Voertuig­identificatie­nummer (land)bouw­voertuig met Nederlands kenteken

Heeft uw voertuig met Nederlands kenteken geen voertuigidentificatienummer (VIN of chassisnummer)? Of is het onleesbaar of onvindbaar? Maak dan een afspraak voor een identiteitsonderzoek of inslag VIN.

 • Het voertuigidentificatienummer (VIN)  is het chassisnummer. Dit nummer geeft het voertuig een unieke identiteit en wordt ook wel ‘de vingerafdruk’ van het voertuig genoemd. Zonder dit nummer kunnen wij géén kentekenbewijs voor uw voertuig afgeven

  Het VIN (chassisnummer) kan op 2 plekken staan:

  1. Op de constructieplaat
   Op de constructieplaat, ook wel het 'typeplaatje', kunt u meestal het VIN vinden. U kunt de constructieplaat herkennen aan het soort gegevens dat daar vaak op staat. Bijvoorbeeld: maximale massa’s in kg, fabrikantnaam, type en motornummer.

   Het VIN op deze constructieplaat kan ook andere namen hebben, zoals productienummer, Schepplernummer, Fahrzeugnummer of serienummer. 
  2. Ingeslagen in het voertuig
   Het VIN hoort ook door de fabrikant te zijn ingeslagen in een vast voertuigdeel. In de meeste gevallen is dit rechtsvoor (niet te verwarren met het motor- of versnellingsbaknummer.) Bij sommige merken staan in de buurt van het ingeslagen VIN in het voertuig nog andere tekens. Deze tekens horen niet bij het VIN.

  Onvindbaar VIN

  Kunt u het VIN of de constructieplaat niet vinden? Neem dan eerst contact op met het landbouwmechanisatiebedrijf of de fabrikant. Zij kunnen u vaak vertellen waar u de constructieplaat kunt vinden. Soms kunt u de plek ook vinden in het instructieboekje van uw voertuig of op websites over dit onderwerp.

  Gids voor vinden van VIN bij bepaalde bouwvoertuigen en trekkers

  Voor hulp bij het vinden van het VIN bij bepaalde bouwvoertuigen, –materieel en trekkers kunt u ook deze gids gebruiken: Identificatiegids Werkmaterieel 2021 (pdf, 3mb) (vanaf pagina 15).

  De gids is een uitgave van BMWT, de vereniging van fabrikanten van en handelaren in bouwmachines, magazijninrichtingen, wegenbouwmachines en transportmiddelen, in samenwerking met het Verzekeringsbureau Voertuigencriminaliteit (VbV).

 • Heeft uw voertuig al een kentekenbewijs en is er een probleem met het VIN (chassisnummer)? Bijvoorbeeld omdat dit nummer ontbreekt of onleesbaar is (geworden)? Dan kunt u een identiteitsonderzoek aanvragen.

  Als onze keurmeester de identiteit van het voertuig heeft bepaald, kan er alsnog een VIN worden ingeslagen of opnieuw worden ingeslagen (herinslag).

  Zo vraagt u een afspraak voor een identiteitsonderzoek aan

  Vraag een afspraak aan via de knop 'Identiteitsonderzoek aanvragen' en vul de gevraagde gegevens in.

  Het identiteitsonderzoek

  Tijdens het identiteitsonderzoek zal een keurmeester de identiteit van uw voertuig proberen te bepalen. Er kunnen 3 uitkomsten zijn van het identiteitsonderzoek:

  1. Het VIN wordt gevonden en is ook al ingeslagen in het voertuig. De identiteit is daarmee bepaald. 
  2. De identiteit van het voertuig is bepaald, maar er is geen VIN ingeslagen in het voertuig. De keurmeester zal het VIN dan alsnog inslaan. 
  3. Het VIN wordt niet gevonden en de identiteit van het voertuig is niet te bepalen door de keurmeester. Dan kunnen we helaas geen VIN inslaan. 

  De kosten voor het identiteitsonderzoek, het inslaan van het VIN en het registreren van uw voertuig vindt u onder 'Kosten' op deze pagina.

  Levertijd

  Als het voertuig een VIN heeft, sturen wij u binnen 5 werkdagen een brief met een bevestiging van de aanpassing. U ontvangt geen nieuw kentekenbewijs. Het huidige kentekenbewijs blijft geldig.

 • U betaalt in elk geval de kosten voor het identiteitsonderzoek. Vindt het onderzoek aan huis plaats? Dan betaalt u voorrijkosten. Deze zijn € 114,00. 

  Als de keurmeester een VIN heeft moeten inslaan of opnieuw heeft moeten inslaan, dan betaalt u kosten voor de inslag.

  Als uw voertuig een VIN heeft (gekregen), kunnen wij het registreren. U betaalt dan ook de kosten voor het registreren.

  Dit zijn de kosten per onderdeel:

  Omschrijving Kosten
  Identiteitsonderzoek bij onleesbare/onvindbare VIN €47,00
  (Her) inslag VIN €47,00
 • Heeft uw voertuig geen Nederlands kenteken en geen voertuigidentificatienummer (VIN of chassisnummer)? Of is het onleesbaar of onvindbaar? Ga dan naar (Land)bouwvoertuig registreren vanaf 01-01-2022. Op het aanvraagformulier beantwoord u dan de vraag of het voertuigidentificatienummer (opnieuw) ingeslagen moet worden met 'ja'.  

Heeft deze informatie u geholpen?

niet goed erg goed