• (Link)

  Amerikaanse kentekenplaat

  De zogenoemde Amerikaanse kentekenplaat is uitsluitend bedoeld voor voertuigen waarbij kentekenplaten model 18.2 zijn toegestaan.

  • Heeft u een papieren kentekenbewijs, dan staat er op het Voertuigbewijs (Deel IA) bij bijzonderheden ‘model 18.2 toegestaan’.
  • Heeft u een kentekenbewijs op creditcardformaat (kentekencard), dan kunt u met de deze link opent in een nieuw vensterRDW-kentekencheck nakijken of deze kentekenplaten voor uw voertuig toegestaan zijn. U ziet dan bij ‘Bijzonderheden’ onder het kopje ‘Basis’: code 55: kentekenplaat model 18.2 toegestaan. Staat dit er niet bij, dan is het niet toegestaan.

  Moet het voertuig 2 kentekenplaten voeren, dan moet het voertuig aan de voor- en achterzijde voorzien zijn van een Amerikaanse kentekenplaat.

  Voorbeeld:

  Amerikaanse kentekenplaat

  Afmeting: 310x110 mm

 • (Link)

  Donkerblauwe kentekenplaat voor historische voertuigen (oldtimers)

  De donkerblauwe kentekenplaat is bestemd voor historische voertuigen (auto's, bedrijfsauto’s en motoren) met een 'datum eerste toelating' (datum waarop het voertuig in gebruik genomen is) van vóór 1 januari 1978 en waarvan het kenteken bestaat uit 2 groepen van 2 cijfers en 1 groep van 2 letters. Voor aanhangwagens boven 750 kg is het voldoende dat het voertuig vóór 1 januari 1978 is toegelaten. Bromfietsen komen niet in aanmerking voor een donkerblauwe kentekenplaat.

  Voorbeeld:

  kentekenplaat oldtimers

  Afmetingen onder andere:

  445 x105 mm (langwerpig)

  275 x195 mm(rechthoekig)

  310x110 mm (Amerikaans model)

  Voor motorfiets: 200x145 mm (maximaal 200 mm)

  Voertuig met Amerikaanse kentekenplaat

  Heeft u een voertuig met een donkerblauwe Amerikaanse kentekenplaat, dan moet het toegestaan zijn dat het voertuig deze kentekenplaat heeft.

 • (Link)

  Handelaarskentekenplaat

  Handelaarskentekenplaten zijn kentekenplaten voor RDW erkende bedrijven in de voertuigbranche. De handelaarskentekenplaat is lichtgroen met zwarte letters en cijfers. Deze platen worden onder meer gebruikt om proefritten te maken.

  Voorbeeld:

  handelaarskentekenplaat

  Afmeting voor motorfietsen:

  210x143 mm

  Afmeting voor voertuigen die Amerikaans model kentekenplaten mogen voeren: 310x110 mm

 • (Link)

  Uitvoerkenteken en doorvoerkenteken

  Uitvoerkentekenplaat

  De exportkentekenplaat is wit met zwarte cijfers en letters. U mag hiervoor het bestaande kenteken van het voertuig gebruiken. Deze kentekenplaten mag u zelf maken of laten maken bij een erkende kentekenplaatfabrikant. Het kenteken moet wel leesbaar blijven bij elk soort weer.

  Het uitvoerkenteken is 14 dagen geldig, maar niet langer dan de APK geldig is. Zonder geldige APK mag u niet met het voertuig op de openbare weg rijden.

  Transito- of doorvoerkentekenplaat

  De transitokentekenplaat is voor voertuigen die wel verplicht zijn een kenteken te hebben, maar die geen Nederlands kenteken (gehad) hebben.  Deze voertuigen mogen hiermee over de weg door alle landen –wereldwijd – rijden.

  De kentekenplaat is wit met zwarte cijfers en letters. Het kenteken bestaat uit 1 cijfer gevolgd door 2 letters met daarachter een combinatie van 3 cijfers en/of letters. De transitokentekenplaat is geldig tot 14 dagen na afgifte van het kenteken.

  Afmeting voor motorfietsen: 210x143 mm