Motor exporteren

Wilt u uw motor exporteren naar het buitenland? Of is deze al in het buitenland? Meld uw motor aan voor export. Pas daarna stopt de verzekeringsplicht en wegenbelasting.
    • Welke documenten nodig voor invoer

      Vraag in het land waar u het voertuig invoert welke documenten u daar nodig heeft. Let op! Meld uw voertuig niet af voor export voordat u weet welke documenten dit zijn.

    • Kentekenbewijs kwijt

      Bent u uw kentekenbewijs kwijt? Vraag dan eerst een nieuw kentekenbewijs aan. Dit is nodig voor de invoer van het voertuig in het buitenland. U kunt geen nieuw kentekenbewijs meer aanvragen als het voertuig al is afgemeld voor export. 

    • Naam op het exportbewijs

      Verkoopt u het voertuig aan iemand in het buitenland? Zorg er dan voor dat de koper het voertuig op zijn naam exporteert en de export zelf regelt bij een van onze keuringsstations, balies of bij een erkend exportbedrijf. Zijn gegevens komen dan namelijk op het exportbewijs (kentekenbewijs deel II). Dit betekent dat de koper vanaf dat moment verantwoordelijk is voor het voertuig. Regelt u de export, dan blijft u verantwoordelijk voor het voertuig totdat deze is geregistreerd in het buitenland.
    • Individueel Goedkeuringscertificaat

      Heeft het voertuig geen kentekenbewijs en alleen een Individueel Goedkeuringscertificaat (IGC)? Een Individueel Goedkeuringscertificaat is alleen geldig in het land waar het is afgegeven. Een ander land kan besluiten om het over te nemen, maar dat moet u zelf navragen in dat land. Wij hebben hierover geen informatie.

    1. Ga naar een van onze keuringsstations of balies of naar een erkend exportbedrijf. Heeft het voertuig geen kentekenplaten? Dan mag u alleen naar een keuringsstation of balie
    2. U neemt mee:
      • Een geldig legitimatiebewijs.
      • De kentekencard met de tenaamstellingscode of het Tenaamstellingsbewijs (Deel 1B) en Overschrijvingsbewijs. Bent u de geregistreerde eigenaar? En meldt u het voertuig af bij een keuringsstation of balie? Dan mag de tenaamstellingscode of het Overschrijvingsbewijs ontbreken. 
      • De kentekenplaten als het voertuig die heeft.
      • Als u de naam van uw bedrijf op het exportbewijs (kentekenbewijs deel II) wilt: een ondertekend uittreksel van KVK. Dit document is maximaal 1 jaar oud. Als u niet tekenbevoegd bent: een kopie van het legitimatiebewijs van degene die wel bevoegd is. En een machtiging van die persoon. 
    3. Betaal de kosten.
    4. Het exportbedrijf of wij melden uw voertuig af in het kentekenregister. Het voertuig staat vanaf dat moment niet meer op uw naam in het Nederlandse kentekenregister.
    5. U krijgt deze documenten:     
      • Een vrijwaringsbewijs. Dit is het bewijs dat de registratie is stopgezet.
      • Het kentekenbewijs (kentekencard) waarvan een hoekje is afgeknipt. Of het Tenaamstellingsbewijs Deel 1B. 
      • Het exportbewijs (kentekenbewijs deel II). Dit heeft u samen met de kentekencard of het tenaamstellingsbewijs nodig voor de registratie in het buitenland.
    6. Gaat uw voertuig naar een land buiten de Europese Unie of EVA? Doe dan ook aangifte van uitvoer bij de Douane.
    7. Breng uw voertuig naar het buitenland. Wilt u in Nederland nog met het voertuig rijden? De regels daarvoor leest u onder Na de melding met het voertuig rijden.
    8. Bekijk bij de Belastingdienst of u een deel van de bpm kunt terugkrijgen.
  •  

    Omschrijving Kosten
    Voertuig bij de RDW exporteren €12,00
    Exporteert u het voertuig bij een erkend exportbedrijf bij u in de buurt? Het bedrijf bepaalt zelf de prijs voor de exportmelding. Neem voor meer informatie contact op met het bedrijf waar u het voertuig exporteert. 
  • Als uw voertuig is afgemeld, mag u er nog 14 dagen mee rijden op de Nederlandse openbare weg. U gebruikt dan een exportkenteken. En sommige voertuigen moeten verzekerd zijn en/of een geldige APK hebben.

    Kentekenplaat export

    Het exportkenteken is het bestaande kenteken van uw voertuig, maar dan op witte platen. De cijfers en letters zijn zwart. U mag deze platen zelf maken. Let er dan wel op dat de letters en cijfers onuitwisbaar zijn. En dat het kenteken ook bij slecht weer goed te lezen blijft. Wilt u de platen liever laten maken? Dit kan bij een erkende kentekenplaatfabrikant. Neem de kentekencard of het kentekenbewijs deel 1A mee. U vindt deze fabrikanten in de RDW-locatiewijzer.

    Verzekering en APK

    Hieronder ziet u welke voertuigen een verzekering en/of APK nodig hebben.

    Voertuig Verzekering nodig APK nodig
    Personen-, bedrijfs- of kampeerauto Ja Ja
    Motor, brommer of scooter Ja Nee
    Aanhanger, caravan,
    aanhangwagen voor land- of bosbouw,
    verwisselbare getrokken machine
    Nee, wel voor trekkend voertuig Ja, boven 3500 kg
     (Land)bouwvoertuig Ja Soms wel, lees meer
     Mobiele machine, MMBS Ja Nee
  • Soms is een voertuig al in het buitenland en wilt u het van uw naam afhalen in Nederland. Dit kan bijvoorbeeld als u het voertuig heeft verkocht of al heeft ingevoerd. Of omdat het is gesloopt of in beslag genomen. U meldt dan zelf uw voertuig af. Het voertuig van uw naam af halen doet u zo:

    1. Klik op de knop Melden export.
    2. Vul het formulier in en stuur bijlagen mee. Uit de gegevens blijkt duidelijk dat het voertuig in het buitenland is en blijft.
    3. Wij beoordelen uw aanvraag binnen 5 werkdagen. Op de datum dat wij uw aanvraag goedkeuren, halen wij het voertuig van uw naam. U krijgt een brief van ons met de bevestiging. Stop de verzekering pas als u die brief heeft ontvangen.

    Geen exportbewijs

    Als u zelf het voertuig van uw naam afhaalt, krijgt u geen exportbewijs (kentekenbewijs deel 2). Heeft u die wel nodig voor inschrijving in het buitenland? Volg dan de stappen onder Zo exporteert u uw voertuig. 

    Wilt u meer informatie? Of lukt de melding niet? Neem dan contact met ons op.

  • Is uw voertuig in het buitenland en lukt het niet om het voertuig daar in te schrijven? Soms wijzen buitenlandse organisaties aanvragen af. Bijvoorbeeld omdat u niet alle documenten heeft. U kunt dan 2 dingen doen:

    1. Iemand regelt de export voor u.
    2. U vraagt een ‘Verklaring van geen bezwaar’ aan.

    Iemand anders regelt de export

    Als u zelf niet naar Nederland kunt komen, mag een contactpersoon in Nederland de export regelen. Onder Zo exporteert u uw voertuig leest u hoe dit gaat. Daar staat ook welke documenten uw contactpersoon mee moet nemen.

    Let op. De naam van degene die de export regelt, komt op het exportbewijs (kentekenbewijs deel II). Vraag bij de buitenlandse organisatie of dit een probleem is. Het kentekenbewijs en exportbewijs geeft u aan de buitenlandse organisatie waar u het voertuig inschrijft.

    Verklaring van geen bezwaar

    Heeft u niet alle kentekenpapieren om het voertuig in het buitenland in te schrijven? De landen van de Europese Unie hebben afgesproken om elkaar dan om toestemming te vragen. Dit is de ‘Verklaring van geen bezwaar’. Dit is wat u hiervoor doet:

    • Ga naar de buitenlandse organisatie waar u de aanvraag heeft gedaan om uw voertuig in te schrijven.
    • Vraag of die organisatie toestemming aan ons wil vragen om het voertuig opnieuw in te schrijven. U kunt niet zelf om toestemming vragen. De buitenlandse instantie moet dit voor u doen.

    Is de inschrijving gelukt? Vergeet niet om de registratie in Nederland te stoppen. Dit doet u online via het formulier Melden export.

Handige links

Heeft deze informatie u geholpen?