Verbod voor rijden over de weg mobiele machine

Heeft u een aanrijding met schade gehad of zijn er technische gebreken aan uw voertuig vastgesteld? Of is bepaald dat uw voertuig te veel geluid maakt? Dan kunnen wij, de politie of de verzekeringsmaatschappij een melding in het kentekenregister laten zetten dat uw voertuig niet meer op de openbare weg mag rijden. Dat kan ook als het voertuig anders is dan op de gegevens van het kentekenbewijs staat.

Voertuigverplichtingen lopen door bij verbod

Als de wij een verbod registreren voor het rijden over de openbare weg, ontvangt u hierover een brief van ons. U mag dan niet meer met het voertuig over de openbare weg rijden. De voertuigverplichtingen lopen wel gewoon door.

Is het verbod om technische redenen ingesteld? Dan moet u het voertuig eerst herstellen en daarna laten keuren. Het voertuig moet technisch helemaal in orde zijn voordat wij het goedkeuren. Daarom controleren wij alle eisen waaraan het moet voldoen. U kunt deze (ingewikkelde) eisen zelf nalezen in Hoofdstuk 5 van de Regeling voertuigen.

Gaat het om een afwijking tussen de voertuiggegevens en de gegevens op het kentekenbewijs? Dan moet u de wijziging laten keuren.

Weer met het voertuig rijden

Als u weer met het voertuig wilt rijden moet het eerst laten keuren. Hiervoor moet een keuringsafspraak aanvragen. Dat doet u op deze manier. 

  1. Zorg dat u alle voertuiggegevens bij de hand heeft.
  2. Ga naar het formulier voor het aanvragen van een keuringsafspraak.
  3. Vul het formulier zo volledig mogelijk in. 
  4. Als wij het formulier hebben ontvangen nemen wij contact met u op voor het maken van een afspraak. Dit doen we binnen 3 werkdagen.
  5. Heeft u een keuringsafspraak bij een keuringsstation? Dan mag u met uw voertuig naar het keuringsstation rijden. Uw voertuig moet dan natuurlijk wel in zo’n staat zijn dat u er veilig mee kunt rijden. Het voertuig moet ook aan de voertuigverplichtingen voldoen en u moet kunnen bewijzen dat u onderweg bent naar een keuringsstation.

Na de keuring

  • Na goedkeuring sturen wij u binnen 5 werkdagen een brief met een bevestiging.
  • Het kentekenbewijs en de tenaamstellingscode die u al heeft, blijven geldig. Zijn er gegevens op het kentekenbewijs veranderd? Dan ontvangt u een nieuw kentekenbewijs in plaats van een bevestigingsbrief.
  • Wij verwijderen de melding, 'verbod voor het rijden over de weg' in het kentekenregister. U ontvangt hierover binnen 5 werkdagen een brief. Als u de brief heeft ontvangen, mag u weer rijden met het voertuig.

U ontvangt geen tenaamstellingscode als uw voertuig eigendom is van een lease- of financieringsmaatschappij. In het kentekenregister is dan bij het kenteken een zogenoemd verstrekkingsvoorbehoud geplaatst. Dit betekent dat de lease- of financieringsmaatschappij altijd de tenaamstellingscode ontvangt.

Kosten

De kosten betaalt u contant, met pin of op rekening bij de keuring.

Omschrijving Kosten
Herinschrijving voertuig zwaar €165,00
Voorrijkosten keuren aan huis (binnen straal van 225 km vanuit Zoetermeer) €132,00

Heeft deze informatie u geholpen?