Voertuig verkopen aan een particulier of rechtspersoon

Zo regelt de koper de overschrijving bij een kentekenloket of RDW-balie (De koper kan het voertuig eventueel ook online overschrijven):

 1. De koper regelt de overschrijving bij een kentekenloket of RDW-balie.
 2. U geeft de koper de documenten die hij nodig heeft om het voertuig op zijn naam te laten zetten. Het voertuig geeft u nog niet mee.
 3. De koper krijgt van de medewerker een vrijwaringsbewijs. Dit is het bewijs dat het voertuig niet meer op uw naam staat.
 4. U vraagt de koper om het vrijwaringsbewijs. Hiermee kunt u aantonen dat het voertuig niet meer van u is. Heeft u het vrijwaringsbewijs gekregen, dan mag u het voertuig meegeven.
 5. Daarnaast geeft u de koper ook:
  - het kentekenbewijs  
  - het APK-keuringsrapport (als die van toepassing is)

Voorwaarden

 • U moet het kentekenbewijs met de tenaamstellingscode in uw bezit hebben. Bent u het kentekenbewijs kwijt, dan moet u eerst een vervangend kentekenbewijs aanvragen. Bent u de tenaamstellingscode kwijt, dan moet u een nieuwe tenaamstellingscode aanvragen.
 • De koper is minimaal 18 jaar oud
 • De koper woont in Nederland en is bij de gemeente ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP). Woont de koper in het buitenland dan kan overschrijven niet bij een kentekenloket. U moet dan met de koper naar een RDW-keuringsstation of RDW–balie gaan om het voertuig voor uitvoer aan te melden.

Documenten die de koper nodig heeft om het voertuig op naam te zetten:

 • het kentekenbewijs
 • de tenaamstellingscode

Het voertuig verkopen aan een RDW erkend bedrijf

U kunt het voertuig ook verkopen aan een voertuigbedrijf. Dat bedrijf moet dan wel door de RDW erkend zijn. U vindt zo'n erkend bedrijf via de RDW-locatiewijzer. U kunt dit zien aan het RDW-bordje op de muur waarop bijvoorbeeld staat Afgifte vrijwaringsbewijzen.

Bij de verkoop geeft u het kentekenbewijs met de tenaamstellingscode aan de medewerker van het voertuigbedrijf. U krijgt van de medewerker dan een vrijwaringsbewijs. Dit is het bewijs dat het voertuig niet meer op uw naam staat.

Controleren documentnummer en tenaamstellingscode

Via de deze link opent in een nieuw vensterdienst ‘Controleren documentnummer’ kunt u gratis controleren of een kentekenbewijs het laatst afgegeven kentekenbewijs bij een voertuig is.

Via de deze link opent in een nieuw vensterdienst ‘Controleren documentnummer/tenaamstellingscode’ kunt u gratis controleren of een kentekenbewijs en een tenaamstellingscode bij elkaar horen.

Schorsing wordt automatisch beëindigd bij overschrijving

Als u een voertuig verkoopt die u langere tijd niet heeft gebruikt en waarvan u de verplichtingen heeft stopgezet (geschorst), dan wordt de schorsing door de overschrijving op de naam van de koper of voertuigbedrijf automatisch beëindigd.