Tips bij aankoop van een motor

Een motor kopen doet u niet elke dag. Daarom geven wij wat tips die u mogelijk kunt gebruiken.
 • (Link)

  Doe een kentekencheck

  Als u een voertuig wilt kopen, is het slim om er meer over te weten te komen. Dat kan met de RDW-kentekencheck. Hiermee kunt u een deel van de voertuiggegevens opvragen van alle Nederlandse voertuigen die bij ons geregistreerd staan. Dit kan u meer zekerheid geven bij het kopen van een tweedehands voertuig. 

  De RDW-kentekencheck geeft inzicht in de historische gegevens van een voertuig. Ook kunt u ermee checken of een voertuig wel overgeschreven kan worden. Staat bij 'Tenaamstelling mogelijk? 'een 'nee'? Dan kunt u dit voertuig niet overschrijven. Dat is bijvoorbeeld het geval als het voertuig als gestolen of geëxporteerd geregistreerd staat.

  Zo werkt het

  Om voertuiggegevens bij ons op te vragen, heeft u alleen het kenteken nodig van het voertuig waarover u informatie wilt opvragen.

 • (Link)

  Voorkom aankoop van gestolen, gekloond of omgekat voertuig

  Als u een tweedehands voertuig koopt, dan wilt u natuurlijk dat het een ‘eerlijk’ voertuig is. Helaas worden er regelmatig ‘oneerlijke voertuigen’ aangeboden. Voertuigen die bijvoorbeeld zijn gestolen of gekloond. Als u zo’n voertuig koopt en de politie ontdekt dit, moet u het voertuig bijna altijd teruggeven aan de wettelijke eigenaar. Om problemen te voorkomen, volgt hier een aantal tips.

  Check of het voertuig als gestolen staat geregistreerd

  Van diefstal van een voertuig wordt vaak aangifte gedaan. U kunt controleren of het voertuig als gestolen staat geregistreerd. Ga hiervoor naar ' deze link opent in een nieuw venster de RDW-kentekencheck'. U kunt dan het kenteken invoeren. Als er ‘ja’ achter gestolen staat, koop het voertuig dan niet, maar informeer de politie hierover.

  Let op omgekatte of gekloonde voertuigen 

  Bij omkatten wordt de identiteit van een niet meer te herstellen schadeauto gebruikt. Het gestolen voertuig krijgt dan het voertuigidentificatienummer en soms nog andere identiteitskenmerken van dat schadevoertuig.
  Bij gekloonde voertuigen kopiëren de oplichters de kenmerken van een nog rondrijdend voertuig. Het kentekenbewijs en de kentekenplaten zijn dan vals of vervalst. In dat geval heeft het geen zin om via de RDW-kentekencheck het kenteken te controleren. Het kenteken verwijst dan naar het correcte voertuig met de juiste identiteit. 

  Heeft u een gekloond voertuig gekocht, dan komt u daar vaak pas achter als de eigenaar van het echte voertuig bijvoorbeeld een verkeersboete krijgt. Via de politie en de RDW wordt dan contact gezocht met beide eigenaren. Dan volgt een onderzoek van het vermoedelijk gekloonde voertuig.  

  Aankoop bij een door de RDW-erkend voertuigbedrijf

  Als u een voertuig koopt bij een door de RDW-erkend voertuigbedrijf/garage, dan loopt u minder kans dat u een gestolen, gekloond of omgekat voertuig koopt. Als dit later wel zo blijkt te zijn, dan heeft u meer kans op kopersbescherming en -rechten.

  Aankoop bij een particulier

  Als u een voertuig koopt bij een particulier, gebruik dan deze tips. Zo is de kans kleiner dat u een gestolen, gekloond of omgekat voertuig koopt. 

  • Maak een afspraak bij de verkoper thuis.
  • Vraag de verkoper om zijn rijbewijs of paspoort en noteer de nummers.
  • Laat de eigenaar de bediening van de auto uitleggen. Hij zou er goed bekend mee moeten zijn.
  • Vraag de verkoper mee te gaan naar het kentekenloket waar u het kenteken op uw naam gaat overschrijven.
  • Betaal niet contant, maar per bank.
  • Kijk het kenteken na via deze link opent in een nieuw venster de RDW-kentekencheck, print deze gegevens uit en vergelijk deze met het voertuig en het kentekenbewijs.
  • Kijk na of alle sleutels origineel zijn en op alle deursloten en het contactslot werken.
  • Kijk na of u braakschade ziet.
  • Kijk het onderhoudsboekje en eventuele onderhoudshistorie na.
  • Kijk of de kilometerstand logisch is. Ga hiervoor naar 'Check of de tellerstand logisch is'
  • Kijk na of er een kenteken in de ruiten staat gegraveerd en of dit hetzelfde is als van het voertuig.
  • Kijk na of het volledige papieren kentekenbewijs of de kentekencard aanwezig is. Het papieren kentekenbewijs bestaat uit drie delen. Ga voor meer informatie naar 'Verschillende soorten en combinaties van kentekendelen'.
  • Zit er bij een voertuig een kentekencard, dan hoort er ook een tenaamstellingscode bij. Dit is een code die u nodig heeft bij bijvoorbeeld verkoop van uw voertuig. De code bestaat totaal uit 9 cijfers.
  • De verkoper moet zelf voor het juiste kentekenbewijs en kentekenplaten zorgen.
  • Kijk na of het APK-rapport aanwezig is (als het voertuig APK-plichtig is).
  • Kijk na of de juiste kentekenplaten op het voertuig zitten.  

  Als u bij de aankoop denkt: “Dit is te mooi om waar te zijn”, wees dan extra op uw hoede. Laat u nooit onder druk zetten om snel te kopen, betaal niet vooraf en zeker niet contant.