Motor invoeren vanuit EU- of EVA-land

Koopt u een motor in een ander land binnen de Europese Unie (EU) en de Europese Vrijhandels Associatie (EVA) en wilt u daarmee gaan rijden in Nederland? Voer uw motor bij ons in en vraag een Nederlands kenteken aan.

 • Vraagt u een Nederlands kenteken aan, dan geldt het volgende:

  • U bent minimaal 18 jaar (16 jaar voor een bromfiets).
  • U woont in Nederland (ingeschreven in de BRP). Wilt u het kenteken op naam van uw bedrijf? Dan moet het bedrijf in Nederland zitten. Een kenteken kan niet op naam komen van een eenmanszaak.
  • U komt zelf naar het RDW-keuringsstation. Iemand anders kan de aanvraag niet doen.

  Linksrijdend voertuig

  Heeft u een motor uit een land waar links wordt gereden? Dan moet de motor wel spiegels en verlichting hebben voor verkeer dat rechts rijdt. Gaat het om een brommer dan moet deze dimlichten hebben voor rechts rijdend verkeer.

  Voertuig met bouwjaar voor 1-1-1978

  Voert u een voertuig in met een bouwjaar van voor 1-1-1978? Wij bekijken deze voertuigen erg uitgebreid. Het komt vaak voor dat we van deze voertuigen de buitenlandse gegevens niet zomaar kunnen overnemen. Houd daarom rekening met extra kosten. 

  1. Maak een afspraak bij een RDW-keuringsstation via de knop 'Keuringsafspraak maken'. U logt in met DigiD en eHerkenning.
  2. Neem uw motor mee. komt u rijdend naar ons toe? Vraag dan na het maken van uw keuringsafspraak een eendagskenteken aan. Meer informatie leest u bij 'Eendagskenteken'. 
  3. Neem het volgende mee:

   • Het complete originele buitenlandse kentekenbewijs (wij nemen dit in,  maak een kopie voor uw BPM-aangifte)
   • Uw legitimatiebewijs. Lees hier welke legitimatiemiddelen mogelijk zijn
   • Certificaat van Overeenstemming (CVO). Dit document is niet verplicht om mee te nemen.
  4. Wij identificeren uw motor en beoordelen de documenten. Is alles goed? Dan nemen we de gegevens over in het Nederlandse kentekenregister.
  5. Betaal de kosten.
  6. Doe aangifte van de Belasting Personenauto’s en Motorrijwielen (BPM). Hoe en waar u dit doet, leest u op de website van de Belastingdienst.
  7. Na akkoord van ons en de Belastingdienst, sturen wij u binnen 5 werkdagen een nieuw kentekenbewijs. Een werkdag later sturen wij u een brief met een volledige tenaamstellingscode.
  8. Verzeker uw voertuig voor Wettelijke aansprakelijkheid (WA). Van de Belastingdienst ontvangt u automatisch een rekening voor de motorrijtuigenbelasting. Meer informatie vindt u bij 'Dit moet u regelen'.
  9. Laat een kentekenplaat maken bij een erkende kentekenplaatfabrikant. Neem het kentekenbewijs mee. U vindt een erkende kentekenplaatfabrikant met de RDW-locatiewijzer.
  • Wij kijken tijdens de keuring niet naar de technische staat van het voertuig. Voert u een voertuig met schade in en/of zien wij dat het voertuig een gevaar is voor de verkeersveiligheid of het milieu? Dan geven we wel een kenteken af, maar verklaren dit direct ongeldig. Ook nemen we een foto van het voertuig en registreren we in welke staat het voertuig in Nederland is ingevoerd. U mag niet meer met het voertuig op de openbare weg rijden. Na herstel laat u het voertuig opnieuw keuren.
  • Heeft uw voertuig in het verleden al een Nederlands kenteken gehad? Dan krijgt het voertuig na de invoer in Nederland hetzelfde kenteken weer terug. U laat wel nieuwe kentekenplaten maken. Hierop staat het kenteken met een cijfer boven het eerste streepje (duplicaatcode). Dit moet omdat er al eerder kentekenplaten zijn afgegeven en het kenteken ongeldig is geweest. Dit helpt om fraude met kentekenplaten tegen te gaan.
 • Omschrijving Kosten
  Identificatie voertuig licht €56,50
  Kentekenbewijs €47,65
  Tenaamstellen via RDW €12,50
  Let op! is uw voertuig gewijzigd? Dan gelden de kosten voor 'Aangepaste motor laten goedkeuren'.
 • Als u een motor op uw naam heeft staan, dan hoort daar een aantal verplichtingen bij waaraan u moet voldoen.

  • Verzekering
  • Motorrijtuigenbelasting
  • Juiste kentekenplaten

  Verzekering

  Een motor moet vanaf het moment dat deze op uw naam staat WA verzekerd zijn (volgens de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM)). De WA-verzekering kunt u afsluiten bij een verzekeringsmaatschappij. Dit moet wel een verzekeringsmaatschappij zijn die in het verzekeringsregister van de RDW kan registreren. Dit betekent meestal dat het een Nederlandse maatschappij moet zijn.
  De verzekeringsmaatschappij vraagt u bij het afsluiten van de verzekering om de zogenoemde meldcode . Deze code bestaat uit de laatste 4 cijfers van het voertuigidentificatienummer  (VIN). De meldcode staat op het tenaamstellingsverslag dat u heeft gekregen toen u het voertuig heeft gekocht en ook op de kentekencard.

  Motorrijtuigenbelasting

  U moet motorrijtuigenbelasting betalen. Als u een kentekenbewijs op uw naam laat zetten, doet u daarmee tegelijk aangifte voor de motorrijtuigenbelasting. De Belastingdienst stuurt u automatisch een rekening voor de motorrijtuigenbelasting. Ga voor  meer informatie over de motorrijtuigenbelasting naar de site van de Belastingdienst.
  Heeft u een oldtimer? Dan komt u misschien in aanmerking voor de oldtimerregeling. Dit is een regeling van de Belastingdienst waarbij u geen wegenbelasting betaalt voor het voertuig. Wel moet u blijven voldoen aan de verzekeringsplicht. Ga voor  meer informatie over de oldtimerregeling naar de site van de Belastingdienst.

  Kentekenplaten

  U moet de juiste kentekenplaten op uw motor hebben.

  Stopzetten voertuigverplichtingen

  U kunt de verplichtingen die horen bij het in bezit hebben van een motor stopzetten. Dat kan door het voertuig te schorsen, zoals dat heet.

  Boetes na controle van gegevens

  Wij controleren het verzekeringsregister dagelijks. Zo kunnen wij direct zien of een voertuig is verzekerd. Elke motor wordt minstens 1 keer per jaar in verzekeringsregister gecontroleerd (100 procent controle). Wij voeren deze opsporingstaak uit in opdracht van het Ministerie van Veiligheid en Justitie.

  Heeft u uw motor niet verzekerd, dan ontvangt u van het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) in Leeuwarden een boete.
  De Belastingdienst controleert via het kentekenregister of u voor uw voertuig motorrijtuigenbelasting moet betalen. Heeft u dat niet of niet op tijd gedaan, dan ontvangt u van de Belastingdienst een boete.

  Boetebedrag

  De hoogte van het bedrag van de boete kunt u hier vinden.

 • Geen kenteken

  Wij geven geen kenteken af voor het rijden vanuit het buitenland naar Nederland. Vraag in het buitenland naar de mogelijkheden daar. U kunt het voertuig ook op een trailer of auto-ambulance vervoeren.

  Wij nemen buitenlands kentekenbewijs in

  Rijdt u met het voertuig met de buitenlandse kentekenplaten en het geldige buitenlandse kentekenbewijs naar ons? Hou er rekening mee dat wij het buitenlandse kentekenbewijs innemen. 

  Eendagskenteken

  U mag nadat u bij ons bent geweest niet meer met het voertuig op de openbare weg rijden. Vraag daarom een gratis eendagskenteken bij ons aan. Kijk voor meer informatie bij 'Eendagskenteken'. Na ontvangst van het Nederlandse kentekenbewijs mag u het voertuig (weer) gebruiken.

 • Laat u een voertuig zonder Nederlands kenteken bij ons keuren, dan kunt u dit per autoambulance naar het keuringsstation vervoeren. Rijdt u liever zelf met het voertuig naar ons toe? Dan heeft u een eendagskentekenbewijs nodig. U kunt dit kentekenbewijs gratis aanvragen met Digid of met eHerkenning.

  Voorwaarden eendagskenteken

  • Alleen aan te vragen in combinatie met een keuringsafspraak.
  • Alleen geldig op de dag van de keuring.
  • Alleen geldig in Nederland.

  Zo werkt het

  1. U heeft een keuringsafspraak gemaakt. 
  2. Log via de knop ‘Eendagskentekenbewijs aanvragen’ in met uw DigiD of uw eHerkenning en vul de gegevens in. 
  3. U ontvangt  per mail een bevestiging van de aanvraag. Daarin vindt u een link naar uw eendagskentekenbewijs en aanvullende informatie. 
  4. Het kenteken moet op kentekenplaten op uw voertuig komen. Deze witte kentekenplaten mag u zelf (van karton bijvoorbeeld) maken. Hierop zet u het kenteken met zwarte stift die niet uit te wissen is. De kentekenplaten moeten ook bij slecht weer leesbaar blijven. 
  5. Op de dag van de keuring mag u met het eendagskenteken vanaf het Nederlandse adres waar het voertuig staat naar het keuringsstation rijden en weer terug.
  6. Uw voertuig moet in Nederland verzekerd zijn op de dag van de keuring en veilig zijn om mee te rijden.
  7. U moet het eendagskentekenbewijs uitgeprint bij u hebben als u op de openbare weg rijdt.
  8. Heeft u het eendagskentekenbewijs met Digid aangevraagd? Dan kunt u (als aanvulling) gebruik maken van de RDW-voertuigapp. Kijk voor meer informatie bij Eendagskentekenbewijs op de RDW-voertuigapp

  Niet online

  Lukt het u niet om het eendagskentekenbewijs online aan te vragen? Vraag het dan aan via onze klantenservice.

Handige links