Tips bij aankoop van een motor

Een motor kopen doet u niet elke dag. Daarom geven wij wat tips die u mogelijk kunt gebruiken.
 • Als u een voertuig wilt kopen, is het slim om er meer over te weten te komen. Dat kan met de RDW-kentekencheck. Hiermee kunt u een deel van de voertuiggegevens opvragen van alle Nederlandse voertuigen die bij ons geregistreerd staan. Dit kan u meer zekerheid geven bij het kopen van een tweedehands voertuig. 

  De RDW-kentekencheck geeft inzicht in de historische gegevens van een voertuig. Ook kunt u ermee checken of een voertuig wel overgeschreven kan worden. Staat bij 'Tenaamstelling mogelijk? 'een 'nee'? Dan kunt u dit voertuig niet overschrijven. Dat is bijvoorbeeld het geval als het voertuig als gestolen of geëxporteerd geregistreerd staat.

  Zo werkt het

  Om voertuiggegevens bij ons op te vragen, heeft u alleen het kenteken nodig van het voertuig waarover u informatie wilt opvragen.

 • Heeft u interesse in een tweedehands voertuig? De onderhoudshistorie is daarvoor belangrijke informatie. Hierin kunt u zien of het voertuig helemaal bij is met onderhoud of dat er direct groot onderhoud nodig is. Het kan zijn dat een iets duurder voertuig uiteindelijk goedkoper is omdat je voorlopig geen kosten hoeft te verwachten.

  Let er dus bij de aankoop van een voertuig op of alle onderhoud dat door de fabrikant is voorgeschreven ook is uitgevoerd. Soms wordt dat nog bijgehouden in een fysiek boekje dat bij het voertuig blijft. Maar steeds vaker is dit bijgehouden in het Digitale Service Register (DSR) van de fabrikant. Er bestaan ook andere organisaties die kunnen kijken of het voertuig volledig is onderhouden, zoals bijvoorbeeld de Bovag.

 • Als u een tweedehands voertuig koopt, dan wilt u natuurlijk dat het een ‘eerlijk’ voertuig is. Helaas worden er regelmatig ‘oneerlijke voertuigen’ aangeboden. Voertuigen die bijvoorbeeld zijn gestolen of gekloond. Als u zo’n voertuig koopt en de politie ontdekt dit, moet u het voertuig bijna altijd teruggeven aan de wettelijke eigenaar. Om problemen te voorkomen, volgt hier een aantal tips.

  Check of het voertuig als gestolen staat geregistreerd

  Van diefstal van een voertuig wordt vaak aangifte gedaan. U kunt controleren of het voertuig als gestolen staat geregistreerd. Ga hiervoor naar ' de RDW-kentekencheck'. U kunt dan het kenteken invoeren. Als er ‘ja’ achter gestolen staat, koop het voertuig dan niet, maar informeer de politie hierover.

  Let op omgekatte of gekloonde voertuigen 

  Bij omkatten wordt de identiteit van een niet meer te herstellen schadevoertuig gebruikt. Het gestolen voertuig krijgt dan het voertuigidentificatienummer en soms nog andere identiteitskenmerken van dat schadevoertuig.
  Bij gekloonde voertuigen kopiëren de oplichters de kenmerken van een nog rondrijdend voertuig. Het kentekenbewijs en de kentekenplaten zijn dan vals of vervalst. In dat geval heeft het geen zin om via de RDW-kentekencheck het kenteken te controleren. Het kenteken verwijst dan naar het correcte voertuig met de juiste identiteit. 

  Heeft u een gekloond voertuig gekocht, dan komt u daar vaak pas achter als de eigenaar van het echte voertuig bijvoorbeeld een verkeersboete krijgt. Via de politie en de RDW wordt dan contact gezocht met beide eigenaren. Dan volgt een onderzoek van het vermoedelijk gekloonde voertuig.  

  Aankoop bij een door de RDW-erkend voertuigbedrijf

  Als u een voertuig koopt bij een door de RDW-erkend voertuigbedrijf/garage, dan loopt u minder kans dat u een gestolen, gekloond of omgekat voertuig koopt. Als dit later wel zo blijkt te zijn, dan heeft u meer kans op kopersbescherming en -rechten.

  Aankoop bij een particulier

  Als u een voertuig koopt bij een particulier, gebruik dan deze tips. Zo is de kans kleiner dat u een gestolen, gekloond of omgekat voertuig koopt. 

  • Maak een afspraak bij de verkoper thuis.
  • Vraag de verkoper om zijn rijbewijs of paspoort en noteer de nummers.
  • Laat de eigenaar de bediening van het voertuig uitleggen. Hij zou er goed bekend mee moeten zijn.
  • Vraag de verkoper mee te gaan naar het kentekenloket waar u het kenteken op uw naam gaat overschrijven.
  • Betaal niet contant, maar per bank.
  • Kijk het kenteken na via de RDW-kentekencheck, print deze gegevens uit en vergelijk deze met het voertuig en het kentekenbewijs.
  • Kijk na of alle sleutels origineel en compleet zijn en op het eventuele contactslot en andere sloten werken.
  • Kijk na of u inbraakschade ziet.
  • Kijk het onderhoudsboekje of het DSR via jouw garage na.
  • Kijk of de auto een keurmerk heeft (als dit van toepassing is). 
  • Kijk of de eventuele kilometerstand logisch is. Ga hiervoor naar 'Check of de tellerstand logisch is'
  • Kijk na, als dit van toepassing is, of er een kenteken in de ruiten staat gegraveerd en of dit hetzelfde is als van het voertuig.
  • Kijk na of het volledige papieren kentekenbewijs of de kentekencard aanwezig is. Het papieren kentekenbewijs bestaat uit drie delen. 
  • Zit er bij een voertuig een kentekencard, dan hoort er ook een tenaamstellingscode bij. Dit is een code die u nodig heeft bij bijvoorbeeld verkoop van uw voertuig. De code bestaat totaal uit 9 cijfers.
  • De verkoper moet zelf voor het juiste kentekenbewijs en kentekenplaten zorgen.
  • Kijk na of het APK-rapport aanwezig is (als het voertuig APK-plichtig is).
  • Kijk na of de juiste kentekenplaten op het voertuig zitten.  

  Als u bij de aankoop denkt: “Dit is te mooi om waar te zijn”, wees dan extra op uw hoede. Laat u nooit onder druk zetten om snel te kopen, betaal niet vooraf en zeker niet contant.  

 • Wilt u persoonsgegevens van een eigenaar/houder van een voertuig opvragen? Bijvoorbeeld omdat u meer wilt weten over een voertuig die u mogelijk gaat kopen? In sommige gevallen kunnen we die gegevens aan u geven. Lees hier meer over persoonsgegevens van anderen opvragen
 • Bij het kopen van een nieuw voertuig, vindt u het mogelijk van belang of dit voertuig zuinig en milieuvriendelijk is. Om hierin een goede keuze te maken, is het belangrijk om verschillende voertuigen te vergelijken. Dat kan op diverse manieren.

  Brandstofverbruik

  Het werkelijke brandstofverbruik (en daarmee ook de emissies) kan sterk afwijken van de waarden bij de technische informatie in de typegoedkeuring van het voertuig. Er zijn verschillende factoren die van invloed zijn op het verschil tussen het werkelijke brandstofverbruik en dat in de typegoedkeuring. Bijvoorbeeld de rijstijl van de bestuurder, de invloed van slijtage en mogelijke aanpassingen in het voertuig.

  Energielabel

  Op (nieuwe) personenauto’s wordt hiervoor een etiket geplaatst, met daarop een indeling. Dit etiket is het energielabel.

  Brandstofverbruik vergelijken

  Een andere manier om voertuigen en het verbruik te vergelijken, is door het brandstofverbruiksboekje (pdf, 3mb) te lezen. Hierin vindt u alle informatie over het energielabel bij elkaar. Zo kunt u merken, modellen en uitvoeringen vergelijken. Deze informatie wordt jaarlijks aangepast aan de nieuwe normen en gepubliceerd.

 • Moderne auto’s, maar ook motoren, brommers en fietsen, zijn vaak ‘connected’. Deze voertuigen zijn verbonden met het internet. Een connected voertuig verzamelt vaak persoonsgegevens, zoals locatie en gegevens over de rijstijl. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) geeft tips over het beschermen van uw privacy bij connected voertuigen. De tips helpen om persoonsgegevens te beschermen bij het kopen, huren, gebruiken en verkopen van een connected voertuig.

Heeft deze informatie u geholpen?