Buitenlands rijbewijs omwisselen

Heeft u een buitenlands rijbewijs en woont u in Nederland? Dan mag u eerst nog tijdelijk in Nederland rijden met het buitenlands rijbewijs. Daarna moet u het rijbewijs omwisselen via uw gemeente. Lees hier of en hoe u het rijbewijs kunt omwisselen.
 • U kunt het buitenlandse rijbewijs alleen omwisselen in de volgende gevallen:

  • U staat ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP). 
  • U heeft een geldig identiteits- of verblijfsdocument.
  • Uw rijbewijs is afkomstig uit de Europese Unie (EU), een land van de Europese Vrijhandels Associatie (EVA) of uit een land waarmee Nederland een overeenstemming heeft gesloten. Een overzicht van deze landen vindt u bij Landen geschikt voor omwisseling.
   Heeft u een rijbewijs uit een land waarmee wij geen overeenkomst hebben, maar heeft u in het verleden een Nederlands rijbewijs gehad dat geldig was na 30 juni 1985? Dan is het wel mogelijk om uw rijbewijs om te wisselen. U krijgt dan dezelfde categorieën terug die u op uw Nederlandse rijbewijs had.
  • Bent u voor uw werk (kennismigrant) in Nederland? Dan komt u mogelijk ook in aanmerking voor omwisseling. Kijk hiervoor bij Voor uw werk in Nederland.
  • Is uw rijbewijs afgegeven buiten EU/EVA? Dan kunt u alleen omwisselen als u in het jaar van afgifte van het rijbewijs minimaal 185 dagen in het land van afgifte heeft gewoond.
  • Het rijbewijs moet geldig zijn. Een rijbewijs afgegeven in de EU/EVA mag wel verlopen zijn. Heeft u een verlopen rijbewijs uit IJsland, Liechtenstein of Zwitserland? Dan moet u nog een extra verklaring meesturen.
  • Bent u uw rijbewijs kwijt? Kijk dan op de pagina Rijbewijs kwijt of gestolen wat u moet doen.

  Dit heeft u nodig

  Neem deze documenten mee naar de gemeente:

  • Een kleurenpasfoto. Bekijk de fotomatrix voor de eisen.
  • Uw buitenlandse rijbewijs. Heeft u een rijbewijs met tekens die niet in Nederland worden gebruikt, bijvoorbeeld in het Japans of Grieks? Laat het rijbewijs dan vertalen bij een beëdigde vertaler, de Ambassade of het Consulaat.
  • Heeft u nog een oud Nederlands rijbewijs? Neem dit dan mee.
  • Bent u voor uw werk in Nederland? Neem dan de Beschikking bewijsregel van de Belastingdienst mee. Kijk voor meer informatie onder Voor uw werk in Nederland.
  • Heeft u een rijbewijs afgegeven buiten de EU/EVA? Dan heeft u altijd een gezondheidsverklaring nodig van het CBR. Heeft u een rijbewijs afgegeven binnen de EU/EVA? Dan heeft u soms een gezondheidsverklaring nodig. Kijk op de website van het CBR wanneer u deze nodig heeft.

  Extra meenemen bij rijbewijs van buiten EU/EVA

  Een rijbewijs van buiten de EU/EVA kunt u alleen omwisselen als u in het jaar van afgifte van het rijbewijs minimaal 185 dagen in het land van afgifte heeft gewoond. Laat dit zien door bijvoorbeeld een kopie van uw paspoort (ook de lege pagina's) of een werkgeversverklaring met salaris- of belastingdocumenten mee te nemen naar de gemeente.

  Extra meenemen bij verlopen rijbewijs uit IJsland, Liechtenstein of Zwitserland

  Heeft u een verlopen rijbewijs uit IJsland, Liechtenstein of Zwitserland? Neem dan een originele verklaring mee van de afgevende instantie waarin staat dat zij geen bezwaar heeft tegen de afgifte van een Nederlands rijbewijs.

 • Naar de gemeente

  Voor de omwisseling gaat u naar de gemeente waar u staat ingeschreven. 

  1. Kijk bij 'Wat u eerst moet weten' welke documenten u nodig heeft. Ga daarmee naar de gemeente waar u staat ingeschreven. 
  2. Geef bij de medewerker van de gemeente aan dat u uw buitenlandse rijbewijs wilt omwisselen en vul het aanvraagformulier in.
  3. Betaal de kosten. Informeer bij uw gemeente wat de kosten zijn. Dit verschilt per gemeente. 
  4. Uw gemeente stuurt de aanvraag met alle documenten door naar ons. Alleen de gemeente kan de aanvraag indienen.
  5. Is alles goed? Dan sturen wij u binnen 15 werkdagen een brief. Hierin staat dat u uw Nederlandse rijbewijs na 5 werkdagen kunt afhalen bij de gemeente. Hebben wij meer informatie nodig? Dan sturen wij u ook een brief. Hierin staat welke informatie wij van u nodig hebben. De omwisseling duurt dan langer.
  6. Wij sturen het buitenlandse rijbewijs altijd terug naar het land waar het rijbewijs is afgegeven. Dit moet volgens de wet. U krijgt het rijbewijs dus niet terug.
 • Komt uw rijbewijs uit een lidstaat van de Europese unie (EU) of de Europese Vrijhandels Associatie (EVA)? Dan kunt u mogelijk uw buitenlandse rijbewijs omwisselen.

  Overige landen van waaruit omwisseling mogelijk is

  Nederland heeft met een aantal landen die niet bij de EU of EVA horen een overeenkomst gesloten. Deze landen voldoen aan de Europese rijbewijsrichtlijn (2006/126/EG). Dit zijn de enige niet-EU/EVA-landen waarbij een omwisseling van een buitenlands rijbewijs voor een Nederlands rijbewijs mogelijk is. De enige uitzondering hierop is als u voor werk naar Nederland komt. Zie verder bij Voor werk in Nederland.

  U kunt het rijbewijs alleen omwisselen als het rijbewijs geldig is voor de categorieën die onder de kolom Categorie bij het land vermeld staan in de tabel.

  Land Rijbewijs Voertuig Categorie
  Andorra Personenauto Nederlandse rijbewijscategorie B
  Canadese provincie Alberta Class 5    Nederlandse rijbewijscategorie B
  Canadese provincie  Québec Class 5 Nederlandse rijbewijscategorie B
  Gibraltar     Alle categorieën
  Groot-Brittannië      Alle categorieën
  Guernsey     Alle categorieën
  Israël B Personenauto Nederlandse rijbewijscategorie B
  Japan 1B Personenauto en motorfiets met meer dan 400 cm3 Nederlandse rijbewijscategorieën A en B
  Jersey Alle categorieën
  Man Alle categorieën
  Monaco Alle categorieën
  Noord-Ierland     Alle categorieën
  Singapore Class 2 Class 3 Motorfiets met meer dan 400 cm3 Personenauto Nederlandse rijbewijscategorieën A en B
  Chinees Taipei (Taiwan) B Personenauto Nederlandse rijbewijscategorie B
  Voormalige Nederlandse Antillen

  (Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten)

      Alle categorieën
  Zuid-Korea 1st class en 2nd class ordinary licence Nederlandse rijbewijscategorie B

  Eerder een Nederlands rijbewijs gehad?

  Heeft u een rijbewijs uit een land waarmee wij geen overeenkomst hebben, maar heeft u in het verleden een Nederlands rijbewijs gehad dat geldig was na 30 juni 1985? Dan is het wel mogelijk om uw rijbewijs om te wisselen. U krijgt dan dezelfde categorieën terug die u op uw Nederlandse rijbewijs had.

 • Bent u voor uw werk (kennismigrant) in Nederland? Dan kan het zijn dat u onder de zogenoemde 30% regeling van de Belastingdienst valt. Dan kunt u uw buitenlandse rijbewijs (uit elk land) omwisselen voor een Nederlands rijbewijs. Dit kan alleen als het buitenlandse rijbewijs nog geldig is.

  Voor het aanvragen van een Nederlands rijbewijs heeft u in dat geval een geldige ‘Beschikking Bewijsregel’ (verklaring) van de Belastingdienst nodig. Deze vraagt u samen met uw werkgever aan.

 • Wilt u geen gebruik meer maken van één of meerdere categorie(ën) op uw rijbewijs? U kunt hier afstand van doen. Hiervoor vult u een zogenoemde afstandsverklaring in.

  Categorieën weer terug krijgen

  U bent uw categorie(ën) niet definitief kwijt. Als u uw rijbewijs gaat verlengen, kunt u de categorieën weer op uw rijbewijs krijgen. Daarvoor moet u dan wel een geldige Verklaring van Geschiktheid hebben.  

 • Kunt u uw buitenlandse rijbewijs niet omwisselen voor een Nederlands rijbewijs? Dan moet u een theorie- en praktijkexamen doen bij het CBR om aan een Nederlands rijbewijs te komen.

Handige link

Heeft deze informatie u geholpen?

niet goed erg goed