Kenteken mobiele machine of MMBS overschrijven

Als u een mobiele machine of MMBS heeft gekocht, dan moet u met hulp van de verkoper het kenteken op uw naam laten zetten. Dat heet overschrijven. 

 • Voorwaarden voor overschrijven

  • U bent minimaal 18 jaar oud (16 jaar als u een brommer wilt overschrijven).
  • U woont in Nederland en bent bij de gemeente ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP).
  • U moet het kenteken zelf op uw naam laten overschrijven.
  • Het kentekenbewijs is compleet. 
   Check dit van te voren bij de verkoper van het voertuig. Als hij namelijk (een deel van) het kentekenbewijs en/of de tenaamstellingscode kwijt is, dan moet hij eerst een nieuw kentekenbewijs of een nieuwe tenaamstellingscode bij ons aanvragen. Eerder kan hij het voertuig niet aan u verkopen. Bij een voertuig met een papieren kentekenbewijs mag het Voertuigbewijs deel I ontbreken. 

  Voertuig op naam van uw bedrijf zetten

  Als u het voertuig op naam van een rechtspersoon wilt zetten, lees dan Kenteken overschrijven op naam van bedrijf. Heeft u een eenmanszaak of maatschap? Dan kunt u het kenteken alleen op naam van uw persoon overschrijven. Dat staat op deze pagina beschreven. 

  Kentekenbewijs en tenaamstellingscode controleren

  Check gratis of de kentekencard van de verkoper inderdaad het laatst afgegeven kentekenbewijs bij het voertuig is en of de kentekencard en de tenaamstellingscode bij elkaar horen. Ga hiervoor naar Kentekencard controleren

  De weg op zonder kentekencard

  U mag direct na overschrijving de weg op, ook al heeft u het kentekenbewijs nog niet. Pas na 14 dagen moet u het kentekenbewijs tonen bij controle. Let op: in het buitenland moet u wel altijd het kentekenbewijs laten zien.
 • Kopen van een particulier of rechtspersoon

   
  1. U gaat naar een kentekenloket, RDW-balie of -keuringsstation. Bij sommige kentekenloketten kunt u ook op zondag en 's avonds overschrijven.
  2. Neem mee:
   • Kentekencard en de tenaamstellingscode of 
   • Originele Tenaamstellingsbewijs (Deel IB) en Overschrijvingsbewijs
   • Geldig legitimatiebewijs. Een rijbewijs is niet verplicht. Lees hier welke legitimatiemiddelen mogelijk zijn
  3. U krijgt 2 documenten bij het loket:
   • Tenaamstellingsverslag met daarop de 1e 4 cijfers van de tenaamstellingscode. Deze heeft u nodig als u het voertuig weer verkoopt.
   • Vrijwaringsbewijs. Dit is het bewijs dat het voertuig niet meer op naam van de verkoper staat. U geeft dit aan de verkoper. 
  4. Nu staat het voertuig op uw naam en moet u voldoen aan de verplichtingen die daarbij horen.  
  5. U ontvangt het kentekenbewijs en het 2e deel tenaamstellingscode per post:
  Overgeschreven op Kentekenbewijs en 2e deel tenaamstellingscode in huis
  Maandag tot en met vrijdag voor 16.00 uur Binnen 2 werkdagen
  Maandag tot en met donderdag na 16.00 uur Binnen 3 werkdagen
  Vrijdag na 16.00 uur en in het weekend Dinsdag

  Leasevoertuig? De tenaamstellingscode sturen wij naar de leasemaatschappij. De kentekencard ontvangt u van ons óf van de leasemaatschappij.

  Kopen bij een RDW erkend bedrijf

  Koopt u een voertuig bij een door de RDW erkend voertuigbedrijf? Dan regelt dat bedrijf meestal de overschrijving. U hoeft alleen een geldig legitimatiebewijs mee te nemen. Zoek een bedrijf via de RDW-locatiewijzer.

 • Voorwaarden

  • U heeft de kentekencard en tenaamstellingscode van het voertuig dat u wilt overschrijven. Met een papieren kentekenbewijs is online overschrijven niet mogelijk. 
  • U heeft een geldig Nederlands paspoort, Nederlands rijbewijs of Nederlandse identiteitskaart met een chip. Alle paspoorten en identiteitskaarten bevatten een chip. Rijbewijzen uitgegeven na 14 november 2014 bevatten een chip.
  • Uw mobiele telefoon moet een Android smartphone zijn, versie 7.0 of hoger, óf een iPhone model 7 of hoger en iOS versie 13.2. Deze telefoons hebben een zogenoemde NFC-chiplezer. De chiplezer is nodig om een identiteitscheck te kunnen uitvoeren. Zorg bij gebruik dat de lezer is ingeschakeld op uw telefoon. 

  Voldoet u niet aan deze voorwaarden? Online overschrijven is niet mogelijk. Ga naar een loket. 

  Zo werkt online overschrijven

  1. Eerst doet u als koper een eenmalige identiteitscheck van uw paspoort, rijbewijs of identiteitskaart met de app van DigiD. Dit doet u met een mobiele telefoon. Geen DigiD app? Download deze dan eerst. Gebruikt u de mobiele telefoon van iemand anders? Dan is het van belang dat u de app gebruikt met uw DigiD-gegevens!
  2. Na de eenmalige identiteitscheck, kunt u het voertuig overschrijven. U doet dat via Voertuig overschrijven. U betaalt met iDEAL.
  3. U ontvangt een aantal e-mails na afronding van de online overschrijving:
   • Tweede mail: voertuig is nu pas echt overgeschreven. Dan bent u verantwoordelijk voor de voertuigverplichtingen.
   • Derde e-mail: link naar het vrijwaringsbewijs en het tenaamstellingsverslag met daarop het 1e deel van de tenaamstellingscode. Het tenaamstellingsverslag is voor uzelf. Het vrijwaringsbewijs downloadt u of print u uit en geeft u vervolgens aan de verkoper.
  4. Check met uw DigiD in Mijn RDW of het voertuig op uw naam staat.

  5. U ontvangt het kentekenbewijs en het 2e deel van de tenaamstellingscode per post.
  6. Overgeschreven op Kentekenbewijs en 2e deel tenaamstellingscode in huis
   Maandag tot en met vrijdag voor 16.00 uur Binnen 2 werkdagen
   Maandag tot en met donderdag na 16.00 uur Binnen 3 werkdagen
   Vrijdag na 16.00 uur en in het weekend Dinsdag

   Leasevoertuig? De tenaamstellingscode sturen wij naar de leasemaatschappij. De kentekencard ontvangt u van ons óf van de leasemaatschappij.

 • De kosten voor overschrijving zijn overal gelijk. Het maakt daarbij niet uit of u de overschrijving regelt bij ons of bij een kentekenloket. 
  Omschrijving Kosten
  Tenaamstellen via RDW €12,50
 • Als u een MMBS of mobiele machine op uw naam heeft staan, dan hoort daar een aantal verplichtingen bij waaraan u moet voldoen.

  Verzekeringsplicht

  Een MMBS of mobiele machine moet vanaf het moment dat deze op uw naam staat WA verzekerd zijn (volgens de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM)). Ook als u er niet mee rijdt.

  De verzekering kunt u afsluiten bij een verzekeringsmaatschappij. Dit moet wel een verzekeringsmaatschappij zijn die in het verzekeringsregister van de RDW kan registreren. Dit betekent meestal dat het een Nederlandse maatschappij moet zijn. De verzekeringsmaatschappij vraagt u bij het afsluiten van de verzekering om uw kenteken en om de zogenoemde meldcode. Deze code bestaat uit de laatste 4 cijfers van het voertuigidentificatienummer (VIN). Uw verzekeraar geeft aan ons door dat het voertuig is verzekerd voor wettelijke aansprakelijkheid (WA).

  Kentekenplaatplicht

  In deze situaties moet uw MMBS een kentekenplaat hebben:

  • U rijdt sneller dan 25 km/h.
  • Het voertuig is in gebruik genomen na 31-12-2020.
  • Het voertuig heeft een ontheffingsplicht.

  De kentekenplaat moet achterop het voertuig vastgemaakt zijn. Vanaf 1 januari 2025 moeten alle voertuigen met registratieplicht een kenteken hebben. Ook als u niet sneller rijdt dan 25 km/h.

  Verlichting van de kentekenplaat

  Voor een MMBS is verlichting van de kentekenplaat niet verplicht. 
  Mobiele machines met een registratieplicht (na 31-12-2020 in gebruik genomen) moeten kentekenplaatverlichting hebben.

  Rijden in het buitenland

  In sommige landen of in delen van Duitsland zijn 2 kentekenplaten verplicht (bijvoorbeeld in Niedersachsen). U kunt dan het beste een witte kentekenplaat aan de voorkant plaatsen. Gaat u met een getrokken voertuig zonder eigen kentekenplaat de grens over? Plaats dan een witte kentekenplaat met hetzelfde kenteken als het trekkend voertuig.

  Stopzetten voertuigverplichtingen

  Rijdt u (nog) niet met het voertuig? Dan kunt u de verplichtingen tijdelijk stopzetten. Dit doet u door het te schorsen.

  Boetes na controle van gegevens

  Wij controleren het verzekeringsregister dagelijks. Zo kunnen we direct zien of een voertuig is verzekerd. Elk voertuig wordt minstens 1 keer per jaar gecontroleerd (100 procent controle). Wij voeren deze opsporingstaak uit in opdracht van het Ministerie van Veiligheid en Justitie. Voldoet u niet aan uw voertuigverplichtingen? Dan ontvangt u van het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) in Leeuwarden een boete. De hoogte van het bedrag van de boete kunt u hier vinden.

 • Kunt u niet wachten tot wij het kentekenbewijs na de overschrijving naar u toe sturen? Bijvoorbeeld omdat u op het punt staat om naar het buitenland op vakantie te gaan? Doe dan een spoedaanvraag voor een kentekenbewijs.

  Wat u eerst moet weten 

  • Een spoedaanvraag is alleen mogelijk bij koop van een voertuig, niet als u het kentekenbewijs kwijt bent. 
  • Een spoedaanvraag is alleen mogelijk op de dag van de overschrijving, of op de eerstvolgende werkdag vóór 11:45. 
  • Voor een spoedaanvraag moet u extra betalen.

  Zo werkt het 

  1. Ga naar een RDW-keuringsstation of naar de RDW in Zoetermeer of Veendam. 
  2. U legitimeert zich met een rijbewijs, paspoort of identiteitskaart.
  3. U kiest of u het kentekenbewijs zelf ophaalt bij de RDW in Veendam, of thuis laat bezorgen per koerier.
  4. U betaalt extra kosten voor de spoedaanvraag. Deze betaalt u bij het indienen van de aanvraag. Dit kan contant of met pin.

  Kosten 

  Omschrijving Kosten
  Spoedverzending kentekencard €241,55
  Spoedtarief bij afhalen kentekencard in Veendam €61,50

  Dezelfde of volgende werkdag klaar

  Als u de aanvraag voor 11.45 uur doet, kunt u het kentekenbewijs dezelfde werkdag ophalen bij de RDW in Veendam. Of u laat het kentekenbewijs dezelfde werkdag thuisbezorgen.

  Als u de aanvraag na 11.45 uur doet, kunt u het kentekenbewijs de volgende werkdag ophalen bij de RDW in Veendam. Of u laat het kentekenbewijs de volgende werkdag thuisbezorgen.

Handige links

Heeft deze informatie u geholpen?