Verkoper moet kentekenbewijs compleet hebben

Als de verkoper (een deel van) het kentekenbewijs en/of de tenaamstellingscode kwijt is dan moet hij voordat hij het voertuig aan u kan verkopen eerst een vervangend kentekenbewijs bij de RDW aanvragen of een nieuwe tenaamstellingscode aanvragen.

Overschrijven bij een kentekenloket of RDW-balie

Zo schrijft u een voertuig over:
 1. U vraagt de verkoper van het voertuig:
  - het originele Tenaamstellingsbewijs (Deel IB) en het Overschrijvingsbewijs
  of
  - het kentekenbewijs op creditcardformaat (kentekencard) en de tenaamstellingscode
 2. U neemt de documenten die u nodig heeft mee naar het kentekenloket of RDW-balie. Vergeet niet een geldig legitimatiebewijs mee te nemen.
 3. U betaalt de kosten contant of met pin.
 4. De medewerker zet het voertuig op uw naam en geeft u - als alles in orde is - een tenaamstellingsverslag. Dit is een schriftelijk bewijs van de transactie met de eerste 4 cijfers van de tenaamstellingscode.
  Tip: Omdat de tenaamstellingscode vaak afgedrukt wordt op een soort kassabon, is het handig de cijfers van de tenaamstellingscode goed te bewaren. Zie de afbeelding hieronder. U kunt de eerste 4 cijfers overschrijven op de brief met het tweede gedeelte van de code. U hoeft de bon dan niet te bewaren.
 5. Heeft u een Berichtenbox (uw eigen digitale brievenbus van de overheid), dan ontvangt u het tenaamstellingsverslag hier ook automatisch in. Heeft u deze nog niet dan kunt u de Berichtenbox aanmaken op deze link opent in een nieuw venstermijn.overheid.nl.
 6. U krijgt van de medewerker ook een bewijs dat het voertuig niet meer op naam van de verkoper staat. Dit bewijs heet een vrijwaringsbewijs. Het vrijwaringsbewijs geeft u aan de verkoper zodat hij kan aantonen dat hij niet meer verantwoordelijk is voor het voertuig.
 7. Vanaf dit moment bent u aansprakelijk voor de verplichtingen die horen bij het op naam hebben van een voertuig.
 8. De RDW stuurt u de volgende werkdag (is het kenteken vóór 16.00 uur overgeschreven dan nog dezelfde dag) de nieuwe kentekencard en het tweede deel van de tenaamstellingscode. U ontvangt geen tenaamstellingscode als uw voertuig eigendom is van een lease- of financieringsmaatschappij en in het kentekenregister bij het kenteken een zogenaamd verstrekkingsvoorbehoud is geplaatst.
  Het verstrekkingsvoorbehoud bepaalt dat de lease- of financieringsmaatschappij altijd de tenaamstellingscode ontvangt.

Kentekenbewijs niet ontvangen

Het is afhankelijk van de postbezorging wanneer u het kentekenbewijs en de tenaamstellingscode daadwerkelijk in huis heeft. Heeft u 5 werkdagen na de aanvraag nog geen kentekencard ontvangen? Meld dit dan bij de RDW. Voor meer informatie gaat u naar 'Kentekencard of tenaamstellingscode niet ontvangen'.

Voorbeeld tenaamstellingsverslag

U ziet een voorbeeld van de bon die u krijgt bij het kentekenloket. Het eerste deel van de tenaamstellingscode is omrand. voorbeeld van bon die u krijgt bij kentekenloket

Voorwaarden voor overschrijven

 • U moet het kenteken zelf op uw naam of uw bedrijfsnaam laten overschrijven. Als u het voertuig op naam van een rechtspersoon wilt zetten, kunt u eventueel iemand machtigen dit voor u te doen. Dit gaat via een eenmalige machtiging. 
 • U bent minimaal 18 jaar oud (16 jaar als u een brommer op uw naam wilt overschrijven).
 • U woont in Nederland en bent bij de gemeente ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP).

Documenten die u moet meenemen


Controleren documentnummer en tenaamstellingscode

Heeft het voertuig dat u koopt of verkoopt een kentekenbewijs op creditcardformaat (kentekencard), dan kunt u via de deze link opent in een nieuw vensterdienst ‘Controleren documentnummer’ gratis controleren of een kentekencard de laatst afgegeven kentekencard bij een voertuig is. Via de deze link opent in een nieuw vensterdienst ‘Controleren documentnummer/tenaamstellingscode’ kunt u gratis controleren of een kentekencard en een tenaamstellingscode bij elkaar horen.

Schorsing wordt automatisch beëindigd bij overschrijving

Als u een voertuig koopt dat geschorst is, wordt bij overschrijving op uw naam de schorsing automatisch beëindigd.

Kosten

Omschrijving 2018 2019

Voertuig kopen bij een voertuigbedrijf

Als u een voertuig koopt uit de bedrijfsvoorraad van een voertuigbedrijf, dan kunt u het voertuig daar op uw naam laten zetten als dit bedrijf erkend is door de RDW met de zogenoemde bevoegdheid Tenaamstellen voertuigbedrijven. Of een bedrijf erkend is, kunt u zien aan het volgende RDW-erkenningsschild of – de sticker:

Voorbeeld van RDW-erkenningschild

Kentekenloket

Een bedrijf met alleen de erkenning Bedrijfsvoorraad zet het kenteken voor u op uw naam via een kentekenloket. Daarvoor moet u een machtiging tekenen die het erkende bedrijf invult en afdrukt voor u. U kunt ook zelf naar een kentekenloket gaan. In dat geval krijgt u van de verkoper een zogenoemd tijdelijk documentnummer en een tenaamstellingscode mee.

Tenaamstellingsverslag

Een bedrijf met ook de RDW-bevoegdheid Tenaamstelling voertuigbedrijven kan zelf de tenaamstelling regelen en geeft u - als alles in orde is - een tenaamstellingsverslag. Dit is een schriftelijk bewijs van de transactie. Hierin staan de eerste 4 cijfers van de tenaamstellingscode. Dit is een code die u nodig heeft als u bijvoorbeeld uw voertuig wilt verkopen. De code bestaat totaal uit 9 cijfers.
Heeft u een Berichtenbox (uw eigen digitale brievenbus van de overheid), dan ontvangt u het tenaamstellingsverslag hier ook automatisch in. Heeft u deze nog niet dan kunt u de Berichtenbox aanmaken op deze link opent in een nieuw venstermijn.overheid.nl.

De medewerker van het bedrijf vraagt u vooraf een digitale machtiging te tekenen. Hiermee geeft u het bedrijf toestemming om het voertuig op uw naam te zetten.

U kunt ook zelf naar een kentekenloket, RDW-keuringsstation of RDW-balie gaan. U krijgt van het voertuigbedrijf in dat geval een zogenoemd tijdelijk documentnummer en een tenaamstellingscode mee. Ook bij die loketten krijgt u - als alles in orde is - een tenaamstellingsverslag met de eerste 4 cijfers van de nieuwe tenaamstellingscode mee.

De RDW stuurt u de volgende werkdag het kentekenbewijs op creditcardformaat (ook wel kentekencard genoemd) en het 2e deel van de tenaamstellingscode (5 cijfers).

Het is belangrijk om de tenaamstellingscode goed en apart van het kentekenbewijs te bewaren.

Controleren documentnummer en tenaamstellingscode

Heeft het voertuig dat u koopt of verkoopt een kentekenbewijs op creditcardformaat (kentekencard), dan kunt u via de deze link opent in een nieuw venster dienst ‘Controleren documentnummer’ gratis controleren of een kentekencard de laatst afgegeven kentekencard bij een voertuig is. Via de deze link opent in een nieuw vensterdienst ‘Controleren documentnummer/tenaamstellingscode’ kunt u gratis controleren of een kentekencard en een tenaamstellingscode bij elkaar horen.

De weg op zonder kentekencard

Heeft u het voertuig op naam gezet, maar de kentekencard nog niet in huis? Dan mag u nu al wel de Nederlandse weg op. De Nederlandse politie kan direct in het kentekenregister kijken voor uw gegevens. U moet 14 dagen na het op naam zetten van het voertuig de kentekencard kunnen tonen.

Let op: Zonder kentekencard mag u niet met uw voertuig de weg op in het buitenland.

Meer informatie

Mogelijke combinaties van kentekenbewijzen