Schorsing motor aanvragen

Als u besluit uw motor voor langere tijd niet te gebruiken, dan kunt u deze voor 1, 2 of 3 jaar schorsen. Tijdens de schorsing mag uw motor niet op de openbare weg staan of rijden. U hoeft in die periode geen motorrijtuigenbelasting te betalen. Ook hoeft uw motor dan niet verzekerd te zijn. Schorsen kan online of via een loket.

Weet u al hoe een schorsing werkt? Regel de schorsing dan direct via deze knoppen.
Zo niet; op deze pagina leggen we uit hoe u een schorsing kunt aanvragen. 

Schorsing aanvragen met DigiD Schorsing aanvragen met eHerkenning Schorsing aanvragen met RDW-certificaat
  • De persoon die de schorsing regelt moet minimaal 18 jaar zijn. (16 jaar bij een brom- of  snorfiets)
  • Het voertuig staat op uw naam of op naam van uw bedrijf. 
  • Is de geregistreerde eigenaar van het voertuig overleden? Dan kunt u geen schorsing aanvragen. Het voertuig moet eerst overgeschreven worden op naam van een nieuwe eigenaar. 
  • Heeft u een kenteken op naam van uw bedrijf staan en is de inschrijving van uw bedrijf bij de Kamer van Koophandel gestopt? Dan kunt u geen schorsing aanvragen. Schrijf het voertuig eerst over naar een ander bedrijf of op naam van een particulier.
 • U kunt online een schorsing aanvragen met DigiD als het voertuig op uw eigen naam staat. En u vraagt een schorsing aan met eHerkenning of een RDW-certificaat als het voertuig op naam van uw bedrijf staat (dit geldt niet voor voertuigen die in de bedrijfsvoorraad staan). 

  1. U logt via de knop Schorsing aanvragen in met uw DigiD, eHerkenning of RDW-certificaat. Dit kan 24 uur per dag, 7 dagen per week.
  2. U vult de gevraagde gegevens in en betaalt de kosten via iDeal (bij DigiD en eHerkenning). Logt u met een RDW-certificaat in? Dan betaalt u op de manier die u met ons heeft afgesproken (automatische incasso of op rekening). 
  3. U ontvangt per e-mail een bevestiging van de aanvraag.
  4. Het kenteken is pas geschorst zodra u een tweede mail van ons ontvangt. In deze mail staat ook de einddatum van de schorsing (bij verwachte einddatum). Print en bewaar deze e-mail. Deze mail is uw bewijs van schorsing.
  5. De schorsing geldt vanaf de datum dat u de schorsing bij ons aanmeldt tot en met dezelfde datum 1, 2 of 3 jaar later. Voorbeeld: u schorst voor een periode van 3 jaar: van 10 januari 2024 tot en met 10 januari 2027.
  6. Het kentekenbewijs (van papier of op creditcardformaat) en de tenaamstellingscode blijft geldig. U krijgt na de schorsing geen nieuw kentekenbewijs.
  7. U kunt nu zelf de verzekering stopzetten.
  8. Moet u voor uw voertuig motorrijtuigenbelasting betalen? Dan geven wij aan de Belastingdienst door dat het kenteken is geschorst. De motorrijtuigenbelasting stopt dan automatisch.
  1. U gaat naar een kentekenloket, RDW-keuringsstation of RDW-balie. 
  2. U neemt de volgende documenten mee:
   - een geldig legitimatiebewijs. Lees hier welke legitimatiemiddelen mogelijk zijn
   - de kentekencard en de tenaamstellingscode of het Tenaamstellingsbewijs en het Overschrijvingsbewijs (bij een papieren kentekenbewijs).
  3. U betaalt de kosten.
  4. Het kenteken is direct geschorst. De schorsing geldt vanaf de datum dat u de schorsing aanmeldt tot en met dezelfde datum 1, 2 of 3 jaar later.
  5. U ontvangt van de medewerker een schorsingsverslag met daarin de einddatum van de schorsing. Bewaar dit goed, dit is uw bewijs van schorsing.
  6. Uw kentekenbewijs blijft geldig. Als u een kentekenbewijs op creditcardformaat (kentekencard) heeft, dan krijgt u wel een nieuwe tenaamstellingscode. De eerste 4 cijfers hiervan vindt u op het schorsingsverslag. U ontvangt per post op het adres waarop u bij de gemeente staat ingeschreven het 2e deel (met 5 cijfers) van de tenaamstellingscode.
  7. U kunt nu zelf de verzekering stopzetten.
  8. Moet u voor uw voertuig motorrijtuigenbelasting betalen? Dan geven wij aan de Belastingdienst door dat het kenteken is geschorst. De motorrijtuigenbelasting stopt dan automatisch.
 • Omschrijving Kosten
  Schorsing aanvragen voor 1 jaar €29,10
  Schorsing aanvragen voor 2 jaar €58,20
  schorsing aanvragen voor 3 jaar €87,30

  Let op: U krijgt geen geld terug als u de schorsing eerder stopzet. 

 • Korter schorsen

  • U kunt een schorsing eerder stopzetten als u weer met uw voertuig gebruik wilt maken van de openbare weg. U krijgt dan geen geld terug.
  • Als u de schorsing binnen 1 maand na het begin van de schorsing stopzet, moet u (voor belastingplichtige voertuigen) alsnog motorrijtuigenbelasting betalen over de periode waarin het kentekenbewijs was geschorst. De Belastingdienst stuurt u dan een naheffingsaanslag. Zie hiervoor de site van de Belastingdienst.

  Afloop van de schorsing

  • Na de door u gekozen schorsingsperiode loopt de schorsing automatisch af. U moet direct weer voldoen aan de voertuigverplichtingen (verzekering, eventuele motorrijtuigenbelasting en eventuele APK-plicht). Doet u dat niet, dan krijgt u een boete. De hoogte van het bedrag van de boete kunt u hier vinden. U kunt ook de schorsing verlengen.
  • 4 à 5 weken voor afloop van de schorsing krijgt u van ons een herinneringsbrief. Deze krijgt u per post of in uw Berichtenbox. Als u op mijn.overheid.nl heeft aangegeven dat u onze post in uw Berichtenbox wilt ontvangen, dan ontvangt u de brief alleen in deze Berichtenbox en niet per post. U blijft als eigenaar van een voertuig altijd zelf verantwoordelijk om de schorsing op tijd te verlengen.

  Leasevoertuig 

  • U ontvangt geen tenaamstellingscode als uw voertuig eigendom is van een lease- of financieringsmaatschappij. Wij sturen de tenaamstellingscode dan altijd naar de lease- of financieringsmaatschappij.

  Schorsing bij ombouw

  • Krijgt het voertuig een ander kenteken bijvoorbeeld bij ombouw naar een kampeerwagen, dan loopt de schorsing door op het nieuwe kenteken.
 • Een geschorst voertuig mag niet op de openbare weg rijden of staan. Hierop zijn 3 uitzonderingen:

  1. U mag met een geschorst voertuig rijden naar een garage of RDW-keuringsstation voor een APK-keuring. Uw voertuig moet namelijk weer APK gekeurd zijn als de schorsing afloopt. Wij adviseren dat u de afspraakbevestiging met daarop het tijdstip van de keuring meeneemt. Deze kunt u dan laten zien als de politie daar om vraagt. Daarnaast moet het voertuig WA verzekerd zijn. U mag alleen rond de afspraaktijd rijden van het adres waar het voertuig staat naar het adres waar u de APK-keuring laat doen. Neem daarbij de kortste route. Vraag de garage altijd om een APK-rapport (goed- of afkeurrapport). Als u zonder geldige APK op de openbare weg rijdt, kunt u een boete krijgen. Ook als de politie u niet stopt onderweg. Bezwaar is dan alleen mogelijk met een APK-rapport van dezelfde datum. U hoeft op de dag van de keuring geen motorrijtuigenbelasting te betalen en u hoeft de APK-keuring vooraf niet te melden. Meer informatie op de website van de Belastingdienst.
  2. U mag met een geschorst voertuig de kortste route rijden naar een garage of RDW-keuringsstation voor een wijziging aan het voertuig of voor het op naam zetten van een voertuig die geen aansprakelijkheid meer heeft.
  3. U mag met uw geschorste voertuig van 15 jaar of ouder naar een evenement rijden. Hiervoor moet u zich wel bij de Belastingdienst  aanmelden voor de evenementenregeling.
 • Kunt u de (verlenging van de) schorsing niet zelf aanvragen? Dan kan iemand anders dit ook voor u doen.

  Wat u eerst moet weten

  • De persoon die voor u schorst moet minimaal 18 jaar zijn (16 jaar voor een bromfiets).
  • Online kan iemand anders de schorsing alleen voor u regelen als u een kentekencard heeft. Met een papieren kentekenbewijs kan dit alleen bij een loket.

  Bij loket schorsing voor iemand anders regelen

  De persoon die voor u de schorsing regelt, moet de volgende documenten van u meekrijgen:

  • bij een papieren kentekenbewijs: het Tenaamstellingsbewijs en het Overschrijvingsbewijs.
  • bij een kentekencard: deze kentekencard en de bijbehorende tenaamstellingscode.

  Zelf moet hij zijn eigen legitimatiebewijs meenemen. (Die van u hoeft niet)

  Nadat de schorsing geregeld is, moet hij de documenten die de loketmedewerker geeft aan u overhandigen. 

  Online schorsing voor iemand anders regelen

  De persoon die voor u de schorsing regelt, heeft het volgende van u nodig:

  • het documentnummer van uw kentekencard en de bijbehorende tenaamstellingscode. Het documentnummer vindt u op de voorkant van de kentekencard.
  1. Hij/zij logt via de knop Schorsing aanvragen in met zijn eigen Digid.
  2. Hij/zij vult de gevraagde gegevens in en betaalt de kosten via iDeal.
  3. Wij sturen u een bevestigingsmail naar het opgegeven e-mailadres. 
  4. Het kenteken is geschorst/verlenging is geregeld zodra op dat e-mailadres een tweede mail van ons binnenkomt.
  5. U ontvangt een nieuwe tenaamstellingscode per post. Uw kentekenbewijs blijft geldig.

 

Handige links

Heeft deze informatie u geholpen?