Medische keuring

Om in een mobiele machine of MMBS te mogen rijden, moet u lichamelijk en geestelijk gezond zijn. Dit toont u aan met een Verklaring van Geschiktheid (VvG). Om deze verklaring van het CBR te krijgen, vult u een Gezondheidsverklaring in. Hierop staan vragen over uw lichamelijke en geestelijke gezondheid. Soms moet u zich laten keuren door een arts.  
 • Bij het aanvragen, vernieuwen of verlengen van een rijbewijs moet het CBR een Verklaring van Geschiktheid hebben geregistreerd in het Centraal rijbewijzenregister.

  U vraagt een Gezondheidsverklaring aan:

  • Bij de aanvraag van uw eerste rijbewijs en bij iedere nieuwe rijbewijscategorie die u haalt (geldt niet voor bromfietsrijbewijs: categorie AM).
  • Als u 65 jaar of ouder bent en uw huidige rijbewijs verloopt op of na uw 75e verjaardag.
  • Als u 75 jaar of ouder bent en u wilt uw rijbewijs verlengen.
  • Als u een rijbewijs C of D aanvraagt of verlengt.
  • Als u een medische beperking of gezondheidsklachten heeft die uw rijvaardigheid kunnen beïnvloeden.
  • Bij de omwisseling van een rijbewijs uit een land buiten de Europese Unie/Europese Vrijhandelsassociatie.
  • Bij de omwisseling van een EU/EVA rijbewijs waarvan de geldigheid korter is dan de gebruikelijke termijn in dat land.
  • Bij de omwisseling van een EU/EVA rijbewijs met een beperkende aantekening die niet als code (vastgesteld binnen EU) op het rijbewijs staat (met uitzondering van lenzen, bril of automaat).
  1. Vul een Gezondheidsverklaring in. 
  2. Koop deze online via Mijn CBR of bij een CBR-locatie. Kijk op de website van het CBR voor een actueel overzicht van de CBR-locaties. 
  3. Bij de meeste gemeentes kunt u ook een Gezondheidsverklaring kopen. Controleer vooraf of dit bij uw gemeente het geval is.
  4. Stuur de Gezondheidsverklaring naar het CBR.
  5. Het CBR beoordeelt of u medisch geschikt bent of dat er een aanvullende keuring nodig is. Als u medisch geschikt bent, registreert het CBR een VvG in het rijbewijzenregister. U krijgt hierover een brief van het CBR.
 • Medische keuring groot rijbewijs

  Wilt u uw rijbewijs C of D aanvragen of verlengen, dan moet u zich altijd laten keuren door een bedrijfsarts of arboarts. Wilt u geen medische keuring? Dan kunt u tijdelijk afstand doen van de categorieën C en/of D. Dat betekent dat u tijdelijk niet meer in het bezit bent van deze categorieën. U vraagt bij de gemeente een rijbewijs aan, waarbij u aangeeft dat u de categorieën C en/of D tijdelijk in de wacht wilt zetten. Een keuring is dan niet nodig. Bij verlenging van uw rijbewijs komen dan alleen de lichtere categorieën op uw rijbewijs te staan. Op het moment dat u weer gebruik wilt maken van de zware categorieën laat u zich alsnog medisch keuren. Daarna vraagt u een nieuw rijbewijs aan zodat de zware categorieën weer op uw rijbewijs staan.

  Medische keuring ouderen

  Om ouderen veilig deel te laten nemen aan het verkeer, is een medische keuring vanaf een bepaalde leeftijd verplicht bij het aanvragen of verlengen van het rijbewijs. De volgende leeftijdscategorieën zijn uitgelicht:

  U bent tussen de 65 en 70 jaar oud

  Verlengt u uw rijbewijs dan krijgt u een rijbewijs dat geldig is tot uw 75e verjaardag. Een medische keuring is niet nodig.  Soms moet u wel een Gezondheidsverklaring invullen. Ga voor meer informatie naar  de website van het CBR.

  U bent 70 jaar of ouder

  • Verlengt u uw rijbewijs, dan is dit voor maximaal 5 jaar geldig. Een medische keuring is niet nodig. Soms moet u wel een Gezondheidsverklaring invullen. Ga voor meer informatie naar de website van het CBR.
  •  Verloopt uw rijbewijs op of na uw 75e verjaardag, dan laat u zich keuren door een arts om uw rijbewijs te verlengen. Kijk voor meer informatie op www.cbr.nl/gezondheidsverklaring. Het verlengde rijbewijs is maximaal 5 jaar geldig.

  U bent 75 jaar of ouder

  Verloopt uw rijbewijs op of na uw 75ste en u wilt dit verlengen? Dan laat u zich keuren door een arts. Kijk voor meer informatie  de website van het CBR.  

  Medische beperking of lichamelijke handicap

  Heeft u een medische beperking of lichamelijke handicap? Dan krijgt u een rijbewijs dat beperkt geldig is. Bij het verlengen van uw rijbewijs moet u zich laten keuren door een arts . Voor meer informatie over medische beperkingen kijkt u op de website van het CBR.

 • Een Gezondheidsverklaring en een medische keuring kost geld. Ga voor meer informatie naar de website van het CBR.  
  • Het is verstandig om ruim voordat uw rijbewijs verloopt te beginnen met de keuring. Soms verwijst het CBR u door naar een medisch specialist. Houd rekening met een wachttijd. Het CBR probeert om alle aanvragen voor een Verklaring van Geschiktheid (VvG) zo snel mogelijk af te handelen met een maximum termijn van 4 maanden.
  •  De registratie van de VvG is een jaar geldig. Dit betekent dat u 1 jaar de tijd heeft om uw rijbewijs bij de gemeente aan te vragen.

Handige link

Heeft deze informatie u geholpen?