Voertuig krijgt buitenlands kenteken

Moet het voertuig in het buitenland een kenteken krijgen? Informeer dan in het betreffende land welke documenten er nodig zijn voor invoer in dat land, voordat u het voertuig voor uitvoer bij de RDW aanmeldt. Heeft u voor invoer het kentekenbewijs nodig en bent u dit kwijt? Dan heeft u nu nog de mogelijkheid om een vervangend kentekenbewijs aan te vragen. Na beëindiging van de registratie kan dit niet meer.

Voertuig voor uitvoer aanmelden

Zo meldt u uw voertuig aan voor uitvoer :

 1. U, of iemand anders namens u, gaat naar een RDW-keuringsstation  of RDW-balie. Dit kan op werkdagen tussen 8.00 en 17.00 uur (een afspraak maken is niet nodig). U kunt ook naar Documenteen RDW erkend bedrijf voor export (pdf, 429kb). Informeert u bij het bedrijf naar de openingstijden.
 2. Neem het volgende mee:
  - het kentekenbewijs met de tenaamstellingscode;
    de tenaamstellingscode mogen ontbreken als
    de geregistreerde eigenaar/houder zelf komt;
  - Geldig legitimatiebewijs;
  - Kentekenplaten (niet nodig als er nooit kentekenplaten zijn gemaakt / afgegeven)
    voor dit voertuig. Als er nooit kentekenplaten zijn gemaakt kunt u het voertuig alleen bij een RDW keuringsstation of RDW balie uitvoeren.
  - Kopie uittreksel KvK (in geval van rechtspersoon) niet ouder dan 1 jaar;
  - Machtiging van de tekenbevoegde (in geval van rechtspersoon en als u zelf niet de tekenbevoegde bent).
 3. U betaalt de kosten.
  Omschrijving Kosten
  Dienst Export €10,30
 4. De RDW of het RDW erkend bedrijf meldt het voertuig af in het kentekenregister en de registratie is direct beëindigd.
 5. U ontvangt van de medewerker:
  - een vrijwaringsbewijs (bewijs dat de registratie is beëindigd);
  - het kentekenbewijs (waarvan een hoekje is afgeknipt);
  - het papieren kentekenbewijs deel II voor uitvoer. Dit kentekenbewijs deel II heeft u samen met het kentekenbewijs nodig om het voertuig in het buitenland te registreren.
 6. Met het kentekenbewijs deel II mag u in Nederland nog maximaal 14 dagen op de openbare weg rijden om het voertuig buiten Nederland te brengen, maar niet langer dan de APK geldig is. Voorwaarden hierbij zijn:         
  - het voertuig is verzekerd tijdens deze 14 dagen (of zo lang de APK geldig is);
  - u zet het bestaande kenteken met zwarte onuitwisbare cijfers/letters op witte platen. Kartonnen platen zijn niet toegestaan. U kunt ze ook (van tevoren) laten maken bij Documenteen erkende kentekenplaatfabrikant (pdf, 935 kB) (pdf, 755kb). Hiervoor moet u het kentekenbewijs laten zien.
 7. Gaat het voertuig naar een land buiten de Europese Unie of EVA? Dan moet u ook naar de Douane voor ‘aangifte ten uitvoer’.

Het is verstandig dat de persoon die in het buitenland een kenteken wil aanvragen zelf de uitvoer bij de RDW regelt.