Tenaamstellingscode mobiele machine of MMBS kwijt

Bij het kentekenbewijs op creditcardformaat hoort een tenaamstellingscode. Deze code heeft u nodig als u uw mobiele machine of MMBS gaat verkopen (overschrijven), schorsen, uitvoeren of slopen. Bent u de code (of een deel daarvan) kwijt? Vraag dan bij ons een nieuwe tenaamstellingscode aan.

Handige links

 • (Link)

  Wat u eerst moet weten

  • Bij een papieren kentekenbewijs hoort geen tenaamstellingscode. Bent u een deel van het papieren kentekenbewijs, bijvoorbeeld uw overschrijvingsbewijs, kwijt? Dan heeft u een geheel nieuw kentekenbewijs nodig. Ga dan naar ‘Kentekenbewijs kwijt’ op deze website. 
  • Bent u uw gehele kentekenbewijs kwijt? Ga dan naar ’Kentekenbewijs kwijt’ op deze website. 
  • Heeft u een leasevoertuig? Neem dan contact op met de lease- of financieringsmaatschappij. Alleen zij kan een nieuwe tenaamstellingscode voor het voertuig aanvragen. 
  • Bent u de tenaamstellingscode van een voertuig op naam van uw bedrijf kwijt? Dan kunt u met behulp van eHerkenning op het zakelijke gedeelte van de website een tenaamstellingscode aanvragen. Heeft u geen eHerkenning? Ga dan naar 'Kentekenbewijs kwijt' op het particuliere gedeelte van de website.
 • (Link)

  Zo werkt downloaden tenaamstellingscode met Digid

  Vraagt u de tenaamstellingscode voor uw eigen voertuig aan en heeft u Digid ? Dan kunt u de code direct downloaden.
  1. U logt via de knop ‘Tenaamstellingscode direct downloaden’ in met DigiD en vraagt uw nieuwe tenaamstellingscode aan. U betaalt de kosten met iDEAL.
  2. U ontvangt binnen een paar minuten 2 mails van ons. In de tweede mail staat de link naar uw nieuwe tenaamstellingscode. Mogelijk moet u - om de tenaamstellingscode te kunnen downloaden - opnieuw met DigiD inloggen. 
  3. De tenaamstellingscode blijft 40 dagen voor u staan. Sla het bestand met de tenaamstellingscode op en bewaar dit goed.
  4. Na ontvangst van uw nieuwe tenaamstellingscode is de oude code niet meer geldig. Uw kenteken blijft wel gelijk.
 • (Link)

  Aanvragen voor iemand anders of zonder Digid

  Met Digid kunt u de tenaamstellingscode direct downloaden. deze link opent in een nieuw venster Vraag hier uw digid aan. Dit kan binnen 3 werkdagen.   

  Liever geen Digid of de code voor iemand anders aanvragen?

  1. Zorg dat u uw voertuigidentificatienummer (chassisnummer) bij de hand heeft. Het nummer staat op de achterkant van het kentekenbewijs.  
  2. U vraagt een nieuwe tenaamstellingscode aan via de knop ‘Tenaamstellingscode aanvragen’. U kiest voor ‘Alleen tenaamstellingscode aanvragen’. U betaalt de kosten via iDEAL.
  3. Wij sturen de code per post naar het bij de gemeente geregistreerde adres van de eigenaar/houder van het voertuig.
  4. Hier ziet u wanneer u de tenaamstellingscode in huis heeft.

  Aanvraag In huis
  Maandag tot en met vrijdag voor 20.00 uur Binnen 3 werkdagen
  Maandag tot en met donderdag na 20.00 uur Binnen 4 werkdagen
  Vrijdag na 20.00 uur en in het weekend Donderdag
  Heeft u de tenaamstellingscode na 5 werkdagen nog niet ontvangen? Dan kunt u dit via  het formulier doorgeven niet ontvangen documenten bij ons melden. Wij sturen de documenten dan alsnog naar u toe. Alleen de geregistreerde eigenaar/houder kan het formulier invullen.
  Is het langer dan 3 maanden geleden dat u de tenaamstellingscode heeft aangevraagd en geeft u dit nu (pas) aan ons door? Dan moet u de aanvraag opnieuw doen.

  5. Na ontvangst van de nieuwe tenaamstellingscode is de oude code niet meer geldig. Het kenteken blijft wel gelijk.

 • (Link)

  Kosten

  U betaalt de kosten voor de tenaamstellingscode met iDeal.

  Omschrijving Kosten
  Nieuwe tenaamstellingscode €1,05

  Oude tenaamstellingscode teruggevonden

  Heeft u een nieuwe tenaamstellingscode aangevraagd en uw oude code teruggevonden? Het is helaas niet mogelijk om de aanvraag te stoppen en geld terug te krijgen.
 • (Link)

  Tenaamstellingscode aanvragen met een Europees inlogmiddel

  Bent u inwoner van de Europese Unie en heeft u geen DigiD? U kunt mogelijk ook deze link opent in een nieuw venster een tenaamstellingscode aanvragen met het nationale inlogmiddel van uw land

  Let op: U heeft hiervoor wel een Nederlands Burgerservicenummer en een Nederlandse bankrekening nodig.