Als dit u overkomt, dan kunt u:

  • aangifte doen bij de politie
  • de foto van de overtreding opvragen bij het CJIB
  • bezwaar maken tegen de boete of de rekening

Naast de aangifte bij de politie kunt u ook een nieuw kentekenbewijs aanvragen met een nieuw kentekennummer bij de RDW.

Voordat de RDW het nieuwe kentekenbewijs afgeeft, controleert de RDW eerst of het inderdaad om misbruik van de kentekenplaten gaat. De RDW heeft hiervoor bewijsstukken nodig die u moet aanleveren. De bewijsstukken zijn het proces verbaal en/of bijvoorbeeld foto’s van de gepleegde verkeersovertredingen. Daarnaast moet u ook een foto van het voertuig zelf en het kentekenbewijs meesturen. Heeft u een papieren kentekenbewijs, dan stuurt u het complete originele kentekenbewijs mee. Heeft u een kentekenbewijs op creditcardformaat (kentekencard), dan stuurt u dit samen met de bijbehorende tenaamstellingscode op. Dit kunt u sturen naar: RDW unit VRD, Postbus 30.000, 9640 RA Veendam.

Als het misbruik is aangetoond ontvangt u een nieuw kentekenbewijs met een nieuw kentekennummer van de RDW. Vervolgens kunt u nieuwe kentekenplaten aanschaffen bij één van de erkende kentekenplaatfabrikanten.

Duplicaatcode

In sommige gevallen staat op de kentekenplaat een cijfer (bijvoorbeeld 1 of 2) boven het eerste streepje op de plaat. Dit is een duplicaatcode (ophoogcode). Dit cijfer geeft aan hoe vaak er kentekenplaten voor het voertuig zijn afgegeven. Op de eerste afgegeven kentekenplaat staat niets boven het liggende streepje. Vraagt u daarna een nieuwe kentekenplaat aan -bijvoorbeeld na verlies of diefstal-, dan krijgt u een 1 op de kentekenplaat (duplicaatcode 1). Daarna een 2 een 3 enzovoort.

Net als de cijfers en letters op de kentekenplaat moet ook de duplicaatcode goed leesbaar zijn. Het is niet toegestaan om de duplicaatcode weg te halen of onzichtbaar te maken door deze geel te lakken. Doet u dit wel dan loopt u het risico op een boete.
Heeft u een kentekenplaat waarop de duplicaatcode niet meer zichtbaar is? Neem dan contact op met een erkende kentekenplaatfabrikant voor het aanvragen van een nieuwe plaat. U vindt een erkende kentekenplaatfabrikant met de RDW-locatiewijzer. U kunt tegen betaling de kentekenplaat omwisselen. De duplicaatcode blijft dan gelijk.

beschrijving_kenteken