U kunt uw voertuig voor 1, 2 of 3 jaar schorsen. Een schorsing gaat direct in. Het is niet mogelijk een datum in de toekomst aan te geven. Na de door u gekozen schorsingsperiode loopt de schorsing automatisch af en moet u direct weer voldoen aan de voertuigverplichtingen. U kunt ook de schorsing verlengen.  

Schorsen kunt u via een loket, maar ook gemakkelijk online doen. Voor meer informatie over online schorsen, ga naar 'Schorsing online aanvragen'.

Schorsing aanvragen

Zo regelt u een schorsing bij een loket:

 1. U gaat naar een kentekenloket , RDW-keuringsstation of RDW-balie.
 2. U neemt de volgende documenten mee:
  - het Tenaamstellingsbewijs;
  - het Overschrijvingsbewijs;
  - een origineel geldig legitimatiebewijs
  of
  - de kentekencard
  - de tenaamstellingscode
  - een origineel geldig legitimatiebewijs
 3. U kiest hoe lang u uw voertuig wilt schorsen: 1, 2 of 3 jaar.
 4. U betaalt de kosten.
 5. Het kenteken is direct geschorst.
 6. U ontvangt van de medewerker een schorsingsverslag met daarin de einddatum van de schorsing. Bewaar dit goed, dit is uw bewijs van schorsing.

Transactieverslag met einddatum schorsing

U ontvangt een transactieverslag met einddatum van de schorsing met de eerste 4 cijfers van de tenaamstellingscode. U ontvangt dit per post op het adres waar u staat ingeschreven bij de gemeente het 2e deel (met 5 cijfers) van de tenaamstellingscode. De oude tenaamstellingscode moet u vernietigen. Uw kentekencard blijft geldig.

Voertuig eigendom van lease- of financieringsmaatschappij

U ontvangt geen tenaamstellingscode als uw voertuig eigendom is van een lease- of financieringsmaatschappij. De RDW stuurt de tenaamstellingscode dan altijd naar de lease- of financieringsmaatschappij.

Iemand anders regelt de schorsing voor u

Kunt u zelf niet naar het kentekenloket of RDW-balie gaan, dan mag ook iemand anders de schorsing voor u regelen. Zorgt u ervoor dat die persoon de juiste documenten van u meekrijgt. Heeft u een papieren kentekenbewijs, dan zijn dit het Tenaamstellingsbewijs en het Overschrijvingsbewijs. Heeft u een kentekencard, dan moet u deze en de bijbehorende tenaamstellingscode meegeven.

Degene die bij het kentekenloket komt, moet minimaal 18 jaar (16 jaar bij brom/snorfiets) zijn. Hij moet zijn eigen geldige legitimatie tonen, uw legitimatiebewijs hoeft niet mee. Verder kan de persoon handelen zoals in dit artikel is beschreven. Na de schorsing moet hij de gekregen documenten aan u overhandigen.

Rijden met een geschorst voertuig

Een geschorst voertuig mag niet op de openbare weg rijden of staan.

 • U mag met een geschorst voertuig voor de APK-keuring naar een APK-keuringsstation rijden. U moet dan de afspraakbevestiging, met daarop de tijd, bij u hebben en het voertuig moet WA verzekerd zijn. U mag alleen rond de afspraaktijd rijden van uw woonadres naar het adres waar u de keuring laat doen.
 • U mag met uw geschorste voertuig van 15 jaar of ouder naar een evenement rijden. Hiervoor moet u zich wel bij de Belastingdienst aanmelden voor de evenementenregeling.

Belangrijk om te weten bij een schorsing

 • Voldoet u niet meer aan de voertuigverplichtingen (verzekering, APK en motorrijtuigenbelasting) en heeft u het kenteken niet geschorst? Dan krijgt u een boete. De hoogte van het bedrag van de boete kunt u vinden in de Boetebase van het Openbaar Ministerie (OM).
 • De schorsing geldt vanaf de datum dat u de schorsing aanmeldt tot en met dezelfde datum 1, 2 of 3 jaar later, afhankelijk van de door u gekozen schorsingsperiode. Bijvoorbeeld van 10 januari 2019 tot en met 10 januari 2021.
 • U kunt een schorsing ook eerder beëindigen als u weer met uw voertuig gebruik wilt maken van de openbare weg. U krijgt dan geen geld terug.
 • Als u de schorsing beëindigt binnen 1 maand na het begin van de schorsing, moet u alsnog motorrijtuigenbelasting betalen over de periode waarin het kentekenbewijs was geschorst. De Belastingdienst stuurt u dan een naheffingsaanslag. Zie hiervoor de deze link opent in een nieuw venstersite van de Belastingdienst
 • Na de schorsing kunt u zelf de verzekering stopzetten. De RDW geeft aan de Belastingdienst door dat het kenteken is geschorst. De motorrijtuigenbelasting stopt dan automatisch.

Kosten

De kosten voor schorsen van een (land)bouwvoertuig, mobiele machine en MMBS zijn gelijk aan die voor brom- en snorfietsen.

Omschrijving Kosten
Schorsing aanvragen of verlengen brom- snorfiets RDW €11,50
Schorsing aanvragen of verlengen brom-snorfiets RDW voor 2 jaar €23,00
Schorsing aanvragen of verlengen brom-snorfiets RDW voor 3 jaar €34,50
Let op: U krijgt geen geld terug als u de schorsing eerder beëindigt.