Registreren (land)bouwvoertuigen

Als uw (land)bouwvoertuig een registratieplicht heeft moet u hiervoor een kentekenbewijs aanvragen (registreren). Bij het registreren is het belangrijk dat u de voertuiggegevens goed invult. Informatie hierover en andere informatie die u vooraf moet weten vindt u bij stap 1. Registreren doet u bij stap 2.

Handige links

Stap 1: informatie vooraf

 • (Link)

  Wat u eerst moet weten

  • U moet een kentekenbewijs aanvragen voor motorvoertuigen die op de openbare weg rijden én een maximale constructiesnelheid  hebben van 6 km/h of meer. 
  • Een kentekenbewijs is ook nodig voor getrokken voertuigen met een maximale constructiesnelheid  van meer dan 25 km/h.
  • Ook oldtimers waarmee u op de openbare weg rijdt moet u registreren. De registratieplicht geldt voor (land)bouwvoertuigen van alle leeftijden.
  • U moet minimaal 18 jaar zijn om een voertuig te kunnen registreren (om een kentekenbewijs aan te kunnen vragen).
  • Wilt u eerst controleren of uw voertuig registratieplicht heeft? Gebruik dan De keuzehulp opent in een nieuw tabblad onze keuzehulp.

  Aanhangwagens < 25 km/h: geen registratieplicht

  Rijdt u met uw (land)bouwvoertuig met aanhangwagen langzamer dan 25 km/h? Dan heeft de aanhangwagen in deze situaties geen registratieplicht: 

  • De aanhangwagen is in gebruik genomen voor 1 januari 2021
  • De aanhangwagen heeft geen ontheffingsplicht

  Dit geldt ook voor ander getrokken materieel. De aanhangwagen of ander getrokken materieel moet dan wel een witte kentekenplaat (volgplaat) hebben. De witte kentekenplaat kunt u alleen laten maken bij door ons erkende kentekenplaatfabrikanten. De fabrikanten vindt u in onze locatiewijzer.

  In gebruik na 31-12-2020: naar keuringsstation

  Is uw (land)bouwvoertuig in gebruik genomen na 31 december 2020? Dan kunt u het niet online registreren. U moet dan met het voertuig naar een keuringsstation.

  Dit geldt voor deze voertuigen die na 31-12-2020 in gebruik zijn genomen:

  • land- en bosbouwtrekkers
  • land- of bosbouwaanhangwagens
  • verwisselbare getrokken machines

  Mobiele machines

  Voertuigen met bouwjaar 2021 die in de categorie mobiele machine vallen, kunt u tot 1 januari 2022 online registreren. Zo’n voertuig leggen wij vast als motorrijtuig met beperkte snelheid (MMBS). Vanaf 1 januari 2022 moet u het voertuig laten keuren voordat u het kunt registreren.   

  Voertuig gekocht met kenteken

  Heeft u een (land)bouwvoertuig gekocht dat al een kenteken heeft? Dan moet u het kenteken op uw naam laten zetten (overschrijven). U hoeft geen nieuwe aanvraag voor registratie te doen.

  Versnelde inschrijving

  Bent u fabrikant of importeur? Dan kunt u (land)bouwvoertuigen versneld inschrijven. Meer hierover leest u op onze zakelijke pagina's voor fabrikanten en importeurs

 • (Link)

  Deze gegevens heeft u nodig

  Als u gaat registreren is het belangrijk dat u eerst alle voertuiggegevens heeft verzameld en bij de hand heeft. Zonder deze voertuiggegevens kunt u niet registreren.

  Deze gegevens worden onder andere aan u gevraagd: 

  • Foto’s van typeplaatje en VIN/chassisnummer 
   U moet 2 foto’s uploaden bij het registreren: van het typeplaatje en van het ingeslagen voertuigidentificatienummer (VIN of chassisnummer).
   Is er geen typeplaatje? Of staat er geen VIN op het plaatje? Upload dan alleen een foto van het ingeslagen VIN. Dit nummer moet goed leesbaar zijn op de foto.
   Is het VIN niet vindbaar of niet leesbaar? Kijk dan op onze pagina over het VIN.
  • Merk
  • Handelsbenaming
  • Bouwjaar
  • Maximumconstructiesnelheid

  Hulp bij het verzamelen van gegevens

  Voor het verzamelen van de voertuiggegevens kunt u ons handige hulpformulier gebruiken:

  1. Document Download het hulpformulier (pdf, 488kb).
  2. Print voor elk voertuig dat u wilt registreren een formulier uit.
  3. Neem de formulieren mee naar uw voertuigen.
  4. Schrijf de gegevens op de formulieren. 
  5. Maak een leesbare foto van het typeplaatje met voertuigidentificatienummer (VIN of chassisnummer)

  Wilt u meer weten over waar u de voertuiggegevens kunt vinden? Bekijk dan  Bekijk de film op YouTube deze film over de registratieplicht.

   
Stap 2: registreer uw voertuig

 • (Link)

  Registreren als particulier, maatschap of eenmanszaak

  Particuliere eigenaren, eenmanszaken en maatschappen registreren voertuigen via DigiD. 

  Bent u een maatschap? Dan moet één van de maten het voertuig op eigen naam registreren via DigiD. Meer hierover leest u in dit nieuwsbericht.

  Zo werkt registreren via DigiD:

  Stap 1

  Voordat u gaat inloggen en registreren moet u alle voertuiggegevens en een foto van het typeplaatje of VIN van het voertuig bij de hand hebben. Zonder deze gegevens kunt u niet registreren. Heeft u de voertuiggegevens nog niet verzameld? Lees dan eerst verder bij 'Deze gegevens heeft u nodig'. 

  Stap 2

  Om te registreren moet u inloggen met DigiD via de knop hieronder. Heeft u geen DigiD?  deze link opent in een nieuw venster Vraag dan DigiD aan

  Stap 3

  Na het inloggen vult u alle gegevens in die u heeft verzameld. Daarna betaalt u via iDeal. Kunt u niet betalen met iDeal? Lees dan verder bij ''Niet online'' (onderaan deze webpagina).

 • (Link)

  Registreren met eHerkenning (niet voor maatschap of eenmanszaak)

  Zo werkt registreren van (land)bouwvoertuigen voor bedrijven, verenigingen, stichtingen en andere organisaties met eHerkenning.  

  Stap 1

  Voordat u gaat inloggen en registreren moet u alle voertuiggegevens en een foto van het typeplaatje of VIN van het voertuig bij de hand hebben. Zonder deze gegevens kunt u niet registreren. Heeft u de voertuiggegevens nog niet verzameld? Lees dan eerst verder bij 'Deze gegevens heeft u nodig'. 

  Stap 2

  Om te registreren moet u inloggen met eHerkenning (minimaal niveau 2+). Heeft u geen eHerkenning? Lees dan verder bij extra info voor bedrijven (bij 'eHerkenning of certificaat aanvragen'). 

  Stap 3

  Als u via de knop hieronder bent ingelogd vult u alle gegevens in die u heeft verzameld. Daarna betaalt u via iDeal. Kunt u niet betalen met iDeal? Lees dan verder bij ''Niet online'' (onderaan de pagina).

 • (Link)

  Registreren in bedrijfsvoorraad

  Voertuigen in de bedrijfsvoorraad mogen alleen bestemd zijn voor verkoop. Wilt u een voertuig uit uw bedrijfsvoorraad ergens anders voor gebruiken, bijvoorbeeld om het uit te lenen? Registreer het dan op naam van uw bedrijf via eHerkenning (of op eigen naam via DigiD als uw bedrijf een eenmanszaak of maatschap is).

  Zo werkt registreren van (land)bouwvoertuigen voor bedrijven met het certificaat Bedrijfsvoorraad:  

  Stap 1

  Voordat u gaat inloggen en registreren moet u alle voertuiggegevens en een foto van het typeplaatje of VIN van het voertuig bij de hand hebben. Zonder deze gegevens kunt u niet registreren. Heeft u de voertuiggegevens nog niet verzameld? Lees dan eerst verder bij 'Deze gegevens heeft u nodig'. 

  Stap 2

  Log hieronder in met uw certificaat Bedrijfsvoorraad als u uw voertuig(en) in uw bedrijfsvoorraad wilt opnemen. Heeft u dat certificaat niet? Lees dan verder bij extra info voor bedrijven (bij 'eHerkenning of certificaat aanvragen'). 

  Stap 3

  Als u via de knop hieronder bent ingelogd vult u alle gegevens in die u heeft verzameld. De kosten betaalt u per automatische incasso of op rekening.

   
Verdere informatie

 • (Link)

  Na de registratie

  Rijden zonder kentekenbewijs

  U kunt gewoon met uw voertuig blijven rijden als het in gebruik is genomen vóór 1-1-2021. Dit kan dus ook als u het kentekenbewijs nog niet heeft ontvangen.

  Is uw voertuig in gebruik genomen na 31-12-2020? Dan moet u wachten totdat u het kentekenbewijs heeft ontvangen. Pas als u het kentekenbewijs heeft mag u ermee rijden op de openbare weg. En het voertuig moet een kentekenplaat hebben als het op de openbare weg komt. 

  Levertijd kentekenbewijs

  Let op: Het is momenteel erg druk. Hierdoor kan het langer dan 20 werkdagen duren voordat u uw kentekenbewijs krijgt. 

  • Zodra wij uw aanvraag hebben goedgekeurd sturen wij u het kentekenbewijs op. 
  • Als wij meer informatie van u nodig hebben om de registratie af te ronden dan ontvangt u bericht van ons. 
  • Eén werkdag nadat u het kentekenbewijs heeft ontvangen, sturen wij u de tenaamstellingscode die daarbij hoort. 

  Na 25 werkdagen nog geen kentekenbewijs?

  Heeft u 25 werkdagen na het registreren van uw voertuig nog geen kentekenbewijs ontvangen? Dan kunt u dit binnen 3 maanden bij ons melden via Kentekenbewijs niet ontvangen. Alleen de eigenaar/houder die het kentekenbewijs heeft aangevraagd, kan het formulier invullen.

  Verplichtingen

  Bij een geregistreerd voertuig horen verplichtingen. Bijvoorbeeld de verzekeringsplicht. Deze geldt vanaf het moment dat u het kentekenbewijs heeft ontvangen. U moet het kentekennummer en de meldcode doorgeven aan uw verzekeraar, ook als uw voertuig al verzekerd is. 

  Daarnaast geldt misschien een kentekenplaat- of APK-plicht. Controleer zelf welke verplichtingen horen bij uw voertuig.

  Fout gemaakt bij registreren

  Heeft u een fout gemaakt bij het invullen van uw gegevens voor het registreren van uw voertuig? Doe dan geen nieuwe aanvraag voor registratie. Aanpassingen kunt u doorgeven via het formulier Aanvragen aanpassing gegevens registratie.

 • (Link)

  Kosten

  Omschrijving Kosten
  Voertuig registreren €18,00
  Voertuig registreren dat al een GV kenteken heeft €10,40

  U betaalt de kosten voor het doen van de aanvraag. Na betaling is het helaas niet mogelijk uw aanvraag te stoppen en geld terug te krijgen.

 • (Link)

  Niet online (geen DigiD of eHerkenning)

  Kunt of wilt u uw voertuig niet online registreren? Dan kunt u het voertuig ook registreren bij onze keuringsstations en onze balie in Zoetermeer. Hiervoor heeft u een aanvraagformulier nodig.

  Zo werkt registreren bij een RDW-keuringsstation

  Stap 1

  Of:

  • Vraag telefonisch het formulier 'Aanvraag Registratie (Land)bouwvoertuig' aan.

  Stap 2

  • Heeft u het webformulier naar ons gestuurd of heeft u ons gebeld? Dan ontvangt u per post het papieren formulier dat u nodig heeft voor de aanvraag van uw registratie.
  • Vul het formulier in.
  • Neem het volgende mee naar het keuringsstation of de balie in Zoetermeer:
   - Een geldig legitimatiebewijs.
   - Een uitgeprinte foto van het typeplaatje van het voertuig. Is er geen typeplaatje? Of staat er geen chassisnummer (VIN) op het plaatje? Neem dan een foto mee van het ingeslagen chassisnummer. Dit nummer moet goed leesbaar zijn op de foto. Is het VIN niet vindbaar of niet leesbaar? Kijk dan op onze pagina over het VIN.
  • Wilt u het voertuig registreren op naam van uw bedrijf? Neem dan ook een uittreksel van de Kamer van Koophandel mee. Het uittreksel mag niet ouder zijn dan 1 jaar en mag géén uittreksel zijn van internet. Op het uittreksel moet de naam van de tekenbevoegde staan.
   Let op: Is uw bedrijf een eenmanszaak, maatschap, rederij of rechtspersoon in oprichting? Dan kunt u een voertuig niet op naam van uw bedrijf registreren. In dat geval kunt u het voertuig wel op naam van de eigenaar (natuurlijk persoon) zelf zetten. 

  Stap 3
  Bij het RDW keuringsstation verwerken wij uw gegevens en maken een zogenoemde ''voorregistratie'' aan. U betaalt de kosten bij het keuringsstation (€ 18,00 voor de registratie, of € 10,40 bij een grensverkeerkenteken).

  Stap 4
  Als wij uw aanvraag hebben goedgekeurd sturen wij het kentekenbewijs binnen 20 werkdagen naar u op. Een werkdag later sturen wij de tenaamstellingscode die daarbij hoort.

  Stap 5
  In afwachting van uw kentekenbewijs en tenaamstellingscode kunt u gewoon met u voertuig rijden zoals u gewend bent.

  Stap 6
  Controleer de regels voor uw voertuig, zoals een kentekenplaat, mogelijke APK-plicht en verzekeringen. Meer informatie leest u onder het kopje 'Voertuigverplichtingen' op deze pagina.

   

Iconen van (land)bouwvoertuigen ter herkenning