Motor exporteren

Wilt u uw motor exporteren naar het buitenland? Of is deze al in het buitenland? Meld uw motor aan voor export. Pas daarna stopt de verzekeringsplicht en wegenbelasting.
  • Welke documenten nodig voor invoer

   Vraag in het land waar u het voertuig invoert welke documenten u daar nodig heeft. Let op! Meld uw voertuig niet af voor export voordat u weet welke documenten dit zijn.

  • Kentekenbewijs kwijt

   Bent u uw kentekenbewijs kwijt? Vraag dan eerst een nieuw kentekenbewijs aan. Dit is nodig voor de invoer van het voertuig in het buitenland. U kunt geen nieuw kentekenbewijs meer aanvragen als het voertuig al is afgemeld voor export. 

  • Naam op het exportbewijs

   Verkoopt u het voertuig aan iemand in het buitenland? Zorg er dan voor dat de koper het voertuig op zijn naam exporteert. Zijn gegevens komen dan namelijk op het exportbewijs (kentekenbewijs deel II). Dit betekent dat de koper vanaf dat moment verantwoordelijk is voor het voertuig. Regelt u de export, dan blijft u verantwoordelijk voor het voertuig totdat deze is geregistreerd in het buitenland.
  • Individueel Goedkeuringscertificaat

   Heeft het voertuig geen kentekenbewijs en alleen een Individueel Goedkeuringscertificaat (IGC)? Een Individueel Goedkeuringscertificaat is alleen geldig in het land waar het is afgegeven. Een ander land kan besluiten om het over te nemen, maar dat moet u zelf navragen in dat land. Wij hebben hierover geen informatie.

  1. Ga naar een van onze keuringsstations, balies of naar een erkend exportbedrijf (bedrijf bij u in de buurt met een erkenning van ons). U vindt een erkend exportbedrijf met de RDW-locatiewijzer.
  2. U neemt mee:
   • Een geldig legitimatiebewijs.
   • De kentekencard met de tenaamstellingscode of het Tenaamstellingsbewijs (Deel 1B) en Overschrijvingsbewijs. 
    Bent u de geregistreerde eigenaar? Dan mag de tenaamstellingscode of het Overschrijvingsbewijs ontbreken als u het voertuig bij een keuringsstation of balie komt afmelden.
   • Kentekenplaten als deze zijn afgegeven. Zijn er geen kentekenplaten afgegeven? Meld uw voertuig dan alleen af bij een keuringsstation of balie.
   • Wilt u de naam van uw bedrijf op het exportbewijs (kentekenbewijs deel II)? Neem dan een ondertekend uittreksel van de Kamer van Koophandel (niet ouder dan 1 jaar) mee. Bent u niet de tekenbevoegde? Neem dan ook een kopie legitimatiebewijs van de tekenbevoegde en een machtiging van de tekenbevoegde mee.
  3. Betaal de kosten.
  4. Wij of het exportbedrijf melden uw voertuig af in het kentekenregister. Het voertuig staat vanaf dat moment niet meer in het Nederlandse kentekenregister.
  5. Dit ontvangt u van de medewerker:
   • Een vrijwaringsbewijs (bewijs dat de registratie is stopgezet).
   • Het kentekenbewijs (kentekencard) waarvan een hoekje is afgeknipt of het Tenaamstellingsbewijs (Deel 1B). 
   • Het exportbewijs (kentekenbewijs deel II). Dit heeft u samen met de kentekencard of het tenaamstellingsbewijs nodig voor de registratie in het buitenland.
  6. Gaat uw voertuig naar een land buiten de Europese Unie of EVA? Ga dan ook naar de Douane voor een ‘aangifte ten uitvoer’.
 • Breng uw voertuig binnen 14 dagen van Nederland naar het buitenland. Rijdt u op de openbare weg in Nederland dan geldt het volgende:
  • Uw voertuig is verzekerd.

  • Uw voertuig heeft een geldige APK. 
  • Het bestaande kenteken staat met zwarte onuitwisbare cijfers/letters op witte platen (dit is het exportkenteken). Deze platen mag u zelf maken. Ze moeten wel zo gemaakt zijn dat het kenteken ook bij slecht weer leesbaar blijft. 
   U kunt de kentekenplaten ook laten maken bij een erkende kentekenplaatfabrikant. Neem de kentekencard of het kentekenbewijs deel 1A mee. U vindt een erkende kentekenplaatfabrikant met de RDW-locatiewijzer.

  Soms krijgt u een gedeelte van de BPM terug. Neem hiervoor contact op met de Belastingdienst.

 • Rijdt u of de koper het voertuig van Nederland naar het buitenland? Met het exportbewijs (kentekenbewijs deel II) mag u 14 dagen rijden. Voordat u naar het buitenland gaat, is het verstandig om daar te informeren of u met het exportbewijs en een exportkentekenplaat mag rijden op de openbare weg. De regels in het buitenland kunnen anders zijn dan in Nederland.

  Rijdt u op de openbare weg in Nederland dan geldt het volgende:

  • Uw voertuig is verzekerd.
  • Uw voertuig heeft een geldige APK.
  • Op uw voertuig zitten exportkentekenplaten

  Exportkentekenplaat

  Een exportkentekenplaat is het bestaande kenteken dat met onuitwisbare cijfers/letters op witte platen staat. Deze platen mag u zelf maken. Ze moeten wel zo gemaakt zijn dat het kenteken ook bij slecht weer leesbaar blijft. U kunt de kentekenplaten ook laten maken bij een erkende kentekenplaatfabrikant. Neem de kentekencard of het kentekenbewijs deel 1A mee. U vindt een erkende kentekenplaatfabrikant met de RDW-locatiewijzer.

  BPM

  Soms krijgt u een gedeelte van de BPM terug. Neem hiervoor contact op met de Belastingdienst.

   

 •  

  Omschrijving Kosten
  Voertuig bij de RDW exporteren €12,00
  Exporteert u het voertuig bij een erkend exportbedrijf bij u in de buurt? Het bedrijf bepaalt zelf de prijs voor de exportmelding. Neem voor meer informatie contact op met het bedrijf waar u het voertuig exporteert. 
 • Wilt u de Nederlandse registratie van uw voertuig stopzetten omdat het voertuig al in het buitenland is en blijft? Bijvoorbeeld omdat het voertuig is verkocht en/of ingevoerd? Of is het voertuig gesloopt of in beslag genomen? Dan kunt u de registratie zelf stopzetten.

  Let op: U krijgt geen exportbewijs (kentekenbewijs deel 2) dat nodig is voor de inschrijving in het buitenland. Heeft u dit wel nodig? Volg dan de stappen bij ‘Zo exporteert u uw voertuig.’

  De registratie stopzetten doet u zo:

  1. Ga naar het formulier via de knop ‘Melden export'. 
  2. Vul het formulier in en voeg bijlagen toe waaruit blijkt dat het voertuig voor altijd in het buitenland blijft. Klik op ‘Verzenden’.
  3. Wij beoordelen uw aanvraag binnen 5 werkdagen. De registratie van uw voertuig stopt op de datum dat wij uw aanvraag afhandelen en goedkeuren. Aanvraag goedgekeurd? Dan krijgt u een brief met de bevestiging. Zet dan pas uw verzekering stop.       

  Lukt het niet om de melding voor export online te doen? Neem dan contact op met onze klantenservice

 • Is uw voertuig al in het buitenland en lukt het u niet om het voertuig daar in te schrijven? De buitenlandse instantie kan uw aanvraag voor de invoer in het buitenland afwijzen omdat u bijvoorbeeld niet alle documenten heeft die nodig zijn voor de inschrijving. Wat kunt u doen? Er zijn twee opties:

  1. Iemand regelt namens u de export
  2. U vraagt een ‘Verklaring van geen bezwaar’ aan

  Iemand regelt namens u de export

  Kunt u niet zelf vanuit het buitenland naar Nederland komen om de export te regelen? Vraag dan een contactpersoon in Nederland om dit voor u te doen. Let op: de naam van degene die de export regelt, komt op het exportbewijs (kentekenbewijs deel II) te staan. Informeer eerst bij de buitenlandse instantie of dit een probleem is. Het kentekenbewijs en het exportbewijs kan u vervolgens afgeven bij de buitenlandse instantie voor de inschrijving van het voertuig. Onder ‘Zo exporteert u uw voertuig’ staat de uitleg over het afmelden van een voertuig voor export: Kijk goed wat de contactpersoon mee moet nemen.

  Verklaring van geen bezwaar

  Binnen de EU zijn afspraken gemaakt om onderling toestemming te vragen om een voertuig in te schrijven als de aanvrager niet alle kentekenpapieren heeft. Dit wordt ‘verklaring van geen bezwaar’ genoemd. Wat moet u doen?

  • Ga naar de buitenlandse instantie waar u de aanvraag voor inschrijving van het voertuig heeft gedaan.
  • Vraag of de instantie toestemming aan ons wil vragen om het voertuig opnieuw in te schrijven. U kan niet zelf om toestemming vragen. De buitenlandse instantie moet dit voor u doen.

  Is de inschrijving van uw voertuig in het buitenland gelukt? Vergeet niet om de registratie in Nederland dan te beëindigen. Dit kan online. Gebruik hiervoor het formulier 'Melden export'.

Handige links

Heeft deze informatie u geholpen?