Voor meer informatie over online schorsen ga naar 'Schorsing online voor verzamelaars van oude voertuigen'.

Een schorsing gaat direct in (het is niet mogelijk een datum in de toekomst aan te geven) en duurt 1, 2 of 3 jaar. Na de door u gekozen schorsingsperiode loopt de schorsing automatisch af en moet u direct weer voldoen aan de voertuigverplichtingen. U kunt ook de schorsing verlengen.

Voordelige schorsingsregeling voor verzamelaars

Heeft u meer dan 5 oude voertuigen van 15 jaar of ouder op uw naam staan, dan biedt de RDW u een voordelige schorsingsregeling. Deze regeling geldt alleen voor voertuigen van 15 jaar en ouder, en brom- en snorfietsen met een datum eerste toelating van 31-08-2005 of ouder op het kenteken. U hoeft dan maar voor 5 van die voertuigen de schorsing te betalen. Vanaf het zesde voertuig is de schorsing gratis, ook al zijn dat schorsingen voor een langere periode.

Neemt u voor het eerst deel aan de regeling, dan moet u minimaal 5 voertuigen tegelijk schorsen. Daarna mag u per voertuig schorsen, maar ook meerdere tegelijk.

Is een betaalde schorsing beëindigd? Dan moet u voor de eerstvolgende schorsing betalen als er na de beëindiging geen 5 betaalde schorsingen meer zijn.

Meerdere voertuigen tegelijk schorsen via loket

Zo regelt u meerdere schorsingen tegelijk:

 1. U gaat naar een kentekenloket, RDW-keuringsstation of RDW-balie. De eerste keer meldt u daar dat u 5 of meer voertuigen wilt schorsen.
 2. U neemt de volgende documenten mee:
  - het kentekenbewijs
  - de tenaamstellingscode
  - een origineel geldig legitimatiebewijs
 3. U betaalt de eventuele kosten. Bij 5 actuele schorsingen van een voertuig uit de verzamelaarsregeling, zijn de 6e en opvolgende schorsingen gratis.
 4. De kentekens zijn direct geschorst.
 5. U ontvangt van de medewerker van elk voertuig een schorsingsverslag. Bewaar dit goed, dit is uw bewijs van schorsing.

Schorsingsverslag met einddatum schorsing

U ontvangt een schorsingsverslag met einddatum van de schorsing met de eerste 4 cijfers van de tenaamstellingscode. U ontvangt dit per post op het adres waar u staat ingeschreven bij de gemeente het 2e deel (met 5 cijfers) van de tenaamstellingscode. De oude tenaamstellingscode moet u vernietigen. Uw kentekencard blijft geldig.

Voertuig eigendom van lease- of financieringsmaatschappij

U ontvangt geen tenaamstellingscode als uw voertuig eigendom is van een lease- of financieringsmaatschappij. De RDW stuurt de tenaamstellinsgscode dan altijd naar  de lease- of financieringsmaatschappij.

Voorwaarden voor schorsen

 • De voertuigen staan op uw naam.
 • De voertuigen moeten 15 jaar of ouder zijn, behalve brom- en snorfietsen. Daarvoor geldt dat op het kentekenbewijs een datum eerste toelating van 31-08-2005 of ouder moet staan. Andere data zijn hiervan uitgesloten.

Schorsing door iemand anders laten regelen

Iemand anders mag ook de schorsingen voor u regelen. U moet dan het kentekenbewijs en de bijbehorende tenaamstellingscode meegeven.

Degene die bij het kentekenloket komt moet minimaal 18 jaar (16 jaar bij brom/snorfiets) zijn. Hij moet zijn eigen geldige legitimatie tonen, uw legitimatiebewijs hoeft niet mee. Verder kan de persoon handelen zoals in dit artikel is beschreven. Hij moet  na de schorsing de gekregen documenten aan u overhandigen.

Rijden met een geschorst voertuig

Een geschorst voertuig mag niet op de openbare weg rijden of staan. Hierop zijn 2 uitzonderingen:

 • U mag met een geschorst voertuig voor een APK naar een APK-keuringsstation rijden. U moet dan de afspraakbevestiging, met daarop de tijd, bij u hebben en het voertuig moet WA verzekerd zijn. U mag alleen rond de afspraaktijd rijden van uw woonadres naar het adres waar u de APK-keuring laat doen.
 • U mag met uw geschorste voertuig van 15 jaar of ouder naar een evenement rijden. Hiervoor moet u zich wel  bij de Belastingdienst aanmelden voor de evenementenregeling.

Belangrijk om te weten

 • Voldoet u niet meer aan de voertuigverplichtingen (verzekering en eventueel APK) en heeft u het kenteken niet geschorst? Dan krijgt u een boete. De hoogte van het bedrag van de boete kunt u vinden in de Boetebase van het Openbaar Ministerie (OM).
 • Na de schorsing kunt u zelf de verzekering stopzetten.
 • U hoeft niet aan de RDW door te geven waar u de voertuigen stalt.

Kosten

De kosten voor schorsen van een (land)bouwvoertuig, mobiele machine en MMBS zijn gelijk aan die voor brom- en snorfietsen. U betaalt de kosten voor de eerste 5 voertuigen. Vanaf het 6e voertuig is de schorsing gratis.
Omschrijving Kosten
Schorsing aanvragen of verlengen brom- snorfiets RDW €11,50
Schorsing aanvragen of verlengen brom-snorfiets RDW voor 2 jaar €23,00
Schorsing aanvragen of verlengen brom-snorfiets RDW voor 3 jaar €34,50

  
Let op: U krijgt geen geld terug als u de schorsing eerder beëindigt.