Uitleg over land- en bosbouwtrekkers

Sinds 1 januari 2021 zijn er nieuwe regels voor het rijden op de openbare weg met land- en bosbouwtrekkers. Het gaat om trekkers (tractoren) die een maximale constructiesnelheid hebben van 6 km/h of meer én op de openbare weg rijden.

Registreer uw voertuig op tijd. Na 1 januari 2022 moet u het voertuig laten goedkeuren voordat u het kunt registreren. 

Twijfelt u of uw voertuig een registratieplicht heeft? Gebruik dan onze deze link opent in een nieuw venster keuzehulp

Handige links

 • (Link)

  Wat is een land- of bosbouwtrekker?

  Trekkers zijn bedoeld voor het trekken, duwen, dragen en in beweging brengen van verwisselbare uitrustingsstukken en voor het trekken van aanhangwagens. Land- en bosbouwtrekkers hebben een maximale constructiesnelheid van 6 km/h of meer en kunnen zitplaatsen hebben voor meerijders.

  Het kan ook zijn dat uw voertuig onder de categorie motorrijtuigen met beperkte snelheid (MMBS) valt of de categorie getrokken materieel. Lees dan verder bij uitleg over MMBS of uitleg over getrokken materieel.

 • (Link)

  Land- en bosbouwtrekkers uitgezonderd van registreren

  In deze situaties hoeft u uw land- of bosbouwtrekker niet te registreren:

  • De trekker komt niet op de openbare weg
  • De trekker heeft een maximale constructiesnelheid van minder dan 6 km/h
 • (Link)

  APK-plicht

  De APK-plicht geldt sinds 1 mei 2021 voor land- en bosbouwtrekkers op wielen met een maximale constructiesnelheid van meer dan 40 km/u. Vanaf deze datum kunnen de eerste keuringen voor snelle land- of bosbouwtrekkers plaatsvinden.

  Omdat wij niet alle land- of bosbouwtrekkers in één keer keuren, gebeurt dit in fasen. Meer informatie hierover leest u op de pagina Wanneer en hoe vaak moet ik mijn land- of bosbouwtrekker laten keuren?

  Uitzonderingen APK-plicht

  De APK-plicht geldt niet voor land- en bosbouwtrekkers:

  • Op wielen met een maximum snelheid van 40 km/u of minder;
  • Op rupsbanden;
  • Die worden gebruikt voor landbouw, tuinbouw, bosbouw, veeteelt of visserij, hoofdzakelijk op het terrein waar dit plaatsvindt. Terrein is inclusief landwegen, bospaden en akkers.
  • Met een bouwjaar van meer dan 50 jaar geleden.

  Valt een land- of bosbouwtrekker onder de APK-plicht? Dan moet de trekker 4 jaar na de datum eerste toelating voor het eerst worden gekeurd. Daarna moet de land- of bosbouwtrekker elke 2 jaar worden gekeurd. Is uw land- of bosbouwtrekker niet op tijd gekeurd? Dan mag u er niet mee rijden.

 • (Link)

  Voertuigverplichtingen na registratie

  Kentekenplaatplicht

  In deze situaties moet uw (land)bouwvoertuig een kentekenplaat hebben:

  • U rijdt harder dan 25 km/h.
  • Het voertuig is in gebruik genomen na 31-12-2020.
  • Het voertuig is ontheffingsplichtig.

  De kentekenplaat moet achterop het voertuig vastgemaakt zijn. 

  Vanaf 1 januari 2025 geldt een algemene kentekenplaatplicht voor voertuigen die een registratieplicht hebben. Ook als u niet harder rijdt dan 25 km/h. 

  Verlichting van de kentekenplaat

  Is uw land- of bosbouwtrekker in gebruik genomen na 31-12-2017? Dan moet uw trekker kentekenplaatverlichting hebben. 

  Buitenland

  In sommige landen of in delen van Duitsland zijn 2 kentekenplaten verplicht (bijvoorbeeld in Niedersachsen). U kunt dan het beste een witte kentekenplaat aan de voorkant plaatsen.

  Gaat u met een getrokken voertuig zonder eigen kentekenplaat de grens over? Plaats dan een witte kentekenplaat met hetzelfde kenteken als het trekkend voertuig.

  Verzekeringsplicht: geef kenteken en meldcode door

  Vanaf het moment dat u het kentekenbewijs heeft ontvangen, is uw voertuig op het kenteken verzekeringsplichtig. U moet het kentekennummer en de meldcode doorgeven aan uw verzekeraar, ook als uw voertuig al verzekerd is. Deze geeft aan ons door dat het voertuig is verzekerd voor wettelijke aansprakelijkheid (WA).

  APK-plicht

  Sinds 1 mei 2021 geldt de APK-plicht voor land- en bosbouwtrekkers op wielen met een maximale constructiesnelheid van meer dan 40 km/u. Vanaf deze datum vinden de eerste keuringen voor snelle land- en bosbouwtrekkers plaats.

  Omdat wij niet alle land- en bosbouwtrekkers in één keer kunnen keuren, gebeurt dit in fases. Lees meer informatie over de periodieke keuringen voor (land)bouw trekkers.

  De APK-plicht geldt niet voor een land- en bosbouwtrekker:

  • Op wielen met een maximale constructiesnelheid tot en met 40 km/h.
  • Op rupsbanden.
  • Die worden gebruikt voor landbouw, tuinbouw, bosbouw, veeteelt of visserij, en hoofdzakelijk rijden op het terrein waar dit plaatsvindt. Terrein is inclusief landwegen, bospaden en akkers. 
  • Met een bouwjaar van meer dan 50 jaar geleden.