Registreren mobiele machine

Wilt u een kenteken voor uw mobiele machine? Voor u het voertuig kunt registreren, moet u het laten keuren op 1 van onze keuringsstations. Of op uw bedrijfslocatie (keuren aan huis). Hiervoor maakt u online een keuringsafspraak.

 • Uitgebreide keuring

  Wij moeten uw voertuig eerst uitgebreid keuren voordat u het kunt registreren. Wilt u weten waar het voertuig aan moet voldoen om goedgekeurd te worden? Check de technische eisen voor uw voertuig.

  Eerder geregistreerd in het buitenland

  Is het voertuig eerder geregistreerd in het buitenland? Neem dan het volledige buitenlandse kentekenbewijs mee. Als u andere documenten over het voertuig heeft, neem deze dan ook mee.

  Leesbaar chassisnummer

  Het voertuigidentificatienummer (VIN) moet leesbaar zijn. Het VIN is hetzelfde als het chassisnummer. Wij controleren dit nummer. Is er geen VIN aanwezig of is dit onleesbaar? Dan is een identiteitsonderzoek nodig. Hier rekenen wij extra kosten voor. 

  Rijden naar het keuringsstation

  Heeft u een keuringsafspraak bij een keuringsstation? Dan mag u met uw voertuig alleen  naar het keuringsstation rijden als het voertuig nog een geldig kenteken heeft, of als u een handelaarskenteken heeft. Anders moet u een eendagskenteken aanvragen of uw voertuig op een trailer of een autoambulance vervoeren.  

  Zelfstandig naar binnen rijden of rollen 

  U moet het voertuig altijd zelfstandig naar binnen kunnen rijden of rollen. Dit mag niet op een aanhangwagen.

 • Komt het voertuig niet op de openbare weg? Dan hoeft u het niet te registreren.

  Komt het voertuig op de openbare weg?

  Alle motorvoertuigen met een maximale constructiesnelheid van 6 km/h of meer zijn registratieplichtig.

  Keuzehulp

  Twijfelt u of u een voertuig moet registreren of niet? Gebruik dan onze keuzehulp registratieplicht.

  1. Zorg dat u alle voertuiggegevens bij de hand heeft.
  2. Download eerst hieronder het formulier 'Individuele aanvraag' voor mobiele machine. Dit formulier moet u printen en invullen. U moet het formulier bij de keuring aan onze keurmeester geven.  
  3. Via de knop ‘Keuringsafspraak aanvragen’ onderaan deze pagina komt u op de webpagina voor het aanvragen van een afspraak.
  4. Vul de gegevens in en upload de bijlagen.
  5. Nadat u op 'Verzenden' hebt geklikt nemen wij contact met u op voor het maken van een afspraak. Dit doen we binnen 3 werkdagen.
  6. De keuring gebeurt bij 1 van onze keuringsstations of aan huis (bij uw bedrijf). Wij bespreken de mogelijkheden met u als wij contact opnemen voor het maken van een afspraak.
  7. Neem mee naar de keuring: 
  8. Na goedkeuring en registratie sturen wij u binnen 5 werkdagen het nieuwe kentekenbewijs. Een werkdag later versturen een brief met een volledige tenaamstellingscode.
  9. Bent u een erkend bedrijf en schrijft u het voertuig in zonder tenaamstelling? Dan krijgt u van ons een bevestiging van inschrijving (BIN). 
  10. Vanaf het moment dat het voertuig op uw naam staat, bent u verantwoordelijk voor de voertuigverplichtingen.

  Formulier individuele aanvraag

  Individuele aanvraag U – Mobiele machine (pdf, 252kb)

 • U kunt uw voertuig niet laten registreren als MMBS. Dit kan sinds 1 januari 2021 niet meer.

  Heeft u nog een MMBS? En wilt u ermee op de openbare weg rijden? Dan moet u het voertuig laten keuren en als een ander voertuig laten registreren. 

  Wijzigingen

  Heeft uw motorrijtuig met beperkte snelheid (MMBS) een geldig kenteken en heeft u uw MMBS gewijzigd? Dan kunt u uw MMBS laten keuren. 

  Tijdens de keuring controleren wij of uw voertuig voldoet aan de wettelijke beschrijving (definitie) van een MMBS. Ook controleren wij de gewijzigde onderdelen en controleren wij of deze aan de technische eisen voor deze onderdelen voldoen. Deze eisen noemen we de permanente eisen. U kunt de beschrijving en eisen zelf nalezen in:

  Let op: De definitie van de MMBS en eisen zijn ingewikkeld.    

  Verbod voor rijden op de weg

  Heeft u een verbod tot rijden op de weg en wilt daarom uw voertuig laten keuren? Dan controleren wij of het voertuig nog overeenkomt met de wettelijke beschrijving (definitie) definitie en de permanente eisen. (Een verbod voor rijden op de weg noemden wij eerder een WOK).

  U kunt de beschrijving en eisen zelf nalezen in:

  Let op: De definitie van de MMBS en eisen zijn ingewikkeld.    

 • Voertuig zonder Europese of nationale Nederlandse goedkeuring
  Omschrijving Kosten
  Identificatie voertuig zwaar €109,00
  Beoordeling goedkeuring 10-14 aspecten voertuig LRV €99,00
  Inschrijven voertuig in kentekenregister €47,65
  Tenaamstellen via RDW €12,50
  Voorrijkosten keuren aan huis (binnen straal van 225 km vanuit Zoetermeer) €132,00
  Overige kosten
  Omschrijving Kosten
  Controlekeuring €37,50
  Identiteitsonderzoek bij onleesbare/onvindbare VIN €53,00
  (her) inslag VIN €53,00
  Herinschrijving voertuig zwaar €165,00
 • Als u een MMBS of mobiele machine op uw naam heeft staan, dan hoort daar een aantal verplichtingen bij waaraan u moet voldoen.

  Verzekeringsplicht

  Een MMBS of mobiele machine moet vanaf het moment dat deze op uw naam staat WA verzekerd zijn (volgens de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM)). Ook als u er niet mee rijdt.

  De verzekering kunt u afsluiten bij een verzekeringsmaatschappij. Dit moet wel een verzekeringsmaatschappij zijn die in het verzekeringsregister van de RDW kan registreren. Dit betekent meestal dat het een Nederlandse maatschappij moet zijn. De verzekeringsmaatschappij vraagt u bij het afsluiten van de verzekering om uw kenteken en om de zogenoemde meldcode. Deze code bestaat uit de laatste 4 cijfers van het voertuigidentificatienummer (VIN). Uw verzekeraar geeft aan ons door dat het voertuig is verzekerd voor wettelijke aansprakelijkheid (WA).

  Kentekenplaatplicht

  In deze situaties moet uw MMBS een kentekenplaat hebben:

  • U rijdt sneller dan 25 km/h.
  • Het voertuig is in gebruik genomen na 31-12-2020.
  • Het voertuig heeft een ontheffingsplicht.

  De kentekenplaat moet achterop het voertuig vastgemaakt zijn. Vanaf 1 januari 2025 moeten alle voertuigen met registratieplicht een kenteken hebben. Ook als u niet sneller rijdt dan 25 km/h.

  Verlichting van de kentekenplaat

  Voor een MMBS is verlichting van de kentekenplaat niet verplicht. 
  Mobiele machines met een registratieplicht (na 31-12-2020 in gebruik genomen) moeten kentekenplaatverlichting hebben.

  Rijden in het buitenland

  In sommige landen of in delen van Duitsland zijn 2 kentekenplaten verplicht (bijvoorbeeld in Niedersachsen). U kunt dan het beste een witte kentekenplaat aan de voorkant plaatsen. Gaat u met een getrokken voertuig zonder eigen kentekenplaat de grens over? Plaats dan een witte kentekenplaat met hetzelfde kenteken als het trekkend voertuig.

  Stopzetten voertuigverplichtingen

  Rijdt u (nog) niet met het voertuig? Dan kunt u de verplichtingen tijdelijk stopzetten. Dit doet u door het te schorsen.

  Boetes na controle van gegevens

  Wij controleren het verzekeringsregister dagelijks. Zo kunnen we direct zien of een voertuig is verzekerd. Elk voertuig wordt minstens 1 keer per jaar gecontroleerd (100 procent controle). Wij voeren deze opsporingstaak uit in opdracht van het Ministerie van Veiligheid en Justitie. Voldoet u niet aan uw voertuigverplichtingen? Dan ontvangt u van het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) in Leeuwarden een boete. De hoogte van het bedrag van de boete kunt u hier vinden.

 • Voertuigen op de openbare weg moeten voldoen aan technische eisen. De datum eerste toelating (DET) van het voertuig bepaalt welke eisen. Snel weten welke? Beantwoord de vragen en check de eisen voor uw voertuig.