Soorten kentekenplaten

De Nederlandse kentekenplaat is er in verschillende soorten. Iedere plaat heeft een unieke code en echtheidskenmerken. Hier vindt u een overzicht van de verschillende soorten die er voor motoren zijn. 

 • De zogenoemde motorkentekenplaat is bestemd voor motorfietsen en voertuigen op drie wielen (geen bromfiets) en is voorzien van het EU-symbool met daarin het NL-teken.

  Voorbeeld:

  Motor kentekenplaat

  Afmeting:
  210x143 mm

 • De donkerblauwe kentekenplaat is bestemd voor historische voertuigen (auto's, bedrijfsauto’s en motoren) met een 'datum eerste toelating' (datum waarop het voertuig in gebruik genomen is) van vóór 1 januari 1978 en waarvan het kenteken bestaat uit 2 groepen van 2 cijfers en 1 groep van 2 letters. Voor aanhangwagens boven 750 kg is het voldoende dat het voertuig vóór 1 januari 1978 is toegelaten. Bromfietsen komen niet in aanmerking voor een donkerblauwe kentekenplaat.

  Voorbeeld:

  kentekenplaat oldtimers

  Afmetingen onder andere:

  445 x105 mm (langwerpig)

  275 x195 mm(rechthoekig)

  Voor motorfiets: 200x145 mm (maximaal 200 mm)

  Afmetingen voor voertuigen die Amerikaans model kentekenplaten mogen voeren. 310 X 110 mm

 • Handelaarskentekenplaten zijn kentekenplaten voor RDW erkende bedrijven in de voertuigbranche. De handelaarskentekenplaat is lichtgroen met zwarte letters en cijfers. Deze platen worden onder meer gebruikt om proefritten te maken.

  Voorbeeld:

  handelaarskentekenplaat

  Afmeting voor motorfietsen:
  210 x 143 mm

 • Uitvoerkentekenplaat

  De exportkentekenplaat is wit met zwarte cijfers en letters. U mag hiervoor het bestaande kenteken van het voertuig gebruiken. Deze kentekenplaten mag u zelf maken of laten maken bij een erkende kentekenplaatfabrikant. Het kenteken moet wel leesbaar blijven bij elk soort weer.

  Het uitvoerkenteken is 14 dagen geldig, maar niet langer dan de APK geldig is. Zonder geldige APK mag u niet met het voertuig op de openbare weg rijden.

  Transito- of doorvoerkentekenplaat

  De transitokentekenplaat is voor voertuigen die wel verplicht zijn een kenteken te hebben, maar die geen Nederlands kenteken (gehad) hebben.  Deze voertuigen mogen hiermee over de weg door alle landen –wereldwijd – rijden.

  De kentekenplaat is wit met zwarte cijfers en letters. De transitokentekenplaat is geldig tot 14 dagen na afgifte van het kenteken.

  Transitokentekenplaat

  Afmeting voor motorfietsen: 210x143 mm

Heeft deze informatie u geholpen?

niet goed erg goed