Schorsing land- of bosbouwtrekker aanvragen

Als u besluit uw land- of bosbouwtrekker voor langere tijd niet te gebruiken, dan kunt u deze voor 1, 2 of 3 jaar schorsen. Tijdens de schorsing mag uw land- of bosbouwtrekker niet op de openbare weg staan of rijden. Uw land- of bosbouwtrekker hoeft in die periode niet verzekerd en APK-goedgekeurd te zijn. Schorsen kan online of via een loket. 

Handige links

 • (Link)

  Wat u eerst moet weten

  • De persoon die de schorsing regelt moet minimaal 18 jaar zijn. (16 jaar bij een brom- of  snorfiets)
  •  Het voertuig moet op uw naam staan.
   Staat het voertuig op naam van uw bedrijf? Ga dan naar Voertuig van de zaak schorsen. 
  • Is de geregistreerde eigenaar van het voertuig overleden? Dan kunt u geen schorsing aanvragen. Het voertuig moet eerst overgeschreven worden op naam van een nieuwe eigenaar.
 • (Link)

  Zo werkt online schorsen

  Als u online een schorsing wilt aanvragen, dan heeft u een Digid nodig. Heeft u geen DigiD? Vraag deze dan gratis aan via  deze link opent in een nieuw venster www.digid.nl.

  Zo vraagt u online een schorsing aan:

  1. U logt via de knop Schorsing aanvragen in met uw Digid. Dit kan 24 uur per dag, 7 dagen per week.
  2. U vult de gevraagde gegevens in en betaalt de kosten via iDeal.
  3. U ontvangt per e-mail een bevestiging van de aanvraag.
  4. Het kenteken is pas geschorst zodra u een tweede mail van ons ontvangt. In deze mail staat ook de einddatum van de schorsing (bij verwachte einddatum). Print en bewaar deze e-mail. Deze mail is uw bewijs van schorsing.
  5. De schorsing geldt vanaf de datum dat u de schorsing bij ons aanmeldt tot en met dezelfde datum 1, 2 of 3 jaar later. Voorbeeld: u schorst voor een periode van 3 jaar: van 10 januari 2019 tot en met 10 januari 2022.
  6. Het kentekenbewijs (van papier of op creditcardformaat) blijft geldig. U krijgt na de schorsing geen nieuw kentekenbewijs.
  7. U kunt nu zelf de verzekering stopzetten.
  8. Moet u voor uw voertuig motorrijtuigenbelasting betalen? Dan geven wij aan de Belastingdienst door dat het kenteken is geschorst. De motorrijtuigenbelasting stopt dan automatisch.
 • (Link)

  Zo werkt schorsen bij een loket

  1. U gaat naar een kentekenloket, RDW-keuringsstation of RDW-balie. 
  2. U neemt de volgende documenten mee:
   - een origineel geldig legitimatiebewijs (zie bij Legitimatie voor schorsen bij een loket)
   - de kentekencard en de tenaamstellingscode of het Tenaamstellingsbewijs en het Overschrijvingsbewijs (bij een papieren kentekenbewijs).
  3. U betaalt de kosten.
  4. Het kenteken is direct geschorst. De schorsing geldt vanaf de datum dat u de schorsing bij het loket aanmeldt tot en met dezelfde datum 1, 2 of 3 jaar later. Voorbeeld: u schorst voor een periode van 3 jaar: van 10 januari 2019 tot en met 10 januari 2022.
  5. U ontvangt van de medewerker een schorsingsverslag met daarin de einddatum van de schorsing. Bewaar dit goed, dit is uw bewijs van schorsing.
  6. Uw kentekenbewijs blijft geldig. Als u een kentekenbewijs op creditcardformaat (kentekencard) heeft, dan krijgt u wel een nieuwe tenaamstellingscode. De eerste 4 cijfers hiervan vindt u op het schorsingsverslag. U ontvangt per post op het adres waarop bij de gemeente staat ingeschreven het 2e deel (met 5 cijfers) van de tenaamstellingscode. De oude tenaamstellingscode moet u vernietigen.
  7. U kunt nu zelf de verzekering stopzetten.
  8. Moet u voor uw voertuig motorrijtuigenbelasting betalen? Dan geven wij aan de Belastingdienst door dat het kenteken is geschorst. De motorrijtuigenbelasting stopt dan automatisch.
 • (Link)

  Legitimatie voor schorsen bij een loket

  Bent u de geregistreerde eigenaar/houder van het voertuig of iemand anders die het namens de eigenaar regelt? Dan kunt u zich bij het loket/de balie legitimeren met 1 van deze documenten:

  • een Nederlands(e) rijbewijs, paspoort of identiteitskaart 
  • een rijbewijs of identiteitskaart uit een EU- of EVA-land
  • een diplomatiek paspoort
  • een Nederlands reisdocument voor vreemdelingen
  •  een Nederlands reisdocument voor vluchtelingen
  • een dienstpaspoort
  • een buitenlands paspoort

  Legitimeren met buitenlands legitimatiebewijs

  Legitimeren met een buitenlands legitimatiebewijs kan alleen bij een RDW-balie of -keuringsstation, niet bij een kentekenloket.

  Voertuig op naam van een bedrijf

  Wilt u als tekenbevoegde of afgevaardigde van een bedrijf (rechtspersoon) een voertuig (op naam van het bedrijf) schorsen, dan moet u zich ook legitimeren met deze documenten.

 • (Link)

  Kosten

  Let op: U krijgt geen geld terug als u de schorsing eerder stopzet.
  Omschrijving Kosten
  Schorsing aanvragen voor 1 jaar €11,50
  Schorsing aanvragen voor 2 jaar €23,00
  Schorsing aanvragen voor 3 jaar €34,50
 • (Link)

  Goed om te weten

  Eerder stopzetten

  • U kunt een schorsing eerder stopzetten als u weer met uw voertuig gebruikt wilt maken van de openbare weg. U krijgt dan geen geld terug.
  • Als u de schorsing binnen 1 maand na het begin van de schorsing stopzet, moet u (voor belastingplichtige voertuigen) alsnog motorrijtuigenbelasting betalen over de periode waarin het kentekenbewijs was geschorst. De Belastingdienst stuurt u dan een naheffingsaanslag. Zie hiervoor de deze link opent in een nieuw venster site van de Belastingdienst.

  Afloop van de schorsing

  • Na de door u gekozen schorsingsperiode loopt de schorsing automatisch af en moet u direct weer voldoen aan de voertuigverplichtingen (verzekering, eventuele motorrijtuigenbelasting en eventuele APK-plicht). Doet u dan niet, dan krijgt u een boete. De hoogte van het bedrag van de boete kunt u hier vinden. U kunt ook de schorsing verlengen.

  • 4 à 5 weken voor afloop van de schorsing krijgt u van ons een herinneringsbrief. Deze krijgt u per post of in uw Berichtenbox. Als u op mijn.overheid.nl heeft aangegeven dat u onze post in uw Berichtenbox wilt ontvangen, dan ontvangt u de brief alleen in deze Berichtenbox en niet per post.

  Leasevoertuig 

  U ontvangt geen tenaamstellingscode als uw voertuig eigendom is van een lease- of financieringsmaatschappij. Wij sturen de tenaamstellingscode dan altijd naar de lease- of financieringsmaatschappij.

  Schorsing bij ombouw 

  Krijgt het voertuig een ander kenteken bijvoorbeeld bij ombouw naar een kampeerwagen, dan loopt de schorsing door op het nieuwe kenteken.

 • (Link)

  Rijden met een geschorst voertuig (bijv. voor APK)

  Een geschorst voertuig mag niet op de openbare weg rijden of staan. Hierop zijn 2 uitzonderingen:

  1. U mag met een geschorst voertuig voor een APK-keuring rijden naar een RDW-erkend bedrijf dat APK-keuringen uitvoert of naar een RDW-keuringsstation. Een voertuig waarvoor de APK-plicht geldt, moet immers een geldige APK hebben op het moment dat de schorsing afloopt of u deze stopzet.
   U moet dan de afspraakbevestiging, met daarop het tijdstip van de keuring, bij u hebben. Deze moet u kunnen laten zien als de politie daar om vraagt. Ook moet het voertuig WA verzekerd zijn.
   U mag alleen rond de afspraaktijd rijden van het adres waar het voertuig is gestald naar het adres waar u de APK-keuring laat doen. U neemt daarbij de kortste route.
   U hoeft op de dag van de keuring geen motorrijtuigenbelasting te betalen en u hoeft de APK-keuring vooraf niet te melden. Meer informatie op de deze link opent in een nieuw venster website van de Belastingdienst .
  2. U mag met uw geschorste voertuig van 15 jaar of ouder naar een evenement rijden. Hiervoor moet u zich wel bij de Belastingdienst deze link opent in een nieuw venster aanmelden voor de evenementenregeling.
 • (Link)

  Iemand anders de schorsing voor u laten regelen

  Kunt u de (verlenging van de) schorsing niet zelf aanvragen? Dan kan iemand anders dit ook voor u doen.

  Wat u eerst moet weten

  • De persoon die voor u schorst moet minimaal 18 jaar zijn (16 jaar voor een bromfiets).
  • Online kan iemand anders de schorsing alleen voor u regelen als u een kentekencard heeft. Met een papieren kentekenbewijs kan dit alleen bij een loket.

  Bij loket schorsing voor iemand anders regelen

  De persoon die voor u de schorsing regelt, moet de volgende documenten van u meekrijgen:

  • bij een papieren kentekenbewijs: het Tenaamstellingsbewijs en het Overschrijvingsbewijs.
  • bij een kentekencard: deze kentekencard en de bijbehorende tenaamstellingscode.

  Zelf moet hij zijn eigen legitimatiebewijs meenemen. (Die van u hoeft niet)

  Nadat de schorsing geregeld is, moet hij de documenten die de loketmedewerker geeft aan u overhandigen. 

  Online schorsing voor iemand anders regelen

  De persoon die voor u de schorsing regelt, heeft het volgende van u nodig:

  • het documentnummer van uw kentekencard en de bijbehorende tenaamstellingscode. Het documentnummer vindt u op de voorkant van de kentekencard.
  1. Hij/zij logt via de knop Schorsing aanvragen in met zijn eigen Digid.
  2. Hij/zij vult de gevraagde gegevens in en betaalt de kosten via iDeal.
  3. Wij sturen u een bevestigingsmail naar het opgegeven e-mailadres. 
  4. Het kenteken is geschorst/verlenging is geregeld zodra op dat e-mailadres een tweede mail van ons binnenkomt.
  5. U ontvangt een nieuwe tenaamstellingscode per post. Uw kentekenbewijs blijft geldig.
 • (Link)

  Schorsing aanvragen met een Europees inlogmiddel

  Bent u inwoner van de Europese Unie en heeft u geen DigiD? U kunt mogelijk ook  deze link opent in een nieuw venster een schorsing aanvragen met het nationale inlogmiddel van uw land

  Let op: U heeft hiervoor wel een Nederlands Burgerservicenummer en een Nederlandse bankrekening nodig.