• (Link)

  Wat u eerst moet weten

  1. Het gaat om motorvoertuigen die op de openbare weg rijden én een maximale constructiesnelheid hebben van 6 km/h of meer. Ook gaat het om getrokken voertuigen met een maximale constructiesnelheid van meer dan 25 km/h. Voor deze voertuigen moet u een kentekenbewijs aanvragen (registreren). 
  2. U moet minimaal 18 jaar zijn om een voertuig te kunnen registreren.
  3. Wilt u controleren of uw voertuig registratieplicht heeft? Gebruik dan De keuzehulp opent in een nieuw tabbladonze keuzehulp (opent in een nieuw tabblad).
  4. Heeft u een oude computer en lukt het registreren niet? Probeer het dan eens op een nieuwere computer of op een telefoon of tablet.

  Aanhangwagens < 25 km/h: geen registratieplicht

  Rijdt u met uw (land)bouwvoertuig met aanhangwagen langzamer dan 25 km/h? Dan heeft de aanhangwagen geen registratieplicht. Dit geldt ook voor ander getrokken materieel. Het getrokken voertuig moet dan wel een witte kentekenplaat (volgplaat) hebben. Deze kunt u kopen bij bijvoorbeeld (online) winkels voor automaterialen. 

  25 of meer voertuigen tegelijk registreren

  Wilt u 25 of meer (land)bouwvoertuigen in 1 keer registreren? En u wilt dat doen namens een bedrijf of overheidsorganisatie? Dan kunt u daarvoor bij ons een aanvraag doen. Maatschappen en eenmanszaken kunnen niet op deze manier registreren.  

 • (Link)

  Deze gegevens heeft u nodig

  Als u gaat registreren is het belangrijk dat u eerst alle voertuiggegevens heeft verzameld en bij de hand heeft. Zonder deze voertuiggegevens kunt u niet registeren. 

  Gebruik voor het verzamelen van de voertuiggegevens ons hulpformulier:

  1. DocumentDownload het hulpformulier (pdf, 532kb).
  2. Print voor elk voertuig dat u wilt registreren een formulier uit.
  3. Neem de formulieren mee naar uw voertuigen.
  4. Schrijf de gegevens op de formulieren. 

  Wilt u meer weten over waar u de voertuiggegevens kunt vinden? Bekijk dan Bekijk de film op YouTubedeze film over de registratieplicht.

  Voertuiggegevens

  Deze gegevens worden in het hulpformulier aan u gevraagd (in het formulier vindt u uitleg over deze gegevens):

  1. Voertuig Identificatie Nummer (VIN), ook wel chassisnummer genoemd. Is het VIN niet vindbaar of niet leesbaar? Kijk dan op onze pagina Voertuigidentificatienummer (land)bouwvoertuig onleesbaar of onvindbaar.
  2. Merk
  3. Handelsbenaming
  4. Type (als dit is vermeld op de typeplaat)
  5. Voertuigcategorie: 
   - landbouw- of bosbouwtrekker
   - motorrijtuig met beperkte snelheid (MMBS)
   - landbouw- of bosbouwaanhangwagen 
   - verwisselbaar getrokken uitrustingsstuk
  6. Voertuigomschrijving (alleen als het voertuig een MMBS is, zie Uitleg over MMBS)
  7. Bouwjaar
  8. Brandstof(fen)
  9. Maximumconstructiesnelheid
  10. GV-kenteken (Alleen als deze kentekenplaten al aanwezig zijn en u dit kenteken wilt houden.)
  11. Vestigingsnummer (KvK) als u het voertuig op naam van uw bedrijf wilt registreren

 • (Link)

  Registreren als particulier, maatschap of eenmanszaak

  Zo werkt registreren van (land)bouwvoertuigen voor particuliere eigenaren, maatschappen en eenmanszaken.

  Stap 1

  Voordat u gaat inloggen en registreren moet u alle voertuiggegevens bij de hand hebben. Zonder deze gegevens kunt u niet registeren. Heeft u de voertuiggegevens nog niet verzameld? Lees dan eerst verder bij 'Deze gegevens heeft u nodig'. 

  Stap 2

  Om te registreren moet u inloggen met DigiD via de knop hieronder. Heeft u geen DigiD? deze link opent in een nieuw vensterVraag dan DigiD aan

  Stap 3

  Als u via de knop hieronder bent ingelogd vult u alle gegevens in die u heeft verzameld. Daarna betaalt u via iDeal. Kunt u niet betalen met iDeal? Lees dan verder bij ''Niet online'' (onderaan de pagina).

 • (Link)

  Registreren met eHerkenning (niet voor maatschap of eenmanszaak)

  Zo werkt registreren van (land)bouwvoertuigen voor bedrijven, organisaties en overheden met eHerkenning.  

  Stap 1

  Voordat u gaat inloggen en registreren moet u alle voertuiggegevens bij de hand hebben. Zonder deze gegevens kunt u niet registeren. Heeft u de voertuiggegevens nog niet verzameld? Lees dan eerst verder bij 'Deze gegevens heeft u nodig'. 

  Stap 2

  Om te registreren moet u inloggen met eHerkenning. Heeft u geen eHerkenning? Lees dan verder bij extra info voor bedrijven (bij 'eHerkenning of certificaat aanvragen'). 

  Stap 3

  Als u via de knop hieronder bent ingelogd vult u alle gegevens in die u heeft verzameld. Daarna betaalt u via iDeal. Kunt u niet betalen met iDeal? Lees dan verder bij ''Niet online'' (onderaan de pagina).

 • (Link)

  Registreren in bedrijfsvoorraad

  Zo werkt registreren van (land)bouwvoertuigen voor bedrijven met het certificaat Bedrijfsvoorraad.  

  Stap 1

  Voordat u gaat inloggen en registreren moet u alle voertuiggegevens bij de hand hebben. Zonder deze gegevens kunt u niet registeren. Heeft u de voertuiggegevens nog niet verzameld? Lees dan eerst verder bij 'Deze gegevens heeft u nodig'. 

  Stap 2

  Log hieronder in met uw certificaat Bedrijfsvoorraad als u uw voertuig(en) in uw bedrijfsvoorraad wilt opnemen. Heeft u dat certificaat niet? Lees dan verder bij extra info voor bedrijven (bij 'eHerkenning of certificaat aanvragen'). 

  Stap 3

  Als u via de knop hieronder bent ingelogd vult u alle gegevens in die u heeft verzameld. Daarna betaalt u via iDeal. Kunt u niet betalen met iDeal? Lees dan verder onder het kopje ''Niet online'' (onderaan de pagina).

 • (Link)

  Na de registratie

  Rijden zonder kentekenbewijs

  U kunt gewoon met uw voertuig blijven rijden als het in gebruik is genomen vóór 1-1-2021. Dit kan dus ook als u het kentekenbewijs nog niet heeft ontvangen.

  Is uw voertuig in gebruik genomen na 31-12-2020? Dan moet u wachten totdat u het kentekenbewijs heeft ontvangen. Pas als u het kentekenbewijs heeft mag u ermee rijden op de openbare weg. En het voertuig moet een kentekenplaat hebben als het op de openbare weg komt. 

  Levertijd kentekenbewijs

  Let op: Het is momenteel erg druk. Hierdoor kan het langer dan 20 werkdagen duren voordat u uw kentekenbewijs krijgt. 

  Zodra wij uw aanvraag hebben goedgekeurd sturen wij u het kentekenbewijs op. Als wij meer informatie van u nodig hebben om de registratie af te ronden dan ontvangt u bericht van ons. 

  Eén werkdag nadat u het kentekenbewijs heeft ontvangen, sturen wij u de tenaamstellingscode die daarbij hoort. 

  Fout gemaakt bij registreren

  Heeft u een fout gemaakt bij het invullen van uw gegevens voor het registreren van uw voertuig? Doe dan geen nieuwe aanvraag voor registratie. Aanpassingen kunt u doorgeven via het formulier Aanvragen aanpassing gegevens registratie.

  Controleer de regels voor uw voertuig

  Bij een geregistreerd voertuig horen verplichtingen. Bijvoorbeeld de verzekeringsplicht. Deze geldt vanaf het moment dat u het kentekenbewijs heeft ontvangen. U moet het kentekennummer en de meldcode doorgeven aan uw verzekeraar, ook als uw voertuig al verzekerd is. 

  Daarnaast geldt misschien een kentekenplaat- en APK-plicht. Controleer zelf welke verplichtingen horen bij uw voertuig.

 • (Link)

  Kentekenbewijs niet ontvangen

  Heeft u 25 werkdagen na het registreren van uw voertuig nog geen kentekenbewijs ontvangen? Dan kunt u dit binnen 3 maanden bij ons melden door het invullen van een formulier via de knop 'Kentekenbewijs niet ontvangen'.

  Alleen de eigenaar/houder die het kentekenbewijs heeft aangevraagd, kan het formulier invullen. Daarna sturen wij u de documenten alsnog toe.

 • (Link)

  Kosten

  Omschrijving Kosten
  Voertuig registreren €18,00
  Voertuig registreren dat al een GV kenteken heeft €10,40

  U betaalt de kosten voor het doen van de aanvraag. Na betaling is het helaas niet mogelijk uw aanvraag te stoppen en geld terug te krijgen.

 • (Link)

  Niet online

  Kunt of wilt u uw voertuig niet online registreren? Dan kunt u het voertuig ook registreren via een van onze keuringsstations. Hiervoor heeft u een aanvraagformulier nodig.

  Zo werkt registreren bij een RDW-keuringsstation

  Stap 1

  Of:

  • Vraag telefonisch het formulier 'Aanvraag Registratie (Land)bouwvoertuig' aan.

  Stap 2

  • Heeft u het webformulier naar ons gestuurd of heeft u ons gebeld? Dan ontvangt u per post het papieren formulier dat u nodig heeft voor de aanvraag van uw registratie.
  • Vul het formulier in.
  • Neem de gevraagde documenten en het ingevulde formulier mee naar een van onze keuringsstations.
  • Neem een geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs mee.
  • Wilt u het voertuig registreren op naam van uw bedrijf? Neem dan ook een uittreksel van de Kamer van Koophandel mee. Het uittreksel mag niet ouder zijn dan 1 jaar en mag géén uittreksel zijn van internet. Op het uittreksel moet de naam van de tekenbevoegde staan.
   Let op: Is uw bedrijf een eenmanszaak, maatschap, rederij of rechtspersoon in oprichting? Dan kunt u een voertuig niet op naam van uw bedrijf registreren. In dat geval kunt u het voertuig wel op naam van de eigenaar (natuurlijk persoon) zelf zetten. 

  Stap 3
  Bij het RDW keuringsstation verwerken wij uw gegevens en maken een zogenoemde ''voorregistratie'' aan. U betaalt de kosten bij het keuringsstation (€ 18,00 voor de registratie, of € 10,40 bij een grensverkeerkenteken).

  Stap 4
  Als wij uw aanvraag hebben goedgekeurd sturen wij het kentekenbewijs binnen 20 werkdagen naar u op. Een werkdag later sturen wij de tenaamstellingscode die daarbij hoort.

  Stap 5
  In afwachting van uw kentekenbewijs en tenaamstellingscode kunt u gewoon met u voertuig rijden zoals u gewend bent.

  Stap 6
  Controleer de regels voor uw voertuig, zoals een kentekenplaat, mogelijke APK-plicht en verzekeringen. Meer informatie leest u onder het kopje 'Voertuigverplichtingen' op deze pagina.