Check of het voertuig als gestolen staat geregistreerd

Van diefstal van een voertuig wordt vaak aangifte gedaan. U kunt controleren of het voertuig als gestolen staat geregistreerd. Ga hiervoor naar deze link opent in een nieuw venster'Voertuiggegevens raadplegen'. U kunt dan het kenteken invoeren. Als er ‘ja’ achter gestolen staat, koop het voertuig dan niet maar informeer de politie hierover.

Bij omkatten heeft het voertuig het voertuigidentificatienummer van een voertuig gekregen dat schade heeft opgelopen wat niet meer te herstellen is.

Bij gekloonde voertuigen kopiëren de oplichters de kenmerken van een nog rondrijdend voertuig. De kentekenpapieren of de kentekencard en kentekenplaten zijn dan vals. In dat geval heeft het geen zin om via "Voertuiggegevens raadplegen" het kenteken te controleren. Het kenteken verwijst dan naar het correcte voertuig met de juiste identiteit.

Meer informatie over gekloonde of omgekatte voertuigen.

Aankoop bij een door de RDW-erkend voertuigbedrijf

Als u een voertuig koopt bij een door de RDW-erkend voertuigbedrijf/garage dan loopt u minder kans dat u een gestolen, gekloond of omgekat voertuig koopt. Als dit later wel zo blijkt te zijn, dan heeft u meer kans op kopersbescherming en -rechten.

Aankoop bij een particulier

Als u een voertuig koopt bij een particulier, gebruik dan onderstaande tips om te voorkomen dat u een gestolen, gekloond of omgekat voertuig koopt:
 1. Maak een afspraak bij de verkoper thuis.
 2. Vraag de verkoper om zijn rijbewijs of paspoort en noteer de nummers.
 3. Laat de eigenaar de bediening van de motor uitleggen. Hij zou er goed bekend mee moeten zijn.
 4. Vraag de verkoper mee te gaan naar het kentekenloket waar u het kenteken op uw naam gaat zetten.
 5. Betaal niet contant, maar per bank.
 6. Kijk het kenteken na via rdw.nl, print deze gegevens uit en vergelijk deze met het voertuig en de kentekenpapieren/kentekencard.
 7. Kijk na of alle sleutels origineel zijn en op het contactslot werken.
 8. Kijk na of u schade ziet.
 9. Kijk het onderhoudsboekje en eventuele onderhoudshistorie na.
 10. Kijk na of het volledige papieren kentekenbewijs of de kentekencard aanwezig is. Het papieren kentekenbewijs bestaat uit drie delen. Ga voor meer informatie naar 'Verschillende soorten en combinaties van kentekendelen'. Zit er bij een voertuig een kentekencard, dan hoort er ook een tenaamstellingscode bij. Dit is een code die u nodig heeft bij bijvoorbeeld verkoop van uw voertuig. De code bestaat totaal uit 9 cijfers. Het is belangrijk om de tenaamstellingscode goed en apart van het kentekenbewijs te bewaren.
  De verkoper moet zelf voor het juiste kentekenbewijs en kentekenplaten zorgen.
 11. Kijk na of de juiste kentekenplaat op het voertuig zit.

Als u bij de aankoop denkt: “Dit is te mooi om waar te zijn”, wees dan extra op uw hoede. Laat u nooit onder druk zetten om snel te kopen, betaal niet vooraf en zeker niet contant.