• reliëf op bepaalde plekken
  • een opvallend doorzichtig rond venster (clear window)
  • een hologram die van kleur verandert als je het rijbewijs kantelt

Ook bevat het rijbewijs een chip. Deze is vanaf de buitenkant niet te zien. Op de chip staan dezelfde gegevens als op het rijbewijs. Uitlezen lukt alleen met behulp van de zogenaamde Machine Readable Zone (MRZ) of met de QR-code. De chip is daardoor beveiligd tegen het op afstand uitlezen. De MRZ is een eenregelige cijfer- en/of letterreeks die op de voorkant van het rijbewijs staat. De QR-code is een tweedimensionaal grafisch patroon dat achterop het rijbewijs staat. Opsporingsautoriteiten kunnen dankzij de chip in de toekomst bij controle het rijbewijs sneller en foutloos uitlezen.

Lees hier meer over de echtheidskenmerken van het rijbewijs.

Rijbewijs vanaf 26 mei 2018

Een rijbewijs dat vanaf 26 mei 2018 is afgegeven is, heeft een nieuwe chip. Als het beeldmerk op de achterkant van het rijbewijs staat, dan heeft het rijbewijs een extra functie. Met dit rijbewijs kunt u in de toekomst online inloggen via DigiD op websites van overheid, zorg en pensioenfondsen. Deze manier van inloggen geeft extra zekerheid over de identiteit van degene die inlogt. Ook wordt het zo mogelijk zeer vertrouwelijke informatie online aan te bieden.

Beeldmerk

Logo EiD

U kunt in de toekomst zelf beslissen of u het rijbewijs in gebruik wilt nemen voor deze manier van inloggen via DigiD. Tot invoering van de wet Digitale Overheid bestaat de mogelijkheid om een rijbewijs aan te vragen zonder de inlogfunctie. DigiD en de RDW informeren u zodra het mogelijk is om in te loggen met DigiD en het rijbewijs.

Oude rijbewijs blijft geldig

Oude rijbewijzen blijven geldig tot de datum die op het rijbewijs staat. Het aanvraagproces en de kosten van een rijbewijs blijven hetzelfde.

Meer informatie vindt u op www.rijbewijs.nl