Dat kan ook als het voertuig afwijkt van de gegevens op het kentekenbewijs. Is het verbod voor het rijden over de weg ingesteld, omdat er schade aan uw voertuig is, ga dan naar 'Na schade aan uw voertuig weer de weg op'. 

Voertuigverplichtingen lopen door bij verbod

Als de RDW een verbod registreert voor het rijden over de openbare weg, ontvangt u hierover een brief van de RDW. U mag dan niet meer met het voertuig over de openbare weg rijden. De verzekeringsplicht en motorrijtuigenbelasting (de voertuigverplichtingen) lopen wel gewoon door.
Is het verbod om technische redenen ingesteld, dan moet u het voertuig eerst herstellen en daarna laten keuren. Gaat het om een afwijking tussen de voertuiggegevens en de gegevens op het kentekenbewijs, dan moet u de wijziging laten keuren.

Weer met het voertuig rijden

Dit moet u doen om weer met het voertuig te mogen rijden:

  1. Laat het voertuig keuren door de RDW. Ga naar deze link opent in een nieuw venster'Keuringsafspraak maken' om een afspraak maken en kies voor ‘Keuring naar aanleiding van verbod tot rijden over de weg (niet in verband met schade)’.
  2. U betaalt de kosten van de keuring.
  3. Na goedkeuring stuurt de RDW u binnen 5 werkdagen een kentekenbewijs op creditcardformaat (kentekencard) per post. Daarnaast ontvangt u een brief met een tenaamstellingscode. Het is belangrijk om de tenaamstellingscode goed en apart van het kentekenbewijs te bewaren.
    Is er voor het voertuig al een kentekencard afgegeven, dan ontvangt u een bevestigingsbrief. De kentekencard en tenaamstellingscode die u al heeft, blijven geldig.
  4. De RDW verwijdert de melding, 'verbod voor het rijden over de weg' in het kentekenregister. U ontvangt hierover binnen 5 werkdagen een brief. Als u de brief heeft ontvangen, mag u weer rijden met het voertuig.

U ontvangt geen tenaamstellingscode als uw voertuig eigendom is van een lease- of financieringsmaatschappij. In het kentekenregister is dan bij het kenteken een zogenoemd verstrekkingsvoorbehoud geplaatst. Dit houdt in dat de lease- of financieringsmaatschappij altijd de tenaamstellingscode ontvangt.