Hier vindt u informatie over het verlengen van uw rijbewijs, wat u moet doen als u uw rijbewijs kwijt bent, of hoe u een buitenlands rijbewijs kunt omwisselen. Meer informatie over het halen en behouden van het rijbewijs vindt u op deze link opent in een nieuw vensterwww.rijbewijs.nl

Rijbewijs

U mag vanaf 18 jaar rijden op een lichte motor met een rijbewijs met categorie A1. Vanaf 20 jaar mag u op een zwaardere motor rijden (tot 35 kW) met een rijbewijs met categorie A2. Om op een motor te rijden zonder beperkingen heeft u categorie A nodig. Deze categorie kunt u halen vanaf 21 jaar. U krijgt dan wel tot uw 24e een code 80 op uw rijbewijs.

Nieuw rijbewijsmodel

Sinds 14 november 2014 geeft de RDW een rijbewijs uit met een chip. Het rijbewijs wordt sinds 2006 afgegeven op creditcardformaat.

Geldigheid rijbewijs

Het rijbewijs is maximaal 10 jaar geldig vanaf de afgiftedatum van het rijbewijs. Voor personen van 70 jaar of ouder, en personen met een rijbewijs C of D, is het rijbewijs 5 jaar geldig. Vanwege medische redenen, of voor personen tussen 65 en 70 jaar, kan een rijbewijs korter dan 10 jaar geldig zijn.

Afgiftedatum

De afgiftedatum van het rijbewijs is de datum waarop u het rijbewijs aanvraagt bij de gemeente. Stel uw rijbewijs verloopt op 1 april en u vraagt het rijbewijs aan op 15 maart, dan is 15 maart de afgiftedatum op het nieuwe rijbewijs.

Verloopdatum

De verloopdatum van het rijbewijs is een geldig tot datum. Verloopt uw rijbewijs op 1 april? Dan is het rijbewijs geldig tot en met 31 maart.

Op de voorkant bij punt 4b staat de langstlopende geldigheidsduur. Het rijbewijs is tot de datum op de voorkant (bij punt 4b) te gebruiken als identiteitsdocument.

Op de achterkant van het rijbewijs staat de geldig tot datum per categorie. Is de geldigheid van (één van) de categorieën verlopen? Dan is het rijbewijs ongeldig om een voertuig van deze verlopen categorie te besturen. Van de geldige categorieën kunt u nog wel gebruikmaken.