Kentekenplaat verloren of gestolen

Bent u 1 of beide kentekenplaten verloren of zijn ze gestolen, dan kunt u bij een RDW erkende kentekenplaatfabrikant nieuwe kentekenplaten kopen.

  • Zonder kentekenplaten op uw voertuig mag u niet rijden.
  • Bent u naast uw kentekenplaat/kentekenplaten ook uw Voertuigbewijs of kentekenbewijs op creditcardformaat kwijt? Dan moet u eerst een nieuw kentekenbewijs aanvragen. Hiermee kunt u nieuwe kentekenplaten bestellen. 
  • Denkt u dat de kentekenplaat/de kentekenplaten van uw voertuig is/zijn gestolen? Dan adviseren wij u hiervan aangifte te doen bij de politie. Bij een voertuig waarvan beide kentekenplaten tegelijk weg zijn, is meestal sprake van diefstal. 
  1. U koopt nieuwe kentekenplaten bij een door de RDW erkende kentekenplaatfabrikant. U vindt een erkende kentekenplaatfabrikant met de RDW-locatiewijzerAls op het voertuig 2 kentekenplaten zitten, moet u ook 2 nieuwe platen kopen en op het voertuig plaatsen, ook als er maar 1 kwijt is.
  2. U moet laten zien:
   - een geldig legitimatiebewijs. Lees hier welke legitimatiemiddelen mogelijk zijn
   - het originele Voertuigbewijs (Deel IA) van het papieren kentekenbewijs óf het kentekenbewijs op creditcardformaat (kentekencard)
  3. U betaalt de kosten. De kentekenplaatfabrikant mag zelf de prijs bepalen.
  4. U ontvangt van de kentekenplaatfabrikant nieuwe kentekenplaten met een duplicaatcode. Dit is een cijfer dat op de kentekenplaat vermeld wordt. Dit cijfer geeft aan hoe vaak er kentekenplaten voor het voertuig zijn afgegeven.               
 • Als u de nieuwe kentekenplaten heeft, maak ze dan goed vast bijvoorbeeld met schroeven en/of dubbelzijdig tape. Kentekenplaten die ‘vastgeklikt’ worden in de kentekenplaathouder trillen gemakkelijk los. 

Heeft deze informatie u geholpen?