Rijbewijs kwijt of gestolen

Bent u uw rijbewijs kwijt, is het gestolen of maakt iemand er misbruik van? Vraag dan een nieuw rijbewijs aan. Dit doet u bij de gemeente of bij ons. Dit hangt af van waar u woont. Het is verstandig dat u de vermissing of diefstal eerst meldt bij ons voordat u een nieuw rijbewijs aanvraagt. Dit kan online.
 • (Link)

  Wat u eerst moet weten

  Voorwaarden bij online melden verlies, diefstal of misbruik rijbewijs

  • U heeft een Nederlands rijbewijs
  • Uw rijbewijs is niet eerder gemeld als vermist/gestolen
  • U heeft DigiD

  Rijbewijs ingenomen in het buitenland

  Is uw rijbewijs in het buitenland ingenomen en heeft u het (nog) niet terug? Dan kunt u het rijbewijs niet als vermist/gestolen melden. Neem voor meer informatie contact op met uw gemeente.

   Voorwaarden bij het aanvragen van een Nederlands rijbewijs

  • U heeft een EU-nationaliteit
  • U woont in Nederland en staat ingeschreven bij een Nederlandse gemeente
  • U woont in een ander land buiten de EU en u kunt een Nederlands correspondentieadres opgeven (wij sturen geen post naar het buitenland)

  Woont u in een land binnen de EU of EVA ? Dan kunt u geen Nederlands rijbewijs aanvragen. Vraag in het land waar u woont een rijbewijs aan. U heeft hier waarschijnlijk een echtheidsverklaring voor nodig.

 • (Link)

  Melden verlies, diefstal of misbruik Nederlands rijbewijs

  Bent u uw Nederlandse rijbewijs kwijt of is uw rijbewijs gestolen? Of maakt iemand er misbruik van? Verklaar dan uw rijbewijs bij ons ongeldig.

  Zo werkt het

  1. U logt via de knop “Vermissing rijbewijs melden” in met DigiD . 
  2. Vul de gegevens in en klik op verzenden.
  3. U ontvangt binnen een paar minuten een e-mail van ons. Wij blokkeren direct uw rijbewijs zodat niemand er misbruik van kan maken. 
  4. Daarnaast krijgt u een brief met de bevestiging dat uw rijbewijs ongeldig is.
  5. Vraag een nieuw rijbewijs aan bij uw gemeente.

  Rijbewijs teruggevonden

  Wij kunnen een melding van verlies, diefstal of misbruik niet terugdraaien. Vindt u uw rijbewijs terug en heeft u de melding al gedaan? Vraag ook dan een nieuw rijbewijs aan bij de gemeente en lever het teruggevonden rijbewijs in.

  Aanvraag lukt niet

  Heeft u geen DigiD en/of lukt de aanvraag niet online? Vul dan bij de gemeente een verklaring van vermissing in. Woont u in het buitenland? Kijk dan voor meer informatie bij 'Zo vraagt u een rijbewijs aan als u in het buitenland woont'.

   

 • (Link)

  Zo vraagt u een rijbewijs aan als u in Nederland woont

  1. Meld uw rijbewijs als vermist of gestolen. Meer informatie vindt u bij  melden verlies, diefstal of misbruik van het rijbewijs.
  2. Ga naar uw gemeente en vraag daar een nieuw rijbewijs aan.
  3. Neem een kleurenpasfoto en een geldig legitimatiebewijs mee.
 • (Link)

  Zo vraagt u een rijbewijs aan als u in het buitenland woont

  Ik woon binnen de EU

  Woont u in een land binnen de EU? Dan kunt u geen Nederlands rijbewijs aanvragen. Vraag in het land waar u woont een rijbewijs aan. U heeft hier waarschijnlijk een echtheidsverklaring voor nodig. Meld wel bij ons uw rijbewijs als vermist of gestolen om misbruik te voorkomen. Meer informatie vindt u bij Melden verlies, diefstal of misbruik Nederlands rijbewijs.

  Ik woon buiten de EU

  Zo vraagt u een nieuw rijbewijs aan als u in een land woont buiten de EU.

  1. Vraag via het contactformulier een aanvraagformulier bij ons aan.
  2. Wij sturen het formulier zo snel mogelijk naar uw Nederlandse correspondentieadres.
  3. Meld uw rijbewijs online aan als vermist of gestolen. Kijk voor meer informatie bij Melden verlies, diefstal of misbruik van het Nederlandse rijbewijs. Lukt dit niet? Vul dan een Verklaring van Vermissing in.
  4. Stuur het ingevulde formulier samen met alle documenten naar RDW, Unit Rijbewijzen, Postbus 9000, 9640 RA Veendam. In de handleiding voor de aanvraag van een rijbewijs leest u welke documenten u nog meer mee moet sturen.
  5. Betaal de kosten. Dit kan ook via automatische incasso. Meer informatie vindt u bij Kosten.
  6. Wij nemen uw aanvraag in behandeling en beoordelen deze binnen 10 werkdagen. Aanvraag akkoord? Dan sturen wij het rijbewijs naar het door u opgegeven correspondentieadres in Nederland. Kunnen wij het rijbewijs niet afgeven, dan krijgt u een brief van ons.

  Verklaring van Vermissing

  Lukt het niet om de vermissing, diefstal of misbruik van uw Nederlands rijbewijs online te melden? Vul dan een verklaring van vermissing in en stuur deze naar: RDW, Unit Rijbewijzen, Postbus 9000, 9640 HA Veendam. U mag de verklaring ook mailen via het contactformulier op onze website.

  Na ontvangst blokkeren wij uw rijbewijs om misbruik te voorkomen en registreren het rijbewijs als ongeldig in het Centraal Rijbewijzenregister.

 • (Link)

  Kosten

  Aanvraag bij de gemeente

  U betaalt de kosten voor een nieuw rijbewijs bij de gemeente. Uw gemeente kan u hierover meer informatie geven.

  Aanvraag bij de RDW 

  Omschrijving Kosten
  Aanvraag rijbewijs van Nederlanders die in het buitenland wonen €30,00

  Woont u in het buitenland (land buiten EU) dan betaalt u de kosten voor een nieuw rijbewijs aan ons. Dit kan via automatische incasso of maak het bedrag over op rekeningnummer 47 72 56 600 - IBAN NL25ABNA0477256600 ten name van de RDW. Bij de betaling vermeldt u:

  • uw rijbewijsnummer
  • uw persoonsgegevens.

  Maakt u vanuit het buitenland de kosten over? Doe dit dan onder vermelding van de BIC-code ABNANL2A en de International Banking Code NL25ABNA0477256600.   

 • (Link)

  Buitenlands rijbewijs kwijt

  Rijbewijs uit ander EU-land

  Bent u uw rijbewijs kwijt dat is afgegeven in een EU  of EVA  land, Aruba of de voormalige Nederlandse Antillen? Dan doet u het volgende:  

  1. Ga naar de gemeente waar u staat ingeschreven met een proces-verbaal van de politie of vraag bij uw gemeente naar een verklaring van vermissing.
  2. Neem een kleurenpasfoto, geldig legitimatiebewijs en een verklaring van echtheid mee. De verklaring van echtheid vraagt u aan bij de buitenlandse instantie die het rijbewijs heeft afgegeven.
  3. De gemeente stuurt de aanvraag door naar ons. Wij beoordelen uw aanvraag. Aanvraag akkoord? Dan krijgt u een brief dat u het rijbewijs kunt ophalen bij uw gemeente.

  Rijbewijs uit land buiten EU

  Bent u uw rijbewijs kwijt dat is afgegeven in een ander land dan een EU of EVA  land, Aruba of voormalige Nederlandse Antillen? Dan moet u een nieuw rijbewijs aanvragen in het land waar het laatste rijbewijs is afgegeven. Lukt dit niet? Dan moet u opnieuw examen doen in Nederland .