Veelgestelde vragen registreren (land)bouwvoertuigen

 • (Link) VIN nummer niet vindbaar of onleesbaar

  We kunnen uw voertuig alleen registreren als het een voertuigidentificatienummer (VIN) heeft. Het VIN wordt ook wel chassisnummer genoemd. 

  Heeft uw voertuig geen VIN-nummer, of is dit onvindbaar of een onleesbaar? Lees dan verder voor meer informatie over het VIN-nummer

 • (Link) Het bouwjaar vinden

  Er is een aantal manieren om het bouwjaar te achterhalen. U kunt het bouwjaar mogelijk vinden op de constructieplaat (typeplaatje) of op onderdelen (velgen) van het voertuig. Ook kunt u contact opnemen met de fabrikant of het landbouwmechanisatiebedrijf. Daarnaast kunt u op internet soms het bouwjaar vinden aan de hand van het serienummer, of via hobby websites.

 • (Link) Afhandeltijd van uw aanvraag

  Als wij uw aanvraag hebben goedgekeurd sturen wij u het kentekenbewijs binnen 20 werkdagen op. In afwachting van uw kentekenbewijs en tenaamstellingscode kunt u met uw voertuig rijden zoals u gewend bent.

  Heeft u meerdere voertuigen geregistreerd? Het kan zijn dat de afhandeling van het ene voertuig sneller gaat dan het andere voertuig. Bij sommige voertuigen moet nog een handmatige actie worden gedaan, waardoor de afhandeling langer duurt.    

 • (Link) Meerdere aanvragen gedaan maar niet van allemaal een kentekenbewijs ontvangen

  Alle aanvragen worden individueel beoordeeld en verwerkt. Het is mogelijk dat bij sommige van uw voertuigen nog een handmatige actie moet worden gedaan, waardoor de afhandeling langer duurt.

   

 • (Link) Fout gemaakt bij het invullen van uw gegevens

  Heeft u een fout gemaakt bij het invullen van uw gegevens? Doe dan geen nieuwe aanvraag. Aanpassingen kunt u doorgeven via het formulier 'Aanvragen aanpassing gegevens registratie'.
 • (Link) Meerdere voertuigen tegelijk registreren

  Wilt u 25 of meer (land)bouwvoertuigen of MMBS'en in 1 keer registreren? En u wilt dat doen namens een bedrijf of overheidsorganisatie? Dan kunt u daarvoor tot 1 november 2021 bij ons een aanvraag doen.

  Maatschappen en eenmanszaken kunnen niet op deze manier registreren. 

 • (Link) Wat betekent ''bestemd voor tractiedoeleinden''

   Met “Voornamelijk bestemd voor tractiedoeleinden” wordt bedoeld: om zwaar trekwerk te verrichten op het land. Het voertuig heeft dus een hoge trekkracht bij lage snelheid dit door grote vertragingen in de versnellingsbak. Het voertuig is uitgerust met banden en wielen die veel grip hebben.
 • (Link) Niet online

  Kunt u uw voertuig niet online registreren? Dan kunt u het voertuig ook registreren via een RDW keuringsstation. Hiervoor heeft u een aanvraagformulier nodig. Meer informatie vindt u onder het kopje ''Niet online'' onderaan de informatiepagina voor (landbouw)voertuigen.

 • (Link) Mijn voertuig heeft een GV kenteken

  Heeft u een voertuig met een grensverkeerkenteken (GV-kenteken)? Dan moet u dit voertuig vóór 1 januari 2022 registreren en het eerder afgegeven grensverkeerkenteken aan ons doorgeven. Dit wordt dan ook het officiële kenteken (het kenteken van de nieuwe registratie). U kunt dan ook uw huidige kentekenplaat gebruiken als dit een geldige kentekenplaat is.

  Als u uw voertuig met GV-kenteken na 1 januari 2022 registreert, dan moet het gekeurd worden en betaalt u keuringskosten.

 • (Link) Handelsbenaming N/A op kentekenbewijs

  Dit betekent dat de handelsbenaming die u heeft opgegeven tijdens het registratieproces bij ons niet bekend is. Dat er N/A op uw kentekenbewijs staat, heeft geen verdere gevolgen voor uw registratie of uw voertuig. N/A staat voor 'Not Available'. 
 • (Link) Voertuigverplichtingen

  Heeft u uw voertuig geregistreerd? Dan krijgt u te maken met verplichtingen die horen bij het hebben van een voertuig. Lees op onze pagina over voertuigverplichtingen welke dit (kunnen) zijn.