €47,00
  (Her) inslag VIN €47,00

Heeft deze informatie u geholpen?

niet goed erg goed