Registreren (land)bouwvoertuigen

Wilt u uw (land)bouwvoertuig laten registreren (kentekenbewijs aanvragen)? Dan moet u het door ons laten keuren. Dit doet u door een keuringsafspraak aan te vragen voor uw voertuig. Online registreren kan sinds 1 januari 2022 niet meer.

  • Wilt u uw trekker of getrokken materieel laten registreren (kentekenbewijs aanvragen)? Vraag dan een keuringsafspraak bij ons aan.

    Bent u fabrikant of importeur? Ga dan naar onze zakelijke pagina's over type- en individuele goedkeuring:

    (Land)bouwvoertuigen met registratieplicht

    De registratieplicht geldt voor deze (land)bouwvoertuigen.

    • Motorvoertuigen met een maximale constructiesnelheid 6 km/h of meer.
    • Getrokken voertuigen die vóór 1 januari 2021 in gebruik genomen zijn, waarbij geldt dat ze:
      • Een maximale constructiesnelheid hebben van meer dan 25 km/h.
      • Zwaarder zijn dan 750 kg.
      • Rond een verticale as draaibaar verbonden zijn aan een voorgaand voertuig.
    • Getrokken voertuigen die na 1 januari 2021 in gebruik genomen zijn, waarbij geldt dat ze:
      • Zwaarder zijn dan 750 kg.
      • Rond een verticale as draaibaar verbonden zijn aan een voorgaand voertuig. 
    Twijfelt u over de registratie- of goedkeuringsplicht van uw voertuig? Ga dan naar onze Vragenlijst registratie- en goedkeuringsplicht.
  • Een voertuig moet WA verzekerd zijn vanaf het moment dat het op uw naam staat. Dit geldt niet voor aanhangwagens, die zijn verzekerd bij het trekkend voertuig. 

    Kenteken en meldcode doorgeven aan verzekeraar

    Het kentekennummer en de meldcode van uw voertuig moet u doorgeven aan uw verzekeraar. Dit moet u ook doen als uw voertuig al verzekerd is. Uw verzekeraar geeft dan aan ons door dat het voertuig is verzekerd voor wettelijke aansprakelijkheid (WA). 

    Let op: het voertuig verzekeren via een algemene bedrijfspolis is niet genoeg. 

    Controleren of u nog iets moet doen

    U kunt zelf controleren of uw verzekering goed geregistreerd is. Ga daarvoor naar onze kentekencheck en kijk bij ‘Status van het voertuig’. Staat daar 'Ja' achter 'WAM verzekerd'? Dan hoeft u niets meer te doen. 

    Boete

    Bent u niet verzekerd? Of bent u wel verzekerd maar u heeft kentekennummer en meldcode van uw voertuig niet aan uw verzekeraar doorgegeven? Dan kunt u een boete krijgen van € 400,00. 

    Verzekeraar weigert verzekering 

    Wil een verzekeraar uw voertuig niet verzekeren? Zoek dan een andere verzekeraar. Er zijn namelijk verzekeraars die uw voertuig wel willen verzekeren.

    Voertuig niet online te verzekeren 

    Bijzondere voertuigen aanmelden via websites van verzekeraars gaat niet altijd goed. Lukt het aanmelden bij zo’n website niet? Dan raden wij u aan contact op te nemen met de verzekeraar. U kunt dan direct aan de verzekeraar vragen of deze uw voertuig wil verzekeren en hoeveel u moet betalen.

  • U kunt uw voertuig niet laten registreren als MMBS. Dit kan sinds 1 januari 2021 niet meer.  

    Heeft u nog een MMBS? En wilt u ermee op de openbare weg rijden? Dan moet u het voertuig eerst laten keuren en als een ander voertuig laten registreren.

    Wijzigingen

    Heeft uw motorrijtuig met beperkte snelheid (MMBS) een geldig kenteken en heeft u uw MMBS gewijzigd? Dan kunt u uw MMBS laten keuren. 

    Tijdens de keuring controleren wij of uw voertuig voldoet aan de wettelijke beschrijving (definitie) van een MMBS. Ook controleren wij de gewijzigde onderdelen en controleren wij of deze aan de technische eisen voor deze onderdelen voldoen. Deze eisen noemen we de permanente eisen. U kunt de beschrijving en eisen zelf nalezen in:

    Let op: De definitie van de MMBS en eisen zijn ingewikkeld.    

    Verbod voor rijden op de weg

    Heeft u een verbod tot rijden op de weg en wilt daarom uw voertuig laten keuren? Dan controleren wij of het voertuig nog overeenkomt met de wettelijke beschrijving (definitie) definitie en de permanente eisen. (Een verbod voor rijden op de weg noemden wij eerder een WOK).

    U kunt de beschrijving en eisen zelf nalezen in:

    Let op: De definitie van de MMBS en eisen zijn ingewikkeld.    

Handige link

   

Iconen van (land)bouwvoertuigen ter herkenning

Heeft deze informatie u geholpen?

niet goed erg goed