Soorten kentekenplaten
De Nederlandse kentekenplaat is er in verschillende soorten. Iedere plaat heeft een unieke code en echtheidskenmerken. Hier vindt u een overzicht van de verschillende soorten die er voor motoren zijn.
-
Voor motorfiets en voertuigen op drie wielen
De zogenoemde motorkentekenplaat is bestemd voor motorfietsen en voertuigen op drie wielen (geen bromfiets) en is voorzien van het EU-symbool met daarin het NL-teken.
Voorbeeld:
Afmeting:
210x143 mm
-
Amerikaanse kentekenplaat
De zogenoemde Amerikaanse kentekenplaat is uitsluitend bedoeld voor voertuigen waarbij kentekenplaten model 18.2 zijn toegestaan.
- Heeft u een papieren kentekenbewijs, dan staat er op het Voertuigbewijs (Deel IA) bij bijzonderheden ‘model 18.2 toegestaan’.
- Heeft u een kentekenbewijs op creditcardformaat (kentekencard), dan kunt u met de RDW-kentekencheck nakijken of deze kentekenplaten voor uw voertuig toegestaan zijn. U ziet dan bij ‘Bijzonderheden’ onder het kopje ‘Basis’: code 55: kentekenplaat model 18.2 toegestaan. Staat dit er niet bij, dan is het niet toegestaan.
Moet het voertuig 2 kentekenplaten voeren, dan moet het voertuig aan de voor- en achterzijde voorzien zijn van een Amerikaanse kentekenplaat.
Voorbeeld:
Afmeting: 310x110 mm
-
Donkerblauwe kentekenplaat voor historische voertuigen (oldtimers)
De donkerblauwe kentekenplaat is bestemd voor historische voertuigen (auto's, bedrijfsauto’s en motoren) met een 'datum eerste toelating' (datum waarop het voertuig in gebruik genomen is) van vóór 1 januari 1978 en waarvan het kenteken bestaat uit 2 groepen van 2 cijfers en 1 groep van 2 letters. Voor aanhangwagens boven 750 kg is het voldoende dat het voertuig vóór 1 januari 1978 is toegelaten. Bromfietsen komen niet in aanmerking voor een donkerblauwe kentekenplaat.
Voorbeeld:
Afmetingen onder andere:
445 x105 mm (langwerpig)
275 x195 mm(rechthoekig)
310x110 mm (Amerikaans model)
Voor motorfiets: 200x145 mm (maximaal 200 mm)
Voertuig met Amerikaanse kentekenplaat
Heeft u een voertuig met een donkerblauwe Amerikaanse kentekenplaat, dan moet het toegestaan zijn dat het voertuig deze kentekenplaat heeft.
-
Handelaarskentekenplaat
Handelaarskentekenplaten zijn kentekenplaten voor RDW erkende bedrijven in de voertuigbranche. De handelaarskentekenplaat is lichtgroen met zwarte letters en cijfers. Deze platen worden onder meer gebruikt om proefritten te maken.
Voorbeeld:
Afmeting voor motorfietsen:
210x143 mm
Afmeting voor voertuigen die Amerikaans model kentekenplaten mogen voeren: 310x110 mm
-
Uitvoerkenteken en doorvoerkenteken
Uitvoerkentekenplaat
De exportkentekenplaat is wit met zwarte cijfers en letters. U mag hiervoor het bestaande kenteken van het voertuig gebruiken. Deze kentekenplaten mag u zelf maken of laten maken bij een erkende kentekenplaatfabrikant. Het kenteken moet wel leesbaar blijven bij elk soort weer.
Het uitvoerkenteken is 14 dagen geldig, maar niet langer dan de APK geldig is. Zonder geldige APK mag u niet met het voertuig op de openbare weg rijden.
Transito- of doorvoerkentekenplaat
De transitokentekenplaat is voor voertuigen die wel verplicht zijn een kenteken te hebben, maar die geen Nederlands kenteken (gehad) hebben. Deze voertuigen mogen hiermee over de weg door alle landen –wereldwijd – rijden.
De kentekenplaat is wit met zwarte cijfers en letters. Het kenteken bestaat uit 1 cijfer gevolgd door 2 letters met daarachter een combinatie van 3 cijfers en/of letters. De transitokentekenplaat is geldig tot 14 dagen na afgifte van het kenteken.
Afmeting voor motorfietsen: 210x143 mm